reklama 11A

Výsluní i zklamání. Na pár sezon by Christian Ahlmann asi rád zapomněl

ikonka

Němec Christian Ahlmann patří k nejlepším jezdcům světa, na kontě má řadu cenných titulů. Domácí publikum ho miluje. Zažíval ale i krušné časy. Po aféře na olympiádě v Číně cítil velkou křivdu a dlouho trvalo, než se vrátil do reprezentace.
11.06.2022 06:30  |  Autor: Lucie Spiwoková  |  Rubrika: Sport  |   FANCLUB
reklama 12A

 

Německý parkurový jezdec Christian Ahlmann vyčnívá sportovními výkony a nejen těmi... Sedmačtyřicetiletý rodák z Marlu v Severním Porýní-Vestfálsku měří více než 190 centimetrů. Na kolbišti je zkrátka nepřehlédnutelný.
 
Nejčerstvější úspěch zaznamenal koncem května 2022, kdy vyhrál pětihvězdovou Grand Prix v rámci Global Champions v Hamburku, za sebou má ale celou řadu skvělých výsledků a také několik temných let.
 
Christian se narodil v roce 1974 do jezdecké rodiny. Navzdory tomu ho ale okouzlil fotbal a dlouho to vypadalo, že ve stopách rodičů nepůjde. První krůčky v sedle udělal ve věku, kdy mnozí už sbírají zkušenosti na pony závodech. Systematické lekce začal dostávat až v jedenácti letech.
 
 

Geny rozhodly

Geny se nezapřou. Trochu opožděný nástup do světa jezdeckých soutěží dohnal Christian velmi rychle. Už jako devatenáctiletý si dovezl týmové zlato z mistrovství Evropy mladých jezdců ve Spangenbergu a o rok později v Millstreetu měl už zlato i stříbro, když vedle triumfu německého družstva obsadil druhé místo jako jednotlivec. 
 
V roce 2003 pak zcela ovládl evropský šampionát seniorů, který se konal v Donaueschingenu. Vybojoval tam nejcennější kov jak s týmem, tak v individuálním hodnocení. Přišlo několik sezon velkých úspěchů, za které vděčil také svému koni - holštýnskému běloušovi jménem Cöster.
 
Jeho sedlal v roce 2004 na olympijských hrách v Aténách, kde Němci dojeli třetí, týmový bronz bral i o dva roky později při Světových jezdeckých hrách v Cáchách. Mezitím si stihl dojet pro zlato při mistrovství Evropy v San Patrignanu.
 
 

Temné časy

Byl to však také Cöster, s kterým je spojená nejtemnější část Christianovy kariéry. V roce 2008 byla dvojice vybrána na olympijské hry do Hong Kongu. Pro Německo však parkurové soutěže v Asii nedopadly dobře. Ludger Beerbaum a Meredith Michaels-Beerbaum sice dojeli v první desítce jako jednotlivci, Cornetovi s Marcem Kutscherem se nevedlo, a nakonec byl diskvalifikován kvůli pozitivnímu testu na zakázané látky. A dopingová aféra postihla i Cöstera s Christianem, kdy byl ve vzorku valacha nalezen kapsaicin.
 
„Za to, co se stalo v Hong Kongu, jsem převzal plnou odpovědnost. Ale to, jak se aféra vyvinula, a co se stalo potom, to nebyla moje chyba,“ řekl v rozhovoru pro World Of Show Jumping před lety Christian. Mezinárodní jezdecká federace FEI tehdy rozhodla o zákazu činnosti na čtyři měsíce. Stejně jako v jiných případech nálezu kapsaicinu posuzovali kauzu jako pochybení v rámci pravidel o medikaci.
 
Jenže Německá jezdecká federace se odvolala k arbitráži CAS a požadovala dvojnásobný trest. Chtěla, aby byla kauza posuzována jako zneužití dopingu. CAS vyhověl národní federaci a trest jezdci prodloužil. Christian považoval reakci své vlastní federace za křivdu. Trest v rámci národní úrovně byl ještě tvrdší. Německá jezdecká federace po jezdci vymáhala náklady na transport do Číny i na ubytování v dějišti her, rovněž ho na poměrně dlouhý čas vyškrtla z reprezentace. 
 
„Na dva roky mě mateřská federace vyřadila z A-týmu. Zároveň ale pořád probíhala různá slyšení u FEI tribunálu a u sportovní arbitráže, bylo to pro mě hrozně těžké. A když už konečně skončila ta stání, tak to pořád někde znovu a znovu ožívalo. Naštěstí jde život dál,“ vzpomínal v rozhovoru Christian, který tuto dobu považuje za nejhorší v kariéře. 
 

Čtěte také: Když se loučil hřebec Taloubet, hala v Lipsku se otřásala v základech

 
Christian byl nakonec mimo áčkový kádr více než dva roky. Dlouho ho totiž neopouštěl pocit hořkosti. „Vůbec jsem se nechtěl vracet do týmu. Pak jsem ale měl pár schůzek se šéfem reprezentace Otto Beckerem a zcela otevřeně jsme mluvili úplně o všem. A já jsem si začal říkat, že nemohu být naštvaný věčně, že to nepřinese nic dobrého,“ popisuje jezdec, jak se rozhodl k návratu mezi reprezentanty. V roce 2012 už skákal na olympiádě v Londýně, kde závodil s hřebcem Codex One.
 
K nejlepším výsledkům s hanoverským hnědákem patří týmové stříbro na mistrovství Evropy v Herningu v roce 2013 a čtvrté místo s družstvem, které zapsali na Světových jezdeckých hrách v Caen v následující sezoně.
 
 

Taloubet Z - miláček publika

Výrazným koněm byl Taloubet Z, s kterým Christian vždy dokázal okouzlit domácí publikum. V roce 2011 s ním vyhrál finále Světového poháru v Lipsku, v roce 2015 byli součástí družstva, které bylo druhé při evropském šampionátu v Cáchách. V další sezoně pak brali bronz na olympiádě v Riu.
 
„Taloubet je neunavitelný, kdybyste skákali sedm dní, nepoznáte to na něm. Není překážka nebo distance, kterou by nezvládl,“ líčil Němec legendárního hřebce.
 
Ať s Taloubetem, nebo dalšími koňmi, Christian má dlouhou sbírku prvenství ve Velkých cenách, včetně těch pětihvězdových jako jsou Grand Prix při Global Champions nebo Světových pohárech.
 
Má obrovské možnosti a výběr i díky tomu, že jeho domovem je belgický Lanaken. Žije s Judy Ann Melchior, dcerou zakladatele hřebčína Zangersheide. Sedlá tak špičkové koně. Z těch, co prezentuje na světových kolbištích v posledních měsících, jmenujme hřebce Dominatora 2000 Z a Solid Golda Z. Připravuje i mladé koně, několikrát s nimi dokázal vyhrát náročné mistrovství světa, které se koná právě v jeho domovském hřebčíně v Lanakenu. 
 
Zdroj: FEI, World Of Show Jumping, Studforlife
 
Foto: Leanjo de Koster / FEI



Sledujete novinky o koních, jezdectví a dostizích na Jezdci.cz a pouštíte si pravidelně vysílání EquiTV.cz a EquiRadia.cz? Máme pro vás novinku - spouštíme Fancluby Jezdci.cz a EquiTV.cz EquiRadio.cz, jejichž prostřednictvím můžete podpořit další existenci našeho zpravodajství.

Zaplacením ročního nebo půlročního příspěvku umožníte, aby veškerý redakční obsah s výjimkou bonusů pro členy fanclubu zůstal nadále volně přístupný všem uživatelům a přímo se tak budete podílet i na propagaci všech koňských sportovních disciplín. Zároveň dostanete přednostní přístup k velké části našich materiálů, které si můžete přečíst v časovém předstihu, pravidelnou možnost získat různé slevy na zboží našich partnerů a účast v soutěžích o ceny.

Roční členství ve Fanclubu Jezdci.cz stojí 600 Kč, půlroční příspěvek je 300 Kč. Pokud chcete být členem obou fanklubů Jezdci.cz i EquiTV.cz, můžete využít zvýhodněnou variantu 1000 Kč (roční) a 500 Kč (půlroční). Další podrobnosti najdete na tomto odkazu.

Newsletter a komunity na síti

Kromě největšího českého serveru o koních Jezdci.cz, internetové televize EquiTV a stále populárnějšího EquiRadia pro vás připravujeme i pravidelný newsletter Jezdecký zpravodaj, který jednou týdně shrnuje vše podstatné z koňského dění a každý pátek ho doručujeme přímo do vašeho e-mailu.

K odběru toho nejlepšího z našeho zpravodajství se můžete přihlásit ZDE!

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i prostřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz

FB Jezdci.cz

FB Jazdci.sk

FB EquiTV.cz a EquiRadio.cz


reklama 13B

NEPŘEHLÉDNĚTE