reklama 11B

Málková: Taťka mě učil jezdit hezky. Úspěch se dostaví později, říkal

ikonka

Mladá parkurová jezdkyně Kateřina Málková pochází z koňařské rodiny, a tak není divu, že se do sedla posadila ještě dříve, než se naučila chodit. Jejím jezdeckým vzorem byl odmalička tatínek, s nímž se kvůli závažné nemoci musela předčasně rozloučit.
09.06.2021 11:30  |  Autor: Pavlína Záhorová  |  Rubrika: Sport  |  
NEPŘEHLÉDNĚTE
| FANCLUB
reklama 12D

Během jezdeckých začátků se Kateřině Málkové věnoval hodně její dědeček, který s ní chodil na dlouhé procházky s poníkem na vodítku. Postupně se dopracovala až ke skákání parkurů. "Můj začátek jezdecké kariéry nebyl spojen s výhrami a sbíráním stužek, proto pro mě bylo těžší ze začátku vytrvat a nevzdat to," vzpomíná Kateřina.
 
Pocházíte z jezdecké rodiny, pohybovala jste se tedy ve stájích hned od narození. Vzpomenete si vůbec na svůj první okamžik v sedle?
 
Na svůj první okamžik v sedle si vůbec nevzpomínám. Byla jsem totiž tak malá, že jsem neuměla ještě ani chodit.
 
Jezdecký výcvik jste absolvovala už od útlého věku, nebo šlo na začátku spíše jen o takové vození?
 
Výcvik to snad ani nebyl. Chtěla jsem vždycky jezdit na koni jako taťka. Možná proto jsem i malinko přeskočila kategorii poníků a chtěla jsem jezdit na těch "velkých" koních jako on.
 
Byl pro vás taťka od malička hlavním vzorem?
 
Ano, samozřejmě. Kdo jiný by to mohl být.
 

ČTĚTE TAKÉ: Kateřina Málková: Náš Bugatti mi připomíná společné okamžiky s taťkou

 
Jak vzpomínáte na své začátky v sedle? Dělalo vám něco větší obtíže?
 
Při mých začátcích mi nejvíce času věnoval můj děda, který byl i velký obchodník. Věděl tedy, kde a kdo má jakého koně či poníka a díky němu jsem poníků vystřídala několik. Chodil se mnou na dlouhé procházky na vodítku a plynule jsem se jezdecky posouvala dál až ke skákání parkuru. Co se týká začátků na velkých koních, měla jsem úžasnou kobylku Fanču, na které jsem si složila ZZVJ a přede mnou i po mně ještě několik dalších jezdců. Od začátku jezdecké kariéry mě taťka nutil a učil jezdit tak, aby vše hezky vypadalo, dodržovala jsem počet cvalových skoků v distancích a podobně. Říkal mi, že úspěch se dostaví později. Tím pádem můj začátek kariéry nebyl spojen s výhrami a sbíráním stužek. Těžší pro mě bylo ze začátku vytrvat a nevzdat to. Myslím ovšem, že mě tento přístup dostal tam, kde momentálně jsem. Vyplatilo se vytrvat a nevzdat to.
 
Bála jste se někdy?
 
Jednou, při mé první sezoně, se mi moc nedařilo a já jsem pronesla, že se bojím. Od mého taťky mi bylo řečeno, že tohle už nikdy neřeknu a pojedu, i kdyby padaly trakaře. Zpětně to beru jako úsměvnou událost. Od té doby jsem na to už nikdy ani nepomyslela. Beru vše jako výzvu a novou zkušenost.
 
Jaké byly vaše úplně první závody?
 
Byla to jízda zručnosti na poníkovi Čertíkovi na Kvíčale. Pamatuji si, že mi nešla otevřít branka a museli mi s tím pomoct. Při obcválávání barelů jsem chtěla být nejrychlejší, hodně jsem poníka pobídla a on mě shodil. Prý nám to ale při jízdě slušelo. 
 
Kdo další byl pro vás v průběhu let jezdeckým vzorem?
 
Tak v České republice, kdo by neřekl Aleše Opatrného. Ze zahraničních jezdců je to Marcus Ehning.
 
Foto se svolením Kateřiny Málkové



K odběru se přihlašte ZDE!

 

Nový Jezdecký zpravodaj vychází každý pátek a je zcela zdarma. Přímo do vašeho e-mailu vám jednou týdně doručíme to nejzajímavější z našich webů - zpravodajství napříč disciplínami, rozhovory, podcasty i videa. Už nikdy vám nic podstatného z našeho servisu neunikne!

 

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i protřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:
 

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz


reklama 13B

NEPŘEHLÉDNĚTE