reklama 11C

Olympijští medailisté bojují za jízdu na koni, ale UIPM rozhodla jinak

ikonka

Mezinárodní unie moderního pětiboje (UIPM) při víkendovém kongresu schválila zahájení konzultačního procesu ohledně páté disciplíny, která by měla v budoucnu nahradit jezdectví. Nepomohl ani protest řady sportovců, včetně olympijských medailistů.
28.11.2021 20:07  |  Autor: Josef Malinovský  |  Rubrika: Sport  |   FANCLUB
reklama 12B
 
Během víkendového kongresu UIPM se mj. řešilo téma vyřazení jezdectví z moderního pětiboje, resp. jeho nahrazení jinou disciplínou.
 
Jak je uvedeno na webu této organizace, 81 % delegátů hlasovalo pro ratifikaci historického rozhodnutí výkonného výboru UIPM zahájit konzultační proces „páté disciplíny“, který byl oznámen 4. listopadu s cílem navrhnout Mezinárodnímu olympijskému výboru nový formát tohoto sportu pro olympijské hry v Los Angeles 2028 s novou pátou disciplínou. Cílem tohoto probíhajícího procesu je vyhodnotit alternativní disciplíny k jezdectví s ohledem na přidáno nové disciplíny do moderního pětiboje po olympijských hrách v Paříži v roce 2024. 
 
Zmíněná ratifikace umožňuje zúčastněným stranám pokračovat v procesu konzultací páté disciplíny s oficiální podporou celosvětové komunity. Jakmile bude konzultace páté disciplíny dokončena, budou mít delegáti UIPM poslední slovo k navrženému novému složení tohoto sportu během 72. kongresu UIPM v roce 2022. 
 
Olympijská programová komise se má sejít ve středu 1. prosince, přičemž na tomto zasedání budou předložena doporučení Výkonné radě MOV, která má rozhodnout o programu pro olympijské hry v Los Angeles 2028 na svém zasedání plánovaném na 7. až 9. prosince. Aktuální rozhodnutí by mohla zvrátit Mezinárodní sportovní arbitráž (CAS), pokud potvrdí neoprávněnost zmiňovaného rozhodnutí výkonného výboru UIPM, který o vyřazení jezdectví rozhodl bez diskuse s jednotlivými členy. 
 
 

Psali jsme: Pětibojaři jsou proti způsobu rozhodnutí UIPM o vyřazení jízdy na koni

 
Český svaz moderního pětiboje v pátek informoval o tom, že více než čtyřicet olympijských medailistů podepsalo dopis adresovaný prezidentu Mezinárodního olympijského výboru Thomasi Bachovi. Současní i bývalí úspěšní sportovci v něm žádají o podporu v boji za zachování jezdecké disciplíny.
 
„Jízda na koni je základ našeho sportu. Jak ukázaly uplynulé dvě dekády, všichni jsme v rámci modernizace, popularizace a dostupnosti našeho sportu připraveni přijímat změny v soutěžních pravidlech. Nicméně jsme hluboce přesvědčeni, že vyřazení jízdy na koni žádné nedostatky moderního pětiboje nevyřeší. Naopak povede k vytváření nových překážek a zničí roky tvrdé práce stovek závodníků,“ je psáno v dokumentu, pod který se vedle Davida Svobody vítěze her v Londýně 2012 podepsali poslední vítězové z Tokia Joe Choong a Kate Frenchová z Velké Británie, šampioni z Ria 2016 Rus Alexander Lesun a Australanka Chloe Espositová, olympijské vítězky z Atén 2004 a Sydney 2000 Maďarka Vörösová a Britka Cooková, ale také medailisté z Montrealu 1976 a Tokia 1964 Maďaři Kancsal a Török. Dopis, v němž medailisté posledních šesti dekád žádají prezidenta MOV o podporu při postupu proti rozhodnutí UIPM, čítá více než čtyřicet podpisů nejúspěšnějších moderních pětibojařů.
 

Čtěte také: Moderní pětiboj bude od roku 2025 bez jízdy na koni, hlásí výbor UIPM

 
„Věříme, že řešením by bylo zvýšení standardu jezdectví a vyžadování od UIPM, pod novým vedením, bude-li to nutné, aby pozitivně přijímala doporučení své pracovní jezdecké komise. Věříme, že toto je cesta pro všechny, MOV nevyjímaje. Žádáme vás jako prezidenta MOV o využití vašeho vlivu proti rozhodnutí, které je destruktivní nejen pro moderní pětiboj, ale také pro prestiž celých olympijských her,“ vyzývají sportovci dopisem prezidenta Bacha k akci.
 
Proti způsobu, kterým UIPM přijala rozhodnutí o vyřazení jízdy na koni a jejím nahrazení jinou disciplínou, se oficiálně ohradilo mnoho národních federací včetně české a situace může mít soudní dohru. Dánská pětibojařská federace zastoupená špičkovou britskou právní kanceláří vyzvala UIPM k revokaci jejího rozhodnutí. Jeho legitimitu budou zkoumat nejprve příslušné orgány UIPM, definitivní slovo bude mít ale pravděpodobně až Mezinárodní sportovní arbitráž v Lausanne. 
 
Tématu se budeme nadále věnovat. Připravujeme mj. rozhovor s olympijským vítězem z Londýna Davidem Svobodou.
 
Zdroj: UIPM, ČSMP
Ilustrační foto: Josef Malinovský



Sledujte vysílání EquiTV.cz nebo poslouchejte EquiRadio.cz

 

Přihlaste se k odběru týdenního newsletteru ZDE!

 

Jezdecký zpravodaj vychází každý pátek a je zcela zdarma. Přímo do vašeho e-mailu vám jednou týdně doručíme to nejzajímavější z našich webů - zpravodajství napříč disciplínami, rozhovory, podcasty i videa. Už nikdy vám nic podstatného z našeho servisu neunikne!

 

FB skupiny Jezdci.cz, EquiTV.cz a EquiRadio.cz

 
Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i prostřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:
 

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz

FB Jezdci.cz

FB Jazdci.sk

FB EquiTV.cz a EquiRadio.cz


reklama 13A

NEPŘEHLÉDNĚTE