reklama 11B

Olympijská všestrannost začíná. Bude to těžké, shodli se čeští jezdci

ikonka

V pátek nad ránem středoevropského letního času začne v Tokiu olympijský závod v jezdecké všestrannosti. Hned první den čeká drezurní úloha Miloslava Příhodu, Miroslav Trunda odstartuje o den později. Přípravnou část oba podrobně shrnuli v rozhovoru.
29.07.2021 14:30  |  Autor: Josef Malinovský  |  Rubrika: Sport  |  
EXKLUZIVNĚ
| FANCLUB
reklama 12D

 
Po telefonu jsme však hovořili nejen s našimi reprezentanty, ale také s šéfkou ekipy všestrannosti Karolínou Žižkovou.
 
„Posledních několik dnů před zahájením olympijských her bylo poměrně náročných, a nejen co se týče přípravy koní, ale i kolem zařizování všeho okolo. Equestrian Park je výborně vybavené závodiště, akorát se musíme s jezdci každý den přesouvat do olympijské vesnice, která je vzdálená asi tři čtvrtě hodiny jízdy autem,“ popisuje v úvodu telefonického rozhovoru pro EquiTV.cz Karolína Žižková, která plní kromě mnohých dalších povinností i funkci řidičky pro českou ekipu všestrannosti. „Kluci jsou mi dobrými poradci. Držím se volantu a pánové každý ovládají jednu navigaci. Zatím jsme vždy dorazili do cíle a maximální zajížďka byla patnáct minut.“
 
Jezdci se v posledních dnech soustředili především na to, aby si koně zvykli na podnebí v Tokiu a dostali se do nejlepší formy. „Koně se aklimatizovali velmi dobře. Měli jsme z toho opravdu strach, ale vzhledem k tomu, že místní podmínky jak ve stáji, tak na závodišti jsou relativně slušný a máme mladé koně, tak v tom bych neviděl problém. Uvidíme, co se bude dít v krosové zkoušce a po ní, ale jinak jsou ve skvělé formě a vypadají dobře,“ prozradil Miloslav Příhoda. 
 

Nepřehlédněte: Olympijská všestrannost se blíží. Jezdci si již prohlédli trať krosu

 
Kromě tréninků v hlavní aréně a na skokovém opracovišti si účastníci soutěží všestrannosti mohli vyzkoušet i terénní skoky. „V neděli ráno jsme měli zarezervovanou galopovou dráhu, kde jsme si zacválali zhruba 4000 metrů, a pak jsme šli zhruba na patnáct minut na krosovou dráhu, kde byly připravené všechny typy překážek, včetně vodní. Nic méně, vody bylo v jezírku zbytečně moc, takže jsme ho jen projížděli, aby se zbytečně nestalo nějaké zranění,“ konstatoval Miroslav Trunda. S kondicí jeho klisny je také velmi spokojen. „Shutterflyke byla při chuti až moc, celou dobu jsem jí držel. Mám z ní radost.“
 
„Především nám šlo to to, aby si koně vyzkoušeli, jak na ně působí to teplo, jak rychle se dostanou do normálu a věděli jsme, jak s nimi po krose pracovat,“ doplňuje Miloslav Příhoda. Právě kros bude pro všechny sportovce velmi náročný, což potvrdil i Miroslav Trunda. „První dojmem byl, že to jsou čtyři hvězdy plus. Terén je ze začátku krosu víc než lehce zvlněný a ta kopcovitá část bude koním brát šťávu. Když jsme si prošli kros včera, tak jsem měl radost, že jsem měl v některých kombinacích jasno, kudy pojedu – jestli zvolím variantu, nebo půjdu napřímo. Takže, když jsme opouštěli Sea Forest Park, tak jsem byl rád, že se to již nějak rýsuje,“ dozvídáme se od Miroslava Trundy.
 
První vodní překážka s číslem pět bude ještě relativně v pohodě, ale podle jezdců druhá část vedená přes Lake Sea Forest s číslem osm již bude opravdu těžká. „Tam se bude lámat chleba. U osmičky jsme se oba domluvili, že pojedeme variantu, a to z toho důvodu, že nás čekají ještě dvě vody. Osm A a B je velký kmen s prázdnou dírou, seskok do vody je asi zhruba 180 vysoko, a je to do roviny na placku do vody. Z důvodu zatížení pohybového aparátu, kdy ty koně při takto velkém doskoku může něco zabolet, a navíc nás ještě čekají další dvě vody, tak by nebylo rozumné jít napřímo,“ zdůvodňuje Trunda.
 
O dalších dvou vodních překážkách hovoří jeho reprezentační kolega. „Jedenáctka má varianty pro překonání. Je hodně technická a varianta je tam delší. Pokud budou mít za sebou dvě vody, tak tady už budou dostatečně rozeskákaní a rozběhnutí na to, aby to zvládli bez problémů. Co se týče poslední vody, tak je to poslední těžká zkouška na trati. Tam bude rozhodující, kolik koně budou mít síly.“
 

Čtěte také: Čeští koně všestrannosti mají za sebou vet-check. Víme již časy drezur

 
Před krosem je každopádně čeká drezura, do níž Miloslav Příhoda nastupuje již v pátek ráno, Miroslav Trunda o den později. „Já to považuji za velkou nevýhodu z toho důvodu, že Shutterflyke je velmi senzitivní kůň a já se musím snažit po celou dobu drezurní části ji utlumovat. Ale pak mi nehraje do karet ten zkrácený čas od drezury do krosu, kdy musím zase toho koně nějakým způsobem osvěžit, zregenerovat a co nejvíce posílit. Nic méně je to takto nastavený, je to los a já to musím takto respektovat,“ říká smířeně Trunda. 
 
„Já to mám obráceně oproti Mírovi. Měl jsem štěstí. Úplně bych neřešil start drezurní zkoušky, myslím, že už je celkem jedno, jestli člověk startuje v devět, deset třicet nebo v jedenáct. Malinko mají výhodu ti, kteří budou startovat až po sedmnácté hodině, protože tady zapadá slunce asi v půl páté a jak zapadne, tak je velmi příjemné počasí i teplota. To bych hodnotil jako nejlepší. Ale pro mě je jednoznačná výhoda v tom, že stejné startovní pořadí bude i na kros, takže já budu startovat mezi prvními. Sice se zase nebudu moci podívat, jak to jezdí ostatní jezdci, ale mám výhodu, že ty ranní teploty budou lepší než ty Mírovy v pozdějších hodinách,“ dodává Příhoda v závěru téměř třicetiminutového rozhovoru pro EquiTV.cz.
 
Foto: Josef Malinovský, FEI
Zdroj: EquiTV.cz, FEI
 
 




K odběru se přihlašte ZDE!

 

Nový Jezdecký zpravodaj vychází každý pátek a je zcela zdarma. Přímo do vašeho e-mailu vám jednou týdně doručíme to nejzajímavější z našich webů - zpravodajství napříč disciplínami, rozhovory, podcasty i videa. Už nikdy vám nic podstatného z našeho servisu neunikne!

 

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i protřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:
 

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz


reklama 13A

NEPŘEHLÉDNĚTE