reklama 11D

Džíny, chapsy, bolerka. Všechno musí hezky sedět, říká Nikol Pavlicová

ikonka

Jezdecký sport je velmi rozmanitý a nabízí celou řadu disciplín. Ty westernové často znají opravdu jen ti nejvíc zasvěcení. Nikol Pavlicová představila all around disciplíny, mezi něž se řadí např. showmanship, horsemanship, trail a western pleasure.
10.03.2022 11:30  |  Autor: Josef Malinovský  |  Rubrika: Ostatní  |  
NEPŘEHLÉDNĚTE
| FANCLUB
reklama 12B

 
Jednou z nejúspěšnějších českých jezdkyň v all around disciplínách je Nikol Pavlicová. Co si ale lze všechno pod tímto pojmem představit? Právě na to se jí ptala v rozhovoru pro EquiRadio Jitka Kynclová.
 
„Pojem all round značí, že by kůň měl být všestranný, a že je schopný zvládnout kavalety v disciplíně trail. Při horsemanshipu je kůň propojen s jezdcem, je to taková westernová drezura. Jde o sed jezdce a velmi důležité jsou skoro neviditelné korektní pobídky,“ představuje své sportovní odvětví Nikol Pavlicová. 
 
„Ve třídě western pleasure, která spočívá v ježdění po obvodu arény, se hodnotí hlavně chody koně. Důležitá je i pozice hlavy koně, výše kohoutku a celkově jde i o předvedení jezdce, který by měl sebevědomě předvádět jednotlivé chody koně, tedy krok, klus, prodloužený klus, cval a případně prodloužený cval na obě strany. Třída western riding je disciplína, při níž se jede úloha a jsou tam dvě řady kuželů. Začíná se krokem, poté klusem a je tam jedna kavaleta. Hlavní v těchto úlohách jsou letmé přeskoky. Jde tedy hlavně o cval a je to slalom mezi těmi kužely,“ popisuje.
 
Nikol Pavlicová také podotkla, že vhodný kůň pro tyto disciplíny musí být psychicky velmi vyrovnaný. „Já mám ráda koně, kteří mají pohyb přirozený, který jde od zádi. Je to o hlavě a také o kvalitním tréninku. Koně musí být nadýchaní a nasportovaní. Přeskoky jsou hodně namáhavé,“ upozorňuje.
 
Důležitou součástí zmiňovaných westernových disciplín je oblečení jezdce. To je často velmi pestré a samozřejmě i zde hraje výraznou roli móda. „Trendy se určitě mění, ale některé se mi moc nelíbí. Jde to sem k nám hodně z Ameriky a upřímně bych některé ani nechtěla, aby přišly. Například krajkované košile s průsvitnými rukávy, to se mi moc nelíbí. Já nosím to, abych já se cítila komfortně, hezká a sebevědomá. Musí to všechno hezky sedět, džíny, chapsy a já ráda nosím bolerka. Většinou to nemám ráda přeplácané, takže černé chapsy, černý klobouk, nějaká ta barevná halenka, showpad pod sedlem a jelikož mám ráda černou, tak černé mám i sedlo. Objevují se už i dvoubarevná sedla, různé neonové barvy a trendy fakt přichází z té Ameriky. Je to doopravdy důležité, aby se ten jezdec cítil fajn,“ konstatuje Nikol.
 
Vyvíjí se nejen móda, ale i samotné disciplíny. Např. western pleasure zaznamenal v posledních letech viditelný vývoj. „Za mě to bylo u disciplíny western pleasure nejlepší v roce 2018 a 2019, kdy doopravdy ti koně měli aspoň trochu dopředný pohyb a minimálně měli korektní doby, takže klus měl dvě a cval tři doby. Ale musím říct, že v roce 2021 jsem sledovala živé vysílání americké world show quarterů a vůbec se mi to nelíbilo. – Většina koní neměla dvoudobý klus, což se mi nelíbí a přijde mi to hodně důležité. Několik koní tam prostě kulhalo a za mě se to nikam moc k dobrému neposunulo,“ hodnotí. Zároveň dodává, že v Evropě se vše posunulo lepším směrem. „Evropští rozhodčí vážně koukají na to, jestli ten kůň jde prostě čistě, a to je pro ně největší priorita,“ dodává Nikol Pavlicová v rozhovoru pro EquiRadio.
 
Foto: poskytla Nikol Pavlicová, Art N Light Photography, Laura Sophie Photography



Sledujete novinky o koních, jezdectví a dostizích na Jezdci.cz a pouštíte si pravidelně vysílání EquiTV.cz a EquiRadia.cz? Máme pro vás novinku - spouštíme Fancluby Jezdci.cz a EquiTV.cz EquiRadio.cz, jejichž prostřednictvím můžete podpořit další existenci našeho zpravodajství.

Zaplacením ročního nebo půlročního příspěvku umožníte, aby veškerý redakční obsah s výjimkou bonusů pro členy fanclubu zůstal nadále volně přístupný všem uživatelům a přímo se tak budete podílet i na propagaci všech koňských sportovních disciplín. Zároveň dostanete přednostní přístup k velké části našich materiálů, které si můžete přečíst v časovém předstihu, pravidelnou možnost získat různé slevy na zboží našich partnerů a účast v soutěžích o ceny.

Roční členství ve Fanclubu Jezdci.cz stojí 600 Kč, půlroční příspěvek je 300 Kč. Pokud chcete být členem obou fanklubů Jezdci.cz i EquiTV.cz, můžete využít zvýhodněnou variantu 1000 Kč (roční) a 500 Kč (půlroční). Další podrobnosti najdete na tomto odkazu.

Newsletter a komunity na síti

Kromě největšího českého serveru o koních Jezdci.cz, internetové televize EquiTV a stále populárnějšího EquiRadia pro vás připravujeme i pravidelný newsletter Jezdecký zpravodaj, který jednou týdně shrnuje vše podstatné z koňského dění a každý pátek ho doručujeme přímo do vašeho e-mailu.

K odběru toho nejlepšího z našeho zpravodajství se můžete přihlásit ZDE!

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i prostřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz

FB Jezdci.cz

FB Jazdci.sk

FB EquiTV.cz a EquiRadio.cz


reklama 13D

NEPŘEHLÉDNĚTE