reklama 11A

Pětibojaři jsou proti způsobu rozhodnutí UIPM o vyřazení jízdy na koni

ikonka

Oznámení o rozhodnutí výkonného výboru Mezinárodní unie moderního pětiboje (UIPM) nahradit v programu pětibojařských soutěží jízdu na koni jinou disciplínou přijali zástupci ČSMP s rozčarováním. Označili jej za porušení procesů mezinárodní federace.
12.11.2021 09:45  |  Rubrika: Sport  |   FANCLUB
reklama 12A
 
Jak jsme již psali týdnem, výkonný výbor mezinárodní federace UIPM ve čtvrtek 4. listopadu zveřejnil své rozhodnutí o vyřazení jízdy na koni z programu pětibojařských soutěží.
 
„Obáváme se, že způsob, kterým členové výboru ke svému rozhodnutí došli bez jakékoli předchozí diskuse s národními federacemi a rozhodli v případu vyšší moci, je porušením zásadních, standardních, rozhodovacích procesů mezinárodní federace,“ uvedli představitelé výkonného výboru Českého svazu moderního pětiboje (ČSMP) v oficiálním prohlášení na svých internetových stránkách.
 
„Podle nezávislých právníků, které jsme se žádostí o jejich výklad oslovili, nebyly ze strany VV UIPM žádným způsobem doloženy důvody rozhodnutí v případu vyšší moci, na který se VV UIPM ve svých prohlášeních odkazuje. Pracují-li příslušné komise UIPM na předloženém návrhu od roku 2018, jak bylo v tomto týdnu členy VV UIPM opakovaně zdůrazněno, je potom odkaz na případ vyšší moci z důvodu časové tísně irelevantní. Podle statutu UIPM náleží obdobná zásadní rozhodnutí výhradně nejvyššímu orgánu unie, tedy Kongresu UIPM,“ uvádí dále Český svaz moderního pětiboje.
 

Psali jsme: Moderní pětiboj bude od roku 2025 bez jízdy na koni, hlásí výbor UIPM

 
„Přestože jsme přesvědčeni, že hlavním hendikepem moderního pětiboje není obsah jezdecké disciplíny samotné, ale především způsob zajištění korektnosti jezdeckých soutěží ze strany mezinárodní federace a jejich odpovídající prezentace, rozumíme změnám, které mohou skutečně přispět k dalšímu rozvoji našeho sportovního odvětví. Aby nevznikly jakékoli pochybnosti, ať už ze strany pětibojařské komunity anebo sportovní veřejnosti o skutečně demokratickém způsobu rozhodování v rámci mezinárodní unie, považujeme za nezbytné, aby VV UIPM provedl veškeré nezbytné kroky k tomu, aby o vyřazení jízdy na koni z programu pětibojařských soutěží rozhodli delegáti nadcházejícího Kongresu UIPM,“ dodali členové výkonného výboru Českého svazu moderního pětiboje.
 
Zdroj: Oficiální stanovisko výkonného výboru ČSMP
Ilustrační foto: Kateřina Návojová



Sledujte vysílání EquiTV.cz nebo poslouchejte EquiRadio.cz

 

Přihlaste se k odběru týdenního newsletteru ZDE!

 

Jezdecký zpravodaj vychází každý pátek a je zcela zdarma. Přímo do vašeho e-mailu vám jednou týdně doručíme to nejzajímavější z našich webů - zpravodajství napříč disciplínami, rozhovory, podcasty i videa. Už nikdy vám nic podstatného z našeho servisu neunikne!

 

FB skupiny Jezdci.cz, EquiTV.cz a EquiRadio.cz

 
Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i prostřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:
 

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz

FB Jezdci.cz

FB Jazdci.sk

FB EquiTV.cz a EquiRadio.cz


reklama 13D

NEPŘEHLÉDNĚTE