reklama 11B

King Edward je bosý. A není sám! Trend barefoot ve sportu začíná sílit

ikonka

Neokovaní koně na pětihvězdových závodech? Ještě před nedávnem nepředstavitelná věc. Dva švédští koně letos v Tokiu dokázali, že to je možné. Trend barefoot ve sportu sílí. Na vrcholných akcích se objevují bez podkov špičkoví skokani.
28.08.2021 06:30  |  Autor: Lucie Spiwoková  |  Rubrika: Sport  |  
NEPŘEHLÉDNĚTE
| FANCLUB
reklama 12B

 

Během letošních olympijských her zaujal fanoušky parkurového skákání, kromě skvělých výkonů v podání nejlepších světových jezdců a koní, nezvyklý jev. Dva ze tří koní ve vítězném švédském týmu závodili neokovaní.
 
Pokud se však ohlédneme podrobněji do uplynulých měsíců, zjistíme, že účast bosých koní na závodech nejvyšší úrovně novinkou není.
 
Právě dva švédští reprezentanti, Peder Fredricson a Henrik von Eckermann, kteří si z Tokia odvezli cenné kovy, patří mezi průkopníky nového trendu. Eckermannův valach King Edward absolvoval bez podkov na olympiádě kvalifikaci, finále i rozeskakování jednotlivců a totéž si zopakoval i v soutěži družstev, a jako jediný ze všech koní ani jednou nechyboval. Jezdec samozřejmě nešel do takové akce bez předchozích zkušeností. Prvním mítinkem, který prožila tato dvojice naboso, bylo CSIO5* v Dauhá v březnu 2021. 
 
Neokovaný v Tokiu byl také All In Pedera Fredricsona, jenž se takto představil poprvé začátkem letošního dubna. Při olympiádě udělal během šesti jízd jedinou chybu. Jeho „dvorním“ podkovářem je Peter Glimberg, který zároveň pracuje jako podkovář pro švédskou reprezentaci a doprovází tým na většinu vrcholných akcí. Glimberg v jednom z rozhovorů uvedl, že není problém, aby neokutí koně podávali výborné výkony na světových kolbištích, mnohem větší věda je udržet jejich kopyta dlouhodobě v kondici při práci mimo závodiště. 
 

Čtěte také: Šampion All In. Díky, že chceš být vždy nejlepší, chválí ho Fredricson

 
Barefoot, což v překladu znamená naboso, není pro každého koně a provozovat bosý sport je možné na špičkových závodištích, kde se povrchům věnuje maximální péče. Třeba tokijské kolbiště procházelo každý den přísnou kontrolou. Za jeho kvalitu byl zodpovědný Němec Oliver Hoberg, který úzce spolupracoval s expertem FEI profesorem Larsem Roepstorffem ze Švédska.
 
Denně testovali kondici povrchu pomocí mechanického kopyta. "Speciální senzory měří jak horizontální, tak vertikální síly při dopadu mechanického kopyta na zem a tyto senzory měří odezvu ze země, abychom mohli skutečně změřit, co kůň cítí, když doskočí na povrch," uvedl tehdy profesor Roepstorff v rozhovoru pro FEI.
 
Švédi nejsou jedinými jezdci, v jejichž stájích v posledních měsících sílí takzvaný barefoot trend. Na závodech se neokovaní objevují také někteří koně německého reprezentanta Christiana Ahlmanna nebo také Francouzů Simona Delestra a Juliena Epaillarda. Skupina jezdců, kteří své svěřence nekovají, se rozrůstá a z barefootu se stává velké téma, k němuž se brzy vrátíme. 
 
Foto: Christophe Taniére / FEI



K odběru se přihlašte ZDE!

 

Nový Jezdecký zpravodaj vychází každý pátek a je zcela zdarma. Přímo do vašeho e-mailu vám jednou týdně doručíme to nejzajímavější z našich webů - zpravodajství napříč disciplínami, rozhovory, podcasty i videa. Už nikdy vám nic podstatného z našeho servisu neunikne!

 

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i protřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:
 

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz


reklama 13D

NEPŘEHLÉDNĚTE