reklama 11A

Jiří Machek: Zápis Kladrub na seznam UNESCO byl nyní velké překvapení

ikonka

Od května nikdo nepočítal s tím, že by Krajina pro chov a výcvik ceremoniálních kočárových koní v Kladrubech nad Labem mohla být ještě letos zapsána na seznam UNESCO. Přesto k tomu 6. července došlo. „Bylo to velké překvapení,“ říká Jiří Machek.
07.07.2019 00:42  |  Autor: Josef Malinovský  |  Rubrika: Ostatní  |  
EXKLUZIVNĚ
| FANCLUB
reklama 12D

 
Mezinárodní výbor pro ochranu památek a sídel (ICOMOS) coby nejvyšší odborná autorita v památkové péči na světě v květnu konstatoval, že v případě Krajiny pro chov a výcvik ceremoniálních kočárových koní v Kladrubech nad Labem jde o typ památky, kterým byla dosud v rámci implementace Úmluvy o ochraně světového kulturního a přírodního dědictví věnována malá pozornost. 
 
Zároveň však ICOMOS doporučil upřesnit návrh na zápis v několika bodech. Ministerstvo kultury tak předpokládalo, že ve spolupráci s ministerstvy zemědělství, životního prostředí, s ministerstvem pro místní rozvoj a Pardubickým krajem upraví návrh tak, aby do konce února roku 2020 mohl být odeslán Centru světového dědictví UNESCO v kompletní podobě. 
 

PSALI JSME: Národní hřebčín v Kladrubech byl zařazen na seznam památek UNESCO

 
Jenže pak se stalo něco nečekaného – k hlasování došlo již při červencovém zasedání a Kladruby uspěly. Jak se to celé seběhlo, popsal pro redakci Jezdci.cz ředitel Národního hřebčína Kladruby – Ing. Jiří Machek.
 
Jak moc překvapivá pro vás byla informace, že Kladruby byly zapsány na seznam UNESCO již nyní?
Překvapivá byla. My jsme počítali, že se o nás bude hlasovat až v příštím roce, přestože hodnocení ICOMOS bylo o naší krajině příznivé. Nicméně byly stanoveny podmínky, které máme splnit, takže jsme počítali, že se o nás bude hlasovat až příští rok. Ve čtvrtek jsem však dostal informaci z Baku, že členům výboru se naše nominace líbí, a že možná navrhnou, aby se nakonec o nás hlasovalo již při letošním zasedání. To se nakonec stalo a dopadlo to tak, jak to dopadlo.
 
Takže jste již očekával, že by v sobotu mohla přijít příznivá zpráva?
Od čtvrtka jsem to tušil a zástupci Ministerstva kultury a Národního památkového ústavu mě v pátek kontaktovali, že skutečně na program půjdeme a bude se o nás hlasovat. Byla možnost to sledovat živě on-line, takže jsem to sledoval a kolem patnácté hodiny jsem na vlastní oči viděl, jak výbor pro světové dědictví odhlasoval zápis krajiny kladrubského hřebčína na seznam UNESCO.
 
Co to pro vás osobně znamená?
Je to dosažení obrovské mety. Samozřejmě je to úspěch pro celý hřebčín i pro Českou republiku. A je to především potvrzení světové výjimečnosti kladrubského hřebčína, neboť jsme prvním hřebčínem na světě, který byl na tento prestižní seznam zapsán. – Zajímavostí je, že těch památek je na seznamu již přes tisíc, a my jsme se stali 1111. památkou. 
 
Nic méně je tam určitá podmínka, co je potřeba splnit do konce roku 2020. Co tedy musíte ještě dokončit?
Ty podmínky pro nás nejsou žádným překvapením, jelikož ty už byly obsaženy v hodnocení ICOMOS, které jsme obdrželi v květnu. To pro nás není nic nového a jsou pro nás splnitelné. Jedná se především o rozšíření nárazníkového pásma kolem té památky, a pak se to týká památkové ochrany Kladrubského náhonu, který je součástí nominované krajiny. Také se to týká toho, aby byl včas dokončen nový management plán. 
 
 
Co aktuálně zápis na seznam UNESCO pro kladrubský hřebčín znamená? Změní se něco ze dne na den?
Tak v něčem ano, v něčem ne. Snažili jsme se o to, aby směřování hřebčína, jeho rozvoj a jeho další činnost byla plánována tak, aby zapsání, či nezapsání chod nijak neovlivnilo. Na druhou stranu zvýšený zájem ze strany návštěvníků se očekávat dá. Nemyslím, že by se počet znásobil. Spíše očekáváme, že dojde ke změně struktury návštěvníků, tzn. že se bude zvyšovat podíl návštěvníků ze zahraničí. Záměr zapsat krajinu hřebčína na seznam UNESCO se medializuje již delší dobu, dokonce si někteří lidé mysleli, že jsme tam již dávno zapsaní. 
 
Jaká byla sobotní reakce médií i s ohledem na to, že Kladruby nebyly jedinou památkou v České republice, která byla zapsána, byť to bylo po dlouhé době?
Máte pravdu, že po šestnácti letech se zapsaly dvě české památky – vedle krajiny našeho hřebčína ještě Hornický region Erzgebirge / Krušnohoří. Já nechci snižovat hodnotu zápisu Krušnohoří, ale tam šlo o sdruženou nominaci, tzn. to byla nominace společně s Německem, zatímco v našem případě se jedná o ryze českou nominaci a českou památku. – A co se týče reakce novinářů, tak to bylo i pro ně překvapení. Všichni čekali, jak dopadne Krušnohoří, u něhož se dalo předpokládat, že bude zapsáno, protože jeho hodnocení bylo bez jakýchkoliv výhrad.
 
Kolik rozhovorů jste již poskytl médiím během prvních hodin od zmíněného hlasování?
Od sobotní 15. hodiny nedělám téměř nic jiného, než dávám rozhovory a poskytuji informace novinářům. Připravujeme také tiskovou zprávu a na úterý i tiskovou konferenci. 
 
Bude nějaká oslava zápisu, které by se mohla zúčastnit i široká veřejnost?
Určitě ano, akorát jak jsme byli malinko zaskočeni, tak připravena není. Ale stane se tak ještě během léta či podzimu.
 
Foto: Magdaléna Straková



reklama 13C

NEPŘEHLÉDNĚTE