reklama 11D

Kladruby a UNESCO: Šance jsou velké. Návrh na zápis je třeba upřesnit

ikonka

Konec první poloviny roku 2019 byl v minulosti diskutován jako možný termín, kdy by mělo být rozhodnuto o přijetí kladrubského hřebčína na seznam UNESCO. Nakonec se tak rozhodne až v roce 2020. Šance na úspěch jsou však prý poměrně velké!
30.05.2019 06:00  |  Rubrika: Ostatní  |   FANCLUB
reklama 12D
 
Jak vyplývá ze společné tiskové zprávy Ministerstva zemědělství ČR, Ministerstva kultury ČR a Pardubického kraje, Česká republika by se za čas mohla chlubit další položkou na Seznamu světového dědictví UNESCO. 
 
Krajina pro chov a výcvik ceremoniálních kočárových koní v Kladrubech nad Labem představuje unikátní národní kulturní památku, jež dokládá staletý chov a výcvik jedinečného plemene – Kladrubského bělouše. Toto vzácné plemeno barokních galakarosiérů v ní bylo vyšlechtěno a krajina byla přizpůsobena jeho potřebám. Je to jedno z mála míst na světě, kde jsou dosud chováni a cvičeni kočároví koně, a to jako součást národního kulturního dědictví. 
 
„Mezinárodní výbor pro ochranu památek a sídel (ICOMOS) coby nejvyšší odborná autorita v památkové péči na světě konstatoval, že jde o typ památky, kterým byla dosud v rámci implementace Úmluvy o ochraně světového kulturního a přírodního dědictví věnována malá pozornost. Jedná se o velký úspěch, za kterým je ovšem množství práce našich odborníků,“ řekl ministr kultury Antonín Staněk.
 
„Kladruby nad Labem a okolí jsou dokladem pečlivé a vysoce odborné práce, kterou zde lidé vykonávají už po staletí. Takových tradic si musíme vážit a pokračovat v nich. Právě proto se Ministerstvo zemědělství, které je zřizovatelem Národního hřebčína a celý projekt financuje, zasazuje o to, aby se kulturní krajina hřebčína v Kladrubech nad Labem stala součástí světového dědictví UNESCO,“ řekl ministr zemědělství Miroslav Toman.
 
ICOMOS doporučil upřesnit návrh v několika bodech, zejména zvážit rozsah ochranného pásma na jižní hranici nominované krajiny a chránit Kladrubský náhon, dokončit revizi Management plánu, posílit řízení rizik, dopracovat strategii cestovního ruchu, zlepšit interpretaci navrhovaného statku jako kulturní krajiny.
 
„Zpráva od ICOMOS, tedy poradního orgánu UNESCO, je pro nás poměrně pozitivní. Vyplývá z ní, že máme velkou šanci na zápis. Svolal jsem jednání Rady památky pro zápis do UNESCO na polovinu června do Kladrub nad Labem, a tam si musíme rozdělit úkoly tak, abychom byli schopni v následujících měsících dostát všem doporučením a dopracovat potřebnou dokumentaci,“ řekl Roman Línek, první náměstek hejtmana Pardubického kraje a předseda Rady památky.
 
Ministerstvo kultury předpokládá, že ve spolupráci s ministerstvy zemědělství, životního prostředí, s ministerstvem pro místní rozvoj a Pardubickým krajem upraví návrh tak, aby do konce února roku 2020 mohl být odeslán Centru světového dědictví UNESCO v kompletní podobě.
 
Zdroj: web NH Kladruby
Foto: Jiří Podrazil (archiv NH Kladruby)



reklama 13D

NEPŘEHLÉDNĚTE