reklama 11C

Národní hřebčín v Kladrubech byl zařazen na seznam památek UNESCO

ikonka

Skvělá zpráva dorazila z Baku. Výbor pro světové dědictví UNESCO tam na svém zasedání rozhodl o zapsání dvou českých památek na seznam. Vedle hornické regionu Krušnohoří to je také NH v Kladrubech nad Labem, o němž se mělo hlasovat až v roce 2020.
06.07.2019 17:29  |  Autor: Lucie Spiwoková  |  Rubrika: Chov  |  
MIMOŘÁDNÁ ZPRÁVA
| FANCLUB
reklama 12B
Výbor pro světové dědictví UNESCO rozšířil v sobotu 6. července na svém jednání v Baku seznam světového přírodního a kulturního dědictví o dvě české památky.
 
Jednou z nich je Národní hřebčín v Kladrubech nad Labem jako součást zařazeného projektu Krajiny pro chov koní. Hřebčín však musí do konce roku 2020 splnit některé dodatečné podmínky, aby na seznamu zůstal. „Podmínky pro nás nejsou nic překvapujícího. Počítáme s tím, že většinu z nich splníme do konce letošního roku,“ uvedl ředitel kladrubského hřebčína Jiří Machek. 
 
O zapsání Kladrub se přitom mělo hlasovat až příští rok! Hřebčín v Kladrubech je považován za nejstarší velký hřebčín na světě. Císař Maxmilián II. založil v roce 1563 hřebčinec, Rudolf II. potom 24. dubna 1579 povýšil původní koňskou oboru na císařský dvorní hřebčín a toto datum je považováno za datum založení.
 
Vedle hřebčína v Kladrubech byla v sobotu 6. července zapsána také Hornická kulturní krajina Erzgebirge/Krušnohoří. Žádost byla společným projektem České republiky a Německa.
 
Zdroj: irozhlas.cz 
 
Foto: Magdaléna Straková
 



reklama 13C

NEPŘEHLÉDNĚTE