reklama 11C

Opatrný končí v Czech Equestrian Teamu: Díky za obrovskou příležitost!

ikonka

Aleš Opatrný a Czech Equestrian Team oznámili prostřednictvím společné tiskové zprávy, že se po téměř šesti letech rozhodli ukončit vzájemnou úzkou a úspěšnou spolupráci a současně se dohodli, že VDL Fakír nebude startovat v olympijské kvalifikaci.
29.05.2019 11:26  |  Autor: Josef Malinovský  |  Rubrika: Sport  |  
MIMOŘÁDNÁ ZPRÁVA
| FANCLUB
reklama 12A

 
Aleš Opatrný se v sedle VDL Fakíra neobjeví nejen při červnové olympijské kvalifikaci, ale ani v druhé polovině sezony Global Champions Tour. Jeho spolupráce s Czech Equestrian Teamem po šesti letech končí. 
 
„Sezonu 2019 jsme chtěli podřídit týmové olympijské kvalifikaci a přípravě na ni s tím, že pro GCL s ním budeme počítat až v druhé polovině roku. Fakír ale bohužel není natolik v kondici, abychom ho mohli zatížit takto náročným programem, a aby mohl absolvovat nejtěžší parkury, které si ve skokovém sportu umíme představit, proto jsme se s předstihem rozhodli ukončit v jeho 14ti letech jeho vrcholovou kariéru. Od Czech Equestrian Teamu dostal Aleš nabídku jezdit v kvalifikaci koně z německých stájí, ale znamenalo by to velmi náročné dojíždění nebo stěhování do Německa a v tuto chvíli se proto rozhodl dát přednost rodině a rodinné stáji,“ uvádí Opatrný společně se zástupci Czech Equestrian Teamu v tiskové zprávě.
 
„Za Czech Equestrian Team bychom chtěli Alešovi poděkovat ze krásné společné období plné sportovních zážitků a radosti ze spolupráce, za zkušenosti, kterými nás obohatil, a těšíme se, že se budeme dále potkávat na kolbištích i mimo ně,“ říká manažerka CET Karina Divišová.
 
„Velmi si vážím spolupráce s Czech Equestrian Teamem a chtěl bych poděkovat za obrovskou příležitost, podporu a důvěru, díky které jsem se mohl účastnit nejen kvalifikace na olympijské hry, ale především velkých závodů po celém světě, včetně prestižní Global Champions League, a která mě jezdecky posunula zase o něco dál,“ dodává Aleš Opatrný.
 
Spolupráce mezi Alešem Opatrným a Czech Equestrian Teamem se začala datovat koncem roku 2013 a byla dohodnuta až do roku 2016. Od počátku směřovala k jasnému cíli, získání nominace na Olympijské hry v Riu de Janeiro. Pro tento účel byla zakoupena řada nadějných koní, mezi kterými vynikal především VDL Fakír a Acovaro.
 
Přestože Fakír spolu s Alešem získal řadu velkých trofejí, mezi nimi historicky první týmové zlato v Poháru národů v Budapešti a mnohokrát se umístili na dekorovaných místech předních mezinárodních závodů, břímě olympijské kvalifikace kvůli jeho zranění nakonec převzal v té době teprve devítiletý Acovaro. Spolu zvítězili v derby CSIO5* ve Falsterbo a vyhráli také Grand Prix CSI3*-W v Dubaji. V olympijské kvalifikaci skupiny C obsadili bohužel nepostupové, ale výborné 2. místo. „Olympijská kvalifikace je nesmírně náročná, na fyzické předpoklady koně a na psychiku jezdce klade obrovské nároky. Na všechny koně vzpomínám rád, i když nejvíc se vám do srdce samozřejmě otisknou ti, se kterými prožijete nejvíc, jako s Acovarem a Fakírem. Oba byli a stále jsou svým způsobem mimořádní,“ říká Aleš Opatrný.
 
S těmito a dalšími výbornými týmovými koňmi, se Alešovi podařilo v roce 2016 vystoupat až na 76. místo světového žebříčku Longines Ranking. Připomeňme si alespoň ty nejdůležitější Alešovy koňské svěřence, protože z těch, kteří byli přímo v majetku CETu, jich bylo pro Alešovo postupování žebříčkem určeno za necelých šest let spolupráce třináct. Mezi nejúspěšnější patřil nepochybně Dimaro VD Looise Heide, se kterým Aleš dokázal zvítězit ve čtyřech závodech FEI Longines Ranking, přičemž nejcennější z nich bylo bezesporu vítězství v CSI3*-W Grand Prix Olomouc v roce 2017 a vítězství ve „stopadesátce“ na CSI4* Salzburg v roce 2016. Dalším koněm, se kterým dosahoval skvělých výsledků, je např. Idario Van Het Netehof. Společně se stali Mistry České republiky v parkurovém skákání. Dále nelze opomenout klisny Berlina a Quinta. Spolu s Caramouchem se umístili na několika předních pozicích včetně vítězství v Grand Prix CSI3*-W v Cejle.
 
Vzhledem k dobré kondici Fakíra se majitelé Czech Equestrian Teamu s Alešem Opatrným dohodli v roce 2016 na prodloužení spolupráce a jeho účasti v týmu Berlin, resp. Prague Lions, kdy v sezonách 2017 a 2018 Aleš reprezentoval jejich modrozlaté barvy v prestižním seriálu Global Champions League a Global Champions Tour. Ten vyvrcholil v prosinci 2018 v pražské O2 Areně na Prague PlayOffs, kde před zraky českých fanoušků jeli Aleš s Fakírem svůj poslední společný velký závod.
 
Zdroj: Tisková zpráva Czech Equestrian Teamu




reklama 13B

NEPŘEHLÉDNĚTE