reklama 11A

Jir Sun, Worth Choice i Manoamano. "Gomba" přilákala koně ze tří zemí

ikonka

Jockey Club ČR zveřejnil ve čtvrtek přihlášky na zahajovací dostihový den sezony. Gomba handicap se rýsuje jako mezinárodní souboj, největší zájem je o dostihy tříletých. Do klasických dostihů byli dohlášeni dva koně, třídový Caucasian změnil barvy.
24.03.2022 13:32  |  Autor: Martin Cáp  |  Rubrika: Dostihy  |   FANCLUB
reklama 12B

Osmdesát přihlášek bylo ve čtvrtek odevzdáno do osmi dostihů zahajovacího mítinku sezony 3. dubna v Chuchle Areně Praha. Polovina programu včetně Tipsport Gomba handicapu zůstává otevřená.

Do sprinterského vrcholu předběžně směřuje devět koní včetně vítěze Ceny ministerstva pôdohospodárstva Jir Suna a účastníka loňské Goldene Peitsche Worth Choice. V permanenci budou jezdci lehkých vah - šest z devíti přihlášených ponese 50 kg a méně.

Z aktérů loňského ročníku je zastoupena trojice Manoamano, Manolla a Chop Chop, o mezinárodní rozměr se postarají trénovaný Beau Massagot a slovenský Gentleman Jack.

 

Čtěte více: Žokejské hvězdy míří na Gomba handicap. Do Prahy se těším, říká Vogt

 

Zajímavá konkurence se sejde i v dvojkovém handicapu na 1600 metrů, kam byli přihlášeni Mormill, Sparkle Shout, Royal Town nebo Sea The Night, po delší pauze by se zde mohl vrátit někdejší pražský zimní favorit Suprtupl.

Podle počtu přihlášek je největší zájem tradičně o trojici dostihů pro klasický ročník. Naopak čtyřkový a pětkový handicap přilákaly jen šest, respektive osm kandidátů.

Caucasian v nových barvách

Ve čtvrtek proběhlo také první škrtání do trojice klasických dostihů. Největší pohyby proběhly ve Velké jarní ceny, z níž byla škrtnuta čtveřice tříletých a dohlášen dosud nestartovavší Sony ze stáje Quartis-Zámecký Vrch. Polobratra jedničkové vítězky Slivky připravuje Pavel Vítek.

Mezi škrtnutými uchazeči je vedle Ange Pitou, Karamazova a Miracle Boye i třetí z Gerschova memoriálu Caucasian. Svěřenec Arslangireje Šavujeva však zůstává na přihláškách Českého derby a stejně jako tréninkový kolega Bundeskanzler přešel z Russian Racing Syndicate do majetku nové stáje Ars Racing.

Jediná další dodatečná přihláška se týká Jarní ceny klisen, do níž trenér Zdeno Koplík nominoval debutantku Blackness Barness ze stáje Marpet HK Trans s.r.o. Václav Luka mladší škrtl z Českého derby Barona Westminster a Master Lukea, do modré stuhy již nesměřují ani domácí odchovanci Connie a Miracle Boy.

 

Krátce z turfu

 

Překážkový trenér David Cottin je nejznámějším z 23 lidí kolem cvalových a klusáckých dostihů, kteří byli zadrženi v rámci úterní dopingové razie francouzské policie. Jedná se vesměs o trenéry, veterináře a jejich asistenty z Francie, Itálie a Španělska. Řídící organizace France Galop a Le Trot přivítaly ve společném stanovisku efektivitu kriminalistů a práci speciálně zřízeného “Service central des courses et jeux”, jejichž zjištění k razii vedla. Francouzské dostihy vynakládají na boj proti dopingu každoročně 10 milionů eur a provádějí kolem 26 tisíc testů na dostizích, v tréninkových střediscích i kontrolách chovu.

Dostihy ve Světlé Hoře se ani letos neuskuteční. Informaci o zrušení mítinku plánovaného na 9. července zveřejnil ve středu bez dalších podrobností Jockey Club ČR. Dosud poslední dostihový den na severomoravské dráze se konal 13. července 2019.

Foto: Bohumil Křižan / Jockey Club ČR




Sledujete novinky o koních, jezdectví a dostizích na Jezdci.cz a pouštíte si pravidelně vysílání EquiTV.cz a EquiRadia.cz? Máme pro vás novinku - spouštíme Fancluby Jezdci.cz a EquiTV.cz EquiRadio.cz, jejichž prostřednictvím můžete podpořit další existenci našeho zpravodajství.

Zaplacením ročního nebo půlročního příspěvku umožníte, aby veškerý redakční obsah s výjimkou bonusů pro členy fanclubu zůstal nadále volně přístupný všem uživatelům a přímo se tak budete podílet i na propagaci všech koňských sportovních disciplín. Zároveň dostanete přednostní přístup k velké části našich materiálů, které si můžete přečíst v časovém předstihu, pravidelnou možnost získat různé slevy na zboží našich partnerů a účast v soutěžích o ceny.

Roční členství ve Fanclubu Jezdci.cz stojí 600 Kč, půlroční příspěvek je 300 Kč. Pokud chcete být členem obou fanklubů Jezdci.cz i EquiTV.cz, můžete využít zvýhodněnou variantu 1000 Kč (roční) a 500 Kč (půlroční). Další podrobnosti najdete na tomto odkazu.

Newsletter a komunity na síti

Kromě největšího českého serveru o koních Jezdci.cz, internetové televize EquiTV a stále populárnějšího EquiRadia pro vás připravujeme i pravidelný newsletter Jezdecký zpravodaj, který jednou týdně shrnuje vše podstatné z koňského dění a každý pátek ho doručujeme přímo do vašeho e-mailu.

K odběru toho nejlepšího z našeho zpravodajství se můžete přihlásit ZDE!

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i prostřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz

FB Jezdci.cz

FB Jazdci.sk

FB EquiTV.cz a EquiRadio.cz


reklama 13D

NEPŘEHLÉDNĚTE
function closepop(){ $("body").removeClass("hidescrollbar"); $("#popreklamagal").hide(); $("#popreklama").hide(); }