reklama 11B

Jan Hablovič: Od voltiže jsem si na čas odpočinul u street parkouru

ikonka

Mistr České republiky a Jezdec roku 2019 Jan Hablovič začínal s voltižním sportem již jako dítě a brzy se vyšplhal s tehdejší skupinou až na mistrovství světa. Nějakou dobu o něm však nebylo slyšet. Odskočil si totiž na rok a půl ke street parkouru.
11.03.2020 06:30  |  Autor: Pavlína Záhorová  |  Rubrika: Sport  |  
EXKLUZIVNĚ
| FANCLUB
reklama 12B

Voltižní reprezentant Jan Hablovič si aktuálně užívá skvělou formu. "Cítím obrovský pokrok, nikdy dřív jsem se tak rychle nezlepšoval," říká. V rozhovoru vzpomíná na své sportovní začátky a na období, kdy se rozhodl odpočinout si od voltiže, a věnoval se street parkouru. 
 
Jak jste se dostal k voltižnímu sportu?
 
Když mi bylo pět let, hledali jsme s rodiči nějaký sport, kterému bych se mohl věnovat, kde bych vybil dětskou energii. Pročítali jsme různé letáky, nabízeli atletiku, fotbal, florbal, nic moc z toho mě nezaujalo. Tehdy se konala voltižní akce v Tlumačově, už si nevzpomínám, zda-li to byly závody, nebo jen nějaké vystoupení, a my se tam jeli podívat. Tenkrát se mi to moc líbilo, a tak jsme se začali o tento sport více zajímat a postupně docházet do Tlumačova na tréninky. V průběhu voltižního výcviku jsem později zkoušel i samostatně gymnastiku, ale byla to opravdu jen chvilková záležitost, a zůstal jsem pak jen u voltiže.
 

ČTĚTE TAKÉ: Tereza Svobodová: Koně nahradili balet a plavání. Dodnes ráda tančím

 

Vzpomenete si ještě na první voltižní tréninky?
 
Když jsem začínal, bylo to všechno zábavnou formou. Hráli jsme u toho různé hry, prošli základy gymnastiky, pak u mě ovšem přišel velký skok. Po roce, možné roce a půl za mnou přišly starší holky, které cvičily ve skupině. Potřebovaly jednoho malého, kterého budou zvedat, a ve mně viděly velký talent. Byl jsem tedy hned v začátku vedený staršími zkušenými holkami, což byl velký odrazový můstek, a už v roce 2008 jsem se účastnil mistrovství světa se skupinou. Byl to opravdu takový raketový start.
 
Byl jste jistě jako nejmladší a nejmenší opečovávaný, to jste si určitě užíval.
 
Ano, ano, přesně tak to bylo. Odmala jsem neznal nic jiného, na trénincích s holkami jsem trávil hodně času, byla to moje druhá rodina, hodně jsme cestovali. Pak se ale skupina rozpadla a nastal velký zlom. Vůbec jsem netušil, co bude dál, všechno bylo jinak. Od té doby se mi moc do skupiny nechce a věnuji se voltiži jako jednotlivec.
 
Navázal jste na kariéru jednotlivce plynule, nebo proběhla nějaká pauza?
 
Do toho všeho udeřila také puberta, takže přišel okamžik, kdy jsem na nějakou dobu s voltiží úplně skončil, a začal jsem se věnovat městskému parkuru. Pauza od voltiže ale nebyla vůbec špatná. Věnoval jsem se trochu jinému pohybu, získal jsem nové zkušenosti, jak pracovat se strachem. Přineslo mi to opravdu hodně.
 
Co bylo impulsem k návratu zpět k voltiži?
 
Můj návrat zpět k voltiži je poměrně čerstvý. Byl jsem se podívat na voltižní soustředění v Tlumačově, potkal jsem tam známé trenérky. Bylo to v roce 2018, kdy se konalo mistrovství světa v Tryonu. Z legrace se mě ptaly, zda-li pojedeme do Ameriky. No a mně to vrtalo hlavou a začal jsem zase pomalu trénovat. Nejdříve doma, a pak jsem se do toho pustil zase naplno. Od té doby cítím obrovský pokrok, nikdy dřív jsem se tak rychle nezlepšoval. Myslím, že je to na výborné cestě.
 

ČTĚTE TAKÉ: Tereza Czyžová: Létat vzduchem jako nejmenší ve skupině byl adrenalin

 

Nastaly ve vaší dosavadní sportovní kariéře nějaké nepříjemné okamžiky či zranění, které vás od tohoto sportu odrazovaly?
 
Co se týká zranění, měl jsem v tomto směru obrovské štěstí, nikdy jsem si nic nezlomil. Měl jsem však krizové období, kdy jsem byl stále ještě ten nejmenší zvedaný ve skupině, ale byl jsem už starší. Tehdy se mi to úplně protivilo, hrozně jsem se toho bál, nevěřil jsem koním, nevěřil jsem lidem a celé to přineslo nepříjemnou stagnaci. To bylo období, kdy jsem na tréninky chodil vyloženě s nechutí. Myslím, že v tomto směru mi velmi pomohla pak pauza, o které jsem mluvil.
 
Foto archiv Jana Habloviče



K odběru se přihlašte ZDE!

 

Nový Jezdecký zpravodaj vychází každý pátek a je zcela zdarma. Přímo do vašeho e-mailu vám jednou týdně doručíme to nejzajímavější z našich webů - zpravodajství napříč disciplínami, rozhovory, podcasty i videa. Už nikdy vám nic podstatného z našeho servisu neunikne!

 

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i protřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:
 

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz


reklama 13C

NEPŘEHLÉDNĚTE