reklama 11D

Pavla Bícová: Kraniosakrální terapie u koní je jedním z mých směrů

ikonka

Pavla Bícová je jedna z nejúspěšnějších českých jezdkyň all around disciplín. Daří se jí nejen na domácích závodech, ale i v zahraničí. Je několikanásobnou mistryní České republiky i Evropy. Věnuje se však také kraniosakrální terapii.
07.04.2022 11:30  |  Autor: Josef Malinovský  |  Rubrika: Ostatní  |   FANCLUB
reklama 12A

 
Pro Pavlu Bícovou byli koně velkou vášní již od dětských let. „Dostala jsem se k nim díky tomu, že jsme zdědili statek. Na louce tam byli koně, a právě tehdy vznikla moje láska k nim,“ vyprávěla v rozhovoru s Jitkou Kynclovou ve vysílání EquiRadia.
 
Ačkoliv je dnes specialitou na westernové all around disciplíny, začátky u koní má spojené s jízdou v anglickém sedle. „Jezdit jsem začala nejprve v anglickém stylu. Bylo mi tehdy deset let. Měla jsem však nějaké neshody s mou tehdejší trenérkou a úplně mi to nevyhovovalo. V jedenácti se mi naskytla možnost vyzkoušet western a postupně jsem se učila jezdecké základy,“ popisuje, jak se dostala k westernu.
 
Začátky se učila v sedle haflinga Ludvíka, kterého měla pronajatého. „Měli jsme ho v pronájmu rok a poté už jsme začali shánět vlastního koně. Tím prvním byl Dakar. To je kříženec chladnokrevníka s českým teplokrevníkem, takže do westernu má docela daleko. Původně jsme ho kupovali pouze na vyjížďky a rekreační ježdění, ale díky jeho bývalé majitelce jsem se dostala k účasti na závodech. Náš největší úspěch je druhé a třetí místo v horsemanshipu při mistrovství České republiky mládeže,“ vzpomíná, jak se rodila její sportovní kariéra. 
 

Nepřehlédněte: Džíny, chapsy, bolerka. Všechno musí hezky sedět, říká Nikol Pavlicová

 

V současné době studuje na vysoké škole zemědělské a začala se zabývat také kraniosakrální terapií a provádí také lekce jógy. „Kraniosakrální terapie je jemná rehabilitační technika. Vychází z názvu cranium, což je lebka a sacrum je kost křížová. Mezi těmito kostmi nám proudí v páteřním kanálu mozkomíšní mok. Kraniosakrální terapeuti jsou schopni se napojovat na tento systém ať už z pohledu kostí, tak z pohledu biodynamiky tekutin, fascií a nacházet rovnováhu v těle a navracet tělo zpět k přirozenému zdraví,“ vysvětluje zjednodušeně. „Celé je to daleko komplexnější a složitější,“ upozorňuje.
 
Jak dále uvedla, kraniosakrální terapie se dá použít i u koní. „To si myslím, že bude i jedním z mých dalších směrů. Nyní se už začínám více učit anatomii koní, abych kraniosakrální terapii mohla aplikovat i na ně, s čímž jsem už také vlastně začala. Hlavně to zatím zkouším na mém koni Kingovi,“ prozradila ve vysílání EquiRadia.
 
„Můžeme tím i u koní navrátit k rovnováze jakékoliv fyzické obtíže, a to na úrovni kostí, orgánů, tkání a fascií. Cokoliv toho koně trápí, tak se tímto způsobem dá řešit. Díky tomu, že my uvolníme fyzické napětí, tak dochází k uvolnění i psychického napětí, takže se určitě může celkově zlepšit i psychika koní,“ dodává Pavla Bícová.
 
Foto: Lenka Šilhová, poskytla Pavla Bícová
 




Sledujete novinky o koních, jezdectví a dostizích na Jezdci.cz a pouštíte si pravidelně vysílání EquiTV.cz a EquiRadia.cz? Máme pro vás novinku - spouštíme Fancluby Jezdci.cz a EquiTV.cz EquiRadio.cz, jejichž prostřednictvím můžete podpořit další existenci našeho zpravodajství.

Zaplacením ročního nebo půlročního příspěvku umožníte, aby veškerý redakční obsah s výjimkou bonusů pro členy fanclubu zůstal nadále volně přístupný všem uživatelům a přímo se tak budete podílet i na propagaci všech koňských sportovních disciplín. Zároveň dostanete přednostní přístup k velké části našich materiálů, které si můžete přečíst v časovém předstihu, pravidelnou možnost získat různé slevy na zboží našich partnerů a účast v soutěžích o ceny.

Roční členství ve Fanclubu Jezdci.cz stojí 600 Kč, půlroční příspěvek je 300 Kč. Pokud chcete být členem obou fanklubů Jezdci.cz i EquiTV.cz, můžete využít zvýhodněnou variantu 1000 Kč (roční) a 500 Kč (půlroční). Další podrobnosti najdete na tomto odkazu.

Newsletter a komunity na síti

Kromě největšího českého serveru o koních Jezdci.cz, internetové televize EquiTV a stále populárnějšího EquiRadia pro vás připravujeme i pravidelný newsletter Jezdecký zpravodaj, který jednou týdně shrnuje vše podstatné z koňského dění a každý pátek ho doručujeme přímo do vašeho e-mailu.

K odběru toho nejlepšího z našeho zpravodajství se můžete přihlásit ZDE!

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i prostřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz

FB Jezdci.cz

FB Jazdci.sk

FB EquiTV.cz a EquiRadio.cz


reklama 13A

NEPŘEHLÉDNĚTE