reklama 11B

Finsterle: V Klamoši jsme už pátým rokem, o koně je tu dobře postaráno

ikonka

Jezdkyni Sáru Finsterle letos čeká první sezona v kategorii mladých jezdců. Již pátým rokem sídlí v jezdecké stáji firmy Redas s. r. o. v Klamoši u Chlumce nad Cidlinou, kde si cení především odpovědné péče celého týmu v čele s Veronikou Doleželovou.
04.07.2020 06:31  |  Autor: Pavlína Záhorová  |  Rubrika: Sport  |  
FOTOGALERIE
| FANCLUB
reklama 12B

Domovskou stájí Sáry Finsterle je stáj firmy Redas s. r. o. v malé vesničce Klamoš u Chlumce nad Cidlinou. S výstavbou začínali v roce 2009 Jaroslava a Jiří Doleželovi bez jakékoliv rodinné tradice či větších zkušeností v oboru chovu koní. Areál provozuje nyní jejich dcera Veronika.
 
S myšlenkou mít vlastní stání pro koně koketovala Veronika již na přelomu své dospělosti, nikdy si však neuměla představit vlastní realizaci takového investičního záměru. Pro malou rodinnou firmu pana Doležela to byl opravdu těžký úkol skloubit náročnou práci ve své firmě s budováním areálu. Stavba byla zajišťována svépomocí bez jakýchkoliv dotací. První koně Veroniky se do stáje stěhovali v říjnu 2012.
 
Kapacita stájí je 27 koní, k dispozici jsou boxy o rozměrech 3,5 krát 4 metry, každý box má vlastní okno. Stáj je vybavena mycím boxem s teplou vodou i šlapacím pásem. Trénink koní je zajišťován na osvětlené jízdárně 30 krát 60 metrů s kvalitním povrchem, klienti mají možnost využít také kruhovou halu o průměru osmnáct metrů, krytou halu 15 krát 30 metrů a pískové i travnaté padocky.
 
Více již prozradila v rozhovoru Sára Finsterle.
 
Vaše domovská stáj je v Klamoši u Chlumce nad Cidlinou. Jak dlouho zde již sídlíte?
 
Letos zde začínáme pátý rok. Přestěhovali jsme se sem z Litomyšle od Skřivanů v listopadu, kde jsme strávili tři roky, ale jezdila jsem tam už léta před tím také na tábory.
 
Litomyšl je odtud poměrně daleko, kde tedy vlastně žijete?
 
Bydlíme kousek od Hradce Králové směrem na Rychnov nad Kněžnou. Litomyšl jsme měli z domu přibližně hodinu a půl, zatímco do Klamoše to mám z domova přesně třicet pět minut. Část sem vede po dálnici. To byl jeden z hlavních důvodů, proč jsme se přestěhovali právě sem.
 

ČTĚTE TAKÉ: Staněk ve stájích žijící legendy: Od června pracuji pro Schockemöhleho

 

Kolik zde máte aktuálně ustájeno koní?
 
Teď zde máme čtyři koně, tři naše a jednoho mám na ježdění od pana Zemana. V Praze pak jezdím ještě u Javorských v Radimovicích kobylku od paní Barochové, dojíždím tam na tréninky a závodím s ní.
 
Jaký zde mají koně režim?
 
Chodí na celé dopoledne do výběhu a k tomu mají vždy jednou denně nějaký další řízený pohyb. Koně chodí do výběhů zvlášť, protože jsou okovaní na všechny čtyři a bojím se, aby domů nechodili pokousaní a pokopaní. K dispozici mají padocky jak pískové, tak travnaté. S koňmi mi pomáhá Nikča Svobodová, která je zde nyní zaměstnaná, čehož jsem využívala hlavně v souběhu se školou. Je na ni absolutní spoleh a můžu se s ní domluvit i na výpomoci přímo na závodech. Navíc zde máme také výbornou stájnici Ivču, u ní máme vždy jistotu, že jsou koně v bezpečí. Nemůžu si stěžovat.
 
Foto Pavlína Záhorová a archiv Sáry Finsterle



K odběru se přihlašte ZDE!

 

Nový Jezdecký zpravodaj vychází každý pátek a je zcela zdarma. Přímo do vašeho e-mailu vám jednou týdně doručíme to nejzajímavější z našich webů - zpravodajství napříč disciplínami, rozhovory, podcasty i videa. Už nikdy vám nic podstatného z našeho servisu neunikne!

 

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i protřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:
 

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz


reklama 13C

NEPŘEHLÉDNĚTE