reklama 11A

Michaela Drnková: Nemáme jízdárnu ani halu, s koňmi trénujeme na louce

ikonka

Pro většinu jezdců je představa, že v domovském areálu nemají k dispozici jízdárnu ani halu, naprosto nemyslitelná. Drezurní jezdkyně Michaela Drnková se bez toho v klidu obejde a se svými koňmi trénuje za každého počasí na louce.
13.12.2023 06:30  |  Autor: Denisa Vegrichtová  |  Rubrika: Sport  |   FANCLUB
reklama 12A

Michaela Drnková závodí v drezuře, ve které dosáhla výkonnosti ST. Se svými koňmi sídlí ve stáji JK Argos z.s. sídlící v obci Čakov nedaleko Českých Budějovic. Majitelkou této stáje je drezurní trenérka Anna Dzyuba.
 
Jak dlouho v této stáji působíte?
Tento rok to bude již devět let, co zde působím. Za tu dobu naše stáj jednou změnila lokaci. Do roku 2016 stáj sídlila v malé vesničce jménem Trocnov, poté jsme celou stáj kompletně přestěhovali a vybudovali novou právě v Čakově. 
 
Co vše předcházelo tomu, než jste se sem dostala?
Za celou svou jezdeckou kariéru jsem působila pouze v jedné stáji, a to je tato. Všechny zážitky, vzpomínky, úspěchy i neúspěchy a jezdecké začátky jsem prožila tady. Změnilo se pouze umístění areálu, ale jeho samotná existence ne.
 
Jaké jsou základní parametry vašeho současného domovského areálu?
V současnosti máme k dispozici dvanáct venkovních a osm vnitřních boxů. V areálu nemáme k dispozici pískovou jízdárnu ani krytou halu, takže všechny tréninky probíhají na naší louce, a to za každého počasí. Závody se zde nikdy nekonaly, ale tato představa by se do budoucna mohla stát realitou. K dispozici je sedlovna, která zároveň slouží jako klubovna. V tomto společném prostoru spolu trávíme volný čas, nebo například probíráme plány na příští sezóny.
 

Psali jsme: Drnková: Když v lese vyběhlo divoké prase, Rachel ukončila vycházku

 

Můžete prozradit něco o historii tohoto místa?
V roce 2016 jsme do Čakova kompletně přestěhovali celou stáj. Stěhování bylo velice náročné, jelikož jsme se nestěhovali do plně vybaveného areálu, ale do prázdného objektu, kde se dříve chovali prasata. Všechno jsme stavěli a budovali za pochodu, takže samotný nynější areál vznikal přímo nám pod rukama. 
 
Co je největší výhoda vaší současné stáje z vašeho osobního pohledu?
Z mého osobního pohledu je největší výhoda to, že naše stáj není tak veliká, vybavená a že nemáme k dispozici například pískovou jízdárnu nebo krytou halu. Mnoho lidí by bez tohoto zázemí nemohlo fungovat, ale u nás je to přesně naopak. Vše, co zde máme, jsme si vybudovali a pracujeme nadále. Naše koně jsou zvyklí snad úplně na vše. Díky těmto podmínkám je na závodech nerozhodí žádný hluk, počasí, nebo třeba louže na kolbišti. Dovolím si říci, že máme s koňmi i speciální pouto, tím že s nimi od rána do večera pracujeme pouze my a ne žádní ošetřovatelé. Jsou na nás zvyklí a důvěřují nám.
 
Kolik času ve stáji trávíte? Jak vypadá váš běžný program, pokud jste zrovna tady "doma" a ne někde na závodech?
Jelikož studuji vysokou školu, je někdy velmi obtížné ve stáji trávit tolik času, kolik bych chtěla. Nyní se tam snažím trávit alespoň čtyři až pět dní v týdnu. Můj běžný program se liší od toho, kolik koní musím za den odjezdit a jaká je zrovna roční doba. Musím přiznat, že v letních měsících je to o dost jednodušší, jelikož se stmívá později a já tím pádem stihnu ve stáji mnohem více věcí. Moje běžná návštěva stáje vypadá tak, že po příjezdu jdu za trenérkou, aby mi řekla, jak vypadá situace ve stáji.
 
Podle toho, kolik práce zbývá, se jde buď kydat, zametat stáje, nebo pro koně na pastvu. Pak následuje sedlání koní a podle tréninkových plánů buď trénink, vyjížďka, nebo lonžování. Momentálně stíhám přes týden jezdit jednoho koně a o víkendu dva a více. 
 
Poté, co mám „jezdící část“ za sebou, musím dodělat ostatní nezbytnosti. Pokud zrovna nechvátám domů, abych se učila, jdu poklidit stáj a rozdat seno a vodu. V závěru dne se pozavírají všichni koně z pastvy do svých boxů a nakrmí se.
 

Čtěte také: Anna Humplíková: Drezura je vrchol komunikace mezi jezdcem a koněm

 
Bez jaké části zázemí byste se nemohla s koňmi nikdy obejít? Co berete jako naprostý standard pro to, abyste mohla vy i vaši koně v areálu působit?
Pro mě je prioritou dobrý kolektiv a vztahy ve stáji. Já osobně se dokážu obejít bez prestižního vybavení, nebo bez komfortních prostor pro trénink, jelikož si myslím, že takovéto věci rozhodně nepotřebujete k tomu, abyste dosáhli dobrého výsledku. Můj názor je takový, že pokud se necítíte komfortně mezi lidmi ve stáji a neradi tam kvůli tomu trávíte čas, tak toto všechno se následně odvíjí i od vašeho přístupu ke koni a následně i ve výsledcích v tréninku. Ano, je velmi důležité, aby se hlavně kůň cítil ve svém prostředí dobře, ale nesmíme zapomínat také na nás samotné.
 
Jsou plánovány v blízké budoucnosti nějaké změny v tomto areálu? 
Ano jsou! Nyní se u nás buduje krytá kruhovka a v plánu do budoucna je i písková jízdárna. Co se rozšíření týče, to je u nás samozřejmostí. Jelikož se u nás stále zvyšuje počet ustájených koní či koní ve výcviku, musíme přistavovat stále nové boxy. Velkou zajímavostí je i to, že u nás nenajdete pouze koně, ale například i krávu, prase, králíky a další domácí zvířata. I z tohoto důvodu rozšiřujeme prostory i pro ně. 
 
Jak si představujete stáj či areál s ideálním zázemím pro vaši disciplínu, co by tam rozhodně nemělo chybět?
Samozřejmě bych si ráda přála úplně všechno od perfektních prostor jako je hala, až po špičkové vybavení, jako je například solárium pro koně. Bohužel žijeme v realitě a není možné tohle všechno mít. Z toho důvodu mi ke štěstí bude úplně stačit plnohodnotný box pro koně, příjemné zázemí pro jezdce a obyčejná písková jízdárna nebo travnatá plocha vhodná pro trénink.
 
Foto: poskytla Michaela Drnková



Sledujete novinky o koních, jezdectví a dostizích na Jezdci.cz a pouštíte si pravidelně vysílání EquiTV.cz a EquiRadia.cz? Máme pro vás novinku - spouštíme Fancluby Jezdci.cz a EquiTV.cz EquiRadio.cz, jejichž prostřednictvím můžete podpořit další existenci našeho zpravodajství.

Zaplacením ročního nebo půlročního příspěvku umožníte, aby veškerý redakční obsah s výjimkou bonusů pro členy fanclubu zůstal nadále volně přístupný všem uživatelům a přímo se tak budete podílet i na propagaci všech koňských sportovních disciplín. Zároveň dostanete přednostní přístup k velké části našich materiálů, které si můžete přečíst v časovém předstihu, pravidelnou možnost získat různé slevy na zboží našich partnerů a účast v soutěžích o ceny.

Roční členství ve Fanclubu Jezdci.cz stojí 600 Kč, půlroční příspěvek je 300 Kč. Pokud chcete být členem obou fanklubů Jezdci.cz i EquiTV.cz, můžete využít zvýhodněnou variantu 1000 Kč (roční) a 500 Kč (půlroční). Další podrobnosti najdete na tomto odkazu.

Komunity na síti

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i prostřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz

FB Jezdci.cz

FB Jazdci.sk

FB EquiTV.cz a EquiRadio.cz


reklama 13A

NEPŘEHLÉDNĚTE
function closepop(){ $("body").removeClass("hidescrollbar"); $("#popreklamagal").hide(); $("#popreklama").hide(); }