reklama 11B

OH 2024 v Paříži: Jezdectví s výhledem na Grand Canal ve Versailles

ikonka

Program jezdeckých soutěží při olympijských hrách v Paříži 2024 již má konkrétní podobu. Soutěže ve Versailles začnou 27. července a skončí 6. srpna. Drezura všestrannosti proběhne v jednom dni. Disciplíny drezura a skoky se budou prolínat.
28.11.2022 10:30  |  Autor: Josef Malinovský  |  Rubrika: Sport  |  
NEPŘEHLÉDNĚTE
| FANCLUB
reklama 12B

 
Mezinárodní jezdecká federace během listopadového Valného shromáždění upřesnila program olympijských her v Paříži 2024, které se uskuteční v areálu zámku Versailles. 
 
Prezident FEI Ingmar de Vos ve svém projevu připomněl, co je klíčové pro olympijské a paralympijské hry v Paříži z pohledu jezdectví. „Máme neuvěřitelný sport a Mezinárodní olympijský výbor uznává hodnotu jezdectví. Jsme však jen tak dobří jako naše poslední hry a jsme posuzováni podle našeho výkonu. Musíme proto i nadále udržovat náš sport bezpečný, přitahovat nové fanoušky, zapojovat mládež a dělat to, co je nezbytné, abychom oslovili celosvětové publikum. Stejně jako všechny ostatní sporty v olympijském programu jsme pod neustálou kontrolou. Musíme umět konkurovat novým sportům, novým mediálním prostředím a novým trendům,“ uvedl s tím, že udržení jezdectví na programu olympijských a paralympijských her je jednou z největších priorit FEI.
 
Ingmar de Vos společně s generální sekretářkou FEI Sabrinou Ibáñez navštívili Los Angeles, aby se setkali s členy organizačního výboru olympijských her v roce 2028 a vybrali jezdecký areál, který odpovídá všem požadavkům. „Ovšem až na základě průběhu Her v Paříži budou jezdecké disciplíny potvrzeny pro Los Angeles 2028,“ upozornil de Vos.
 
Jednou z největších výzev je také sledovanost jezdectví. „Při hrách v Tokiu 2020 mnoho fanoušků nedokázalo najít, kde by mohli sledovat náš sport. Svoji roli hrály i nepříznivé rozdíly v časových pásmech. I toto jsme již začali řešit a budeme aktivně pracovat na zmírnění podobných problémů pro Paříž. Chceme zajistit, aby fanoušci jezdectví a široká veřejnost věděli, kde náš sport během těchto olympijských her sledovat,“ podotkl prezident FEI s tím, že budoucnost jezdeckého sportu je závislá na dnešní mládeži. „Toto je klíčová demografická skupina, do které musíme investovat a naslouchat jí.“
 

Čtěte také: Je to výzva, říká Le Goupil, který bude stavět olympiádu 2024 v Paříži

 
V Paříži dojde k poměrně zásadní změně časového harmonogramu jezdecké části. Nový bude i přístup k testování připravenosti dějiště soutěží i samotných pořadatelů. Trať cross-country ve Versailles bude testována v září 2023. Pokud jde o organizační tým či povrch kolbiště, tak součástí testovacího procesu budou i závodní mítinky ve Fontainebleau, které je vzdálené zhruba 70 kilometrů od Paříže. Proběhnou v dubnu 2023 a 2024. 
 
Samotné olympijské hry v jezdectví začínají 27. července a skončí 6. srpna 2024 (viz kompletní harmonogram na obrázku ve fotogalerii). Drezura všestrannosti byla zhuštěna do jednoho dlouhého dne, zatímco v minulosti se rozdělovala do dvou kratších dnů. Během olympiády v Tokiu každá ze tří disciplín skončila ještě před tím, než začala ta následující. V Paříži se však drezurní a parkurové soutěže budou prolínat. Parkurová týmová soutěž se vrací před soutěž jednotlivců, zatímco v Japonsku program týmové klání uzavíralo. 
 
Na listopadovém Valném shromáždění FEI národní federace oficiálně schválily pravidla olympijských soutěží. Dá se říct, že kromě časového harmonogramu jsou velmi podobné těm v Tokiu. Zůstávají tříčlenné týmy, ale zpřísněna byla pravidla minimální způsobilosti. Došlo i k dalším drobnějším úpravám, které se týkají předsoutěžních změn a pravidel pro střídání. Nově byl definován i postup při shodných výsledcích.
 

Psali jsme: Olympiáda v Paříži 2024: Politici chtějí větší důraz na welfare koní

 
Detaily k tomu, jak bude vypadat hlavní závodní aréna a kurz cross-country, představili pařížští organizátoři ve virtuální animaci. Návrhy odhalily velkolepý Grand Canal v srdci kurzu se zamýšlenou trasou, která se kolem něj točí a obsahuje dva pontonové přejezdy. Hlavní tribuna a aréna budou na promenádě Etoile Royale na druhém konci Grand Canalu, přičemž budou plně začleněny do krajiny. Na kurzu dlouhém 5.300 metrů bude 25 překážek včetně tří vodních komplexů. Optimální čas bude 9 minut a 18 sekund. 
 
„Naše ambice jsou velmi jasné. Připravit velkolepou soutěž v nejlepších možných podmínkách pro koně i jezdce,“ řekla sportovní ředitelka Her v Paříži 2024 Aurélie Merle. 
 
Zdroj: FEI, Horse and Hound
Foto / vizualizace: GL events Equestrian Sport, Paris 2024



Sledujete novinky o koních, jezdectví a dostizích na Jezdci.cz a pouštíte si pravidelně vysílání EquiTV.cz a EquiRadia.cz? Máme pro vás novinku - spouštíme Fancluby Jezdci.cz a EquiTV.cz EquiRadio.cz, jejichž prostřednictvím můžete podpořit další existenci našeho zpravodajství.

Zaplacením ročního nebo půlročního příspěvku umožníte, aby veškerý redakční obsah s výjimkou bonusů pro členy fanclubu zůstal nadále volně přístupný všem uživatelům a přímo se tak budete podílet i na propagaci všech koňských sportovních disciplín. Zároveň dostanete přednostní přístup k velké části našich materiálů, které si můžete přečíst v časovém předstihu, pravidelnou možnost získat různé slevy na zboží našich partnerů a účast v soutěžích o ceny.

Roční členství ve Fanclubu Jezdci.cz stojí 600 Kč, půlroční příspěvek je 300 Kč. Pokud chcete být členem obou fanklubů Jezdci.cz i EquiTV.cz, můžete využít zvýhodněnou variantu 1000 Kč (roční) a 500 Kč (půlroční). Další podrobnosti najdete na tomto odkazu.

Newsletter a komunity na síti

Kromě největšího českého serveru o koních Jezdci.cz, internetové televize EquiTV a stále populárnějšího EquiRadia pro vás připravujeme i pravidelný newsletter Jezdecký zpravodaj, který jednou týdně shrnuje vše podstatné z koňského dění a každý pátek ho doručujeme přímo do vašeho e-mailu.

K odběru toho nejlepšího z našeho zpravodajství se můžete přihlásit ZDE!

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i prostřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz

FB Jezdci.cz

FB Jazdci.sk

FB EquiTV.cz a EquiRadio.cz


reklama 13B

NEPŘEHLÉDNĚTE