reklama 11D

Život olympionika Shanea Rose. Porazil rakovinu, po úrazu ztratil tvář

ikonka

Shane Rose má na kontě tři olympijské medaile, jeho život je však vedle úspěchů také plný propadů. Vyhrál boj s rakovinou a o pár let později utrpěl vážný úraz při pádu z koně. Jeho obličej byl tak rozbitý, že manželka musela donést chirurgům fotky.
21.03.2022 06:30  |  Autor: Lucie Spiwoková  |  Rubrika: Sport  |   FANCLUB
reklama 12B

 

V srpnu roku 2021 si australský jezdec všestrannosti Shane Rose dojel s týmovými kolegy pro stříbro v soutěži družstev na olympiádě v Tokiu. Jde už o jeho třetí cenný kov z olympijských her. Zdálo by se, že máme před sebou profil úspěšného sportovce, ale život Shanea Rose je plný těžkých okamžiků.
 
Devětačtyřicetiletý rodák ze Sydney začal jezdit na koni v pěti letech v pony klubu Forest Hills. Hrál ale také ragby a dlouho se rozhodoval, který sport je mu bližší. V osmnácti letech strávil půlroční stáž ve stáji ve Velké Británii, a bylo rozhodnuto. Koně zvítězili. 
 
„Jsou to skvělá zvířata. Většina z nich s vámi chce skutečně spolupracovat. Někdy dostanete koně, který tolik nechce, těm se sice snažím vyhýbat, ale ne vždy to jde. Je to moje práce a já ji miluji. Není moc věcí, které bych dělal raději. Takže mám velké štěstí,“ nechal se slyšet Shane.
 
Získal místo ve státním centru pro všestrannost a začal se připravovat s Waynem Roycroftem, trojnásobným olympijským medailistou. Pod jeho vedením absolvoval v roce 1994 první mezinárodní závody. Byl zařazen do reprezentace v kategorii mladých jezdců a už ve třiadvaceti byl nominován na olympijské hry do Atlanty. 
 
Jenže tehdy přišlo první zklamání. Jeho kůň Mr Joe Cool po příjezdu do USA kulhal, a do soutěže tak vůbec nenastoupil. Olympiáda v roce 2000 se konala v jeho domově, v Sydney, a Shane se tenkrát do australské sestavy vůbec nedostal.
 
 

Jeden kopanec za druhým

Sportovní zklamání nic neznamenají proti tomu, co Shanea čekalo na začátku tisíciletí. V roce 2001 mu bylo diagnostikováno zhoubné nádorové onemocnění štítné žlázy. Podstoupil operaci a radioterapii. Léčba byla úspěšná a Shane nadále mohl pokračovat v ježdění. „Není to ideální, když se dozvíte, že máte rakovinu. Naštěstí se na to přišlo včas a doktoři odvedli skvělou práci,“ popsal jezdec.
 

Čtěte také: Bronzová dvojice z Tokia. Veterán Hoy a kůň, který byl svatebním darem

 
Další kopanec, a to doslova, přišel o čtyři roky později. V roce 2005 kopl Shanea po pádu kůň do hlavy. Následky byly hrozivé. Jezdec strávil týden v kómatu a musel absolvovat rekonstrukci obličeje. Ten byl natolik rozbitý, že jeho manželka Niki musela chirurgům donést fotky pro představu, jak vypadal před incidentem.
 
„Běžných“ úrazů, jež jezdce čas od času potkávají, měl několik. Zlomená noha, zlomená žebra, propíchnutá plíce, natržená játra… „O těch nehodách ani o rakovině moc nepřemýšlím. Stalo se? Stalo. Já jedu dál,“ řekl Australan v jednom z rozhovorů.
 
 

Olympijské úspěchy

Shane je bojovník, těžkou nemoc i následky pádu překonal a dařit se mu začalo i na poli sportovním. V roce 2008 si odvezl jako člen družstva stříbro z her v Pekingu respektive Hong Kongu. Sedlal tehdy hnědáka jménem All Luck. 
 
Před další olympiádou, která se konala v roce 2012 v Londýně, se mu na paty opět přilepila smůla. Pár dní před cestou do dějiště her utrpěl jeho kůň zranění, které účast dvojice opět překazilo.
 
O to větší byla jeho radost, když v Riu de Janeiru o čtyři roky později opět vystoupal na stupně vítězů jako člen bronzového týmu. Jeho koňským partnerem byl holštýnský bělouš CP Qualified. Prozatím nejlepší olympijský výsledek však přineslo Tokio. Spolu s Andrewem Hoyem a Kevinem McNabem obsadili druhé místo v hodnocení družstev, mezi jednotlivci se pak vešel do nejlepší desítky. Sedlal hnědáka Virgila.
 
Kariéra Shanea v posledních deseti letech nabrala dobrý směr. „Jsem docela pozitivní člověk,“ říká a jakémukoliv obdivu ke své osobě se spíše diví. "Když se stane něco špatného, musíte na to zapomenout, poučit se a jít dál. Když se zabýváte něčím, co bylo, nic to nezlepší. Hodně lidí v tomto sportu má více pádů než vzestupů. Čím víc toho překonáte, tím jste silnější. Tím máte větší šanci na úspěch.“
 
 
Zdroj: FEI, Horse and Hound, ABC Net
 
Foto: Julie Wilson, Libby Law Photography / FEI



Sledujete novinky o koních, jezdectví a dostizích na Jezdci.cz a pouštíte si pravidelně vysílání EquiTV.cz a EquiRadia.cz? Máme pro vás novinku - spouštíme Fancluby Jezdci.cz a EquiTV.cz EquiRadio.cz, jejichž prostřednictvím můžete podpořit další existenci našeho zpravodajství.

Zaplacením ročního nebo půlročního příspěvku umožníte, aby veškerý redakční obsah s výjimkou bonusů pro členy fanclubu zůstal nadále volně přístupný všem uživatelům a přímo se tak budete podílet i na propagaci všech koňských sportovních disciplín. Zároveň dostanete přednostní přístup k velké části našich materiálů, které si můžete přečíst v časovém předstihu, pravidelnou možnost získat různé slevy na zboží našich partnerů a účast v soutěžích o ceny.

Roční členství ve Fanclubu Jezdci.cz stojí 600 Kč, půlroční příspěvek je 300 Kč. Pokud chcete být členem obou fanklubů Jezdci.cz i EquiTV.cz, můžete využít zvýhodněnou variantu 1000 Kč (roční) a 500 Kč (půlroční). Další podrobnosti najdete na tomto odkazu.

Newsletter a komunity na síti

Kromě největšího českého serveru o koních Jezdci.cz, internetové televize EquiTV a stále populárnějšího EquiRadia pro vás připravujeme i pravidelný newsletter Jezdecký zpravodaj, který jednou týdně shrnuje vše podstatné z koňského dění a každý pátek ho doručujeme přímo do vašeho e-mailu.

K odběru toho nejlepšího z našeho zpravodajství se můžete přihlásit ZDE!

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i prostřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz

FB Jezdci.cz

FB Jazdci.sk

FB EquiTV.cz a EquiRadio.cz


reklama 13B

NEPŘEHLÉDNĚTE