reklama 11C

Equinews: Ve Svržně se skákalo ve volnosti. V Chuchli padla trojkoruna

ikonka

Svržno hostilo šampionát mladých koní ve volnosti. – Při Českomoravské ceně v Mostě nenašel přemožitele Lailaho. – V Chuchli opět padla trojkoruna, jejím držitelem se stal po výhře ve Velké ceně primátora města Prahy Kane Fortuna.
02.11.2021 16:24  |  Rubrika: Sport  |  
VIDEO
| FANCLUB
reklama 12C

EQUINEWS SLEDUJTE ZDE (KLIKNĚTE)

 

Internetová televize EquiTV.cz připravuje v průběhu jezdecké a dostihové sezony pravidelný pořad Equinews, který vysílá také např. Televize Seznam a v rámci zpravodajské relace Report i kanál Sport 5. Podívejte se na jeho aktuální díl!
 

Šampionát ve skoku ve volnosti ve Svržně. Nejlepší byla Carrie de Lux

 
V sobotu 30. října hostil Dvůr Svržno na Domažlicku VII. Šampionát mladých koní ve skoku ve volnosti. Rozhodlo se tak o vítězích v jednotlivých věkových kategoriích v rámci Memoriálu Ing. Miloslava Mentlíka.
 
 
Západočeský Dvůr Svržno se stal v sobotu 30. října dějištěm chovatelské akce pořádané Spolkem chovatelů sportovních koní a Stanicí hřebců Pernarec. Vedle přehlídky plemenných hřebců byl hlavním bodem programu VII. ročník Šampionátu mladých koní ve skoku ve volnosti.
 
Toho se účastnili koně narození v letech 2017 až 2019. V kategorii dvouletých klisen vyhrála Jumping Tega plemene belgický teplokrevník. Hnědka po Pegase van´t Ruytershof je v majetku manželů Hanákových a pochází také z jejich chovu. Od komise, která pracovala ve složení Kateřina Hanušová, Luboš Kozák a Karel Lacina, dostala známku 8,37.
 
Vítězem mezi hřebci narozenými v roce 2019 se stal se ziskem 8,32 bodu Clark z Hájů po Cassini´s Son T. Ryzák pochází z chovu Marcely Šímové a jeho majiteli jsou Lucie Šímová a Václav Žižka. 
 
Mezi tříletými klisnami se komisi nejvíce líbila For Guidams Rose, která dostala 9 bodů. Jejím otcem je Guidam Sohn, pochází z chovu Oldřicha Špurka a majitelkou je Jaroslava Špurková. 
 
Ještě o dvě desetiny bodu více zapsal nejlepší kůň z kategorie tříletých hřebců a valachů. Eldorado 45 po Eldorado VD Zeshoek TN, který je v majetku Team Nijhof.
 
Vysoko hodnocená byla nejlepší čtyřletá klisna. 9,48 bodu získala hnědka Carrie de Lux po Cornet de Lux majitelky Kristýny Suchelové. Tato klisna se stala díky nejvyšší známce napříč kategoriemi také vítězkou Memoriálu Ing. Miloslava Mentlíka pro koně s nejvyšším bodovým hodnocením.
 
Bělouš Cantos FHP po Casino Grande vyhrál v šampionátu čtyřletých hřebců a valachů. Plemeník pochází z chovu Zdeňka Hrnčíře a je také v jeho majetku.
 
 
 
 

Lailaho zaskočil starší soupeře a vyhrál Českomoravskou cenu

 

Posledním jedničkovým dostihem letošní cvalové sezony byla Českomoravská cena, která se běžela v sobotu 30. října v Mostě. Tradiční sprinterské klání bylo vrcholem závěrečného mítinku na severočeské dráze a přineslo další úspěch českého chovu.
 
O svižné tempo se postaral vítěz poslední dvou ročníků Mr Right s Janem Vernerem. V cílové rovině se na devítiletého valacha začal dotahovat favorit Salar Island a zdálo se, že vybojují vítězství mezi sebou.
K útoku však zavelel i žokej Martin Laube na tříletém Lailahovi. Provlékl hnědáka stáje Lokotrans podél bariéry a po bojovném výkonu se prosadil o půl délky. Druhý finišoval o jeden kilogram více nesoucí Salar Island s Václavem Janáčkem a o další krk zpět obsadil třetí příčku Mr Right.
Lailaho se narodil v hřebčíně Napajedla a jako vnuk klasicky umístěné Latinity je členem úspěšné rodiny La Lézardé. V Českomoravské ceně dosáhl na první vítězství kariéry, až dosud sbíral umístění. Mimo jiné doběhl čtvrtý  v klasické Velké jarní ceně nebo pátý v nejbohatším českém sprintu EJC Leram Million.
Trenér Luboš Urbánek v sobotu nasedlal ještě jednoho vítěze. V rámcovém programu se radoval i s dalším tříletkem Brilliant Starem, slavícím druhý mostecký triumf v rozmezí dvou týdnů. V trojkové Ceně Hipodromu Most na 2000 metrů se původně do Českého derby přihlášený tmavý hnědák v sedle s Martinem Laubem prosadil jistě o 2 délky před Trezy Lady a Culihrachem.
Proti starším koním uspěl i valach Napoleon Bay ze stáje Joly. Svěřenec nejstaršího českého trenéra Jaroslava Drlíka si v dvojkovém handicapu na 1200 metrů připsal pod Jiřím Palíkem nejcennější ze svých tří letošních vítězství. Druhá Gilienne se mu přiblížila jen na dvě délky, třetí doběhl Matello.
Mezi dvouletými v Říjnové mostecké míli vítězně debutovala hnědka Whirl Wind Girl z vlastního chovu Jiřího Charváta. Dcera dvojnásobné klasické vítězky Dumnonie a polosestra Devoir Rien hned napoprvé vyhrála o hlavu před Highland Precious. Třetí doběhl Rabbit El Kabeir.
Jedno vítězství si z Mostu odvezl i španělský šampión Václav Janáček. Ve čtyřkové Ceně společnosti Tipsport na 2200 metrů oprášil spolupráci s trenérem Filipem Neubergem, v jehož stáji na Pavlině dvoře u Mimoně kdysi začínal.
S tříletou hnědkou Maccaiou ze stáje Richarda Mädera triumfoval jistě o 3/4 délky před Sinnfonií a osmiletým veteránem Vossolie.
 

Kane Fortuna ve stopách Pamina: Po roce opět padla trojkoruna

 

Druhý rok za sebou viděla Chuchle Arena Praha úspěšný útok na klusáckou trojkorunu. Po skvělém Paminovi se pokoušel o stejnou metu jeho stájový kolega Kane Fortuna. Zbývalo mu vyhrát jediný dostih – Velkou cenu primátora hlavního města Prahy.
 
Diváci na chuchelské tribuně zažívali v sobotu 30. října velké déja vu, neboť letošní kariéra valacha Kane Fortuny v sulce se Zdeňkem Škobisem v mnohém připomínala loňské Paminovy úspěchy. V derby ani dalších ročníkových zkouškách nenašel rovnocenného soupeře a z osmi letošních startů proměnil šest ve více či méně lehká vítězství.
Ve Velké ceně primátora hlavního města Prahy neboli St. Legeru na distanci 2715 metrů se proti favorizovanému hnědákovi Stáje Viktoria postavilo jen pět soupeřů.
Po startu si Škobis počkal a pustil na špici svého hlavního soupeře, druhého z derby Percevala s Elenou Salkovič-Volf. Kane Fortuna se usadil na blízké druhé pozici před Havanou Misi.
Když Perceval začal v rozhodujícím okruhu zrychlovat, Škobis zachytil jeho náskok a při vbíhání do posledního oblouku poslal hnědáka dopředu. Do cílové roviny už vbíhal jako první Kane Fortuna. Perceval při poslední snaze čelit favoritově nástupu zacválal a bylo rozhodnuto.
Kane Fortuna jistě zvítězil v kilometrovém čase 1:19,299 (1 minuta, devatenáct sekund a 299 tisícin). Na druhé místo se po Percevalově diskvalifikaci posunul Jim, třetí peníze získala Early Bird.
V Ceně plemenného hřebce Jake – Zimní ceně tříletých na stejné distanci 2715 metrů naopak horký favorit neuspěl. Letošní čtyřnásobný vítěz Luthier Boko s jezdcem Laurensem Rinkesem se v cílové rovině chystal zaútočit na vedoucí koně, ale zacválal a byl diskvalifikován.
Vítězství tak spadlo do klína spolehlivému Leroyovi W ze stáje Vávra Chropyně, který v sulce se svým trenérem Zdeňkem Vávrou odtáhl celý dostih a v závěru našel dost sil, aby o půl délky odrazil nápor českého odchovance Jerryho. Se ztrátou třetí doběhl Vinius Cub.
Elita starších klusáků se sešla v Ceně Stall Guli-FFF – Ceně prezidenta. V sedmičlenném poli dlouho vodil Dark Look a ve druhé polovině vytrvalecké tratě se k němu přidala Kyza Deux Skree. Vedoucí kůň letošního pořadí Zlatého okruhu Pamino se držel na průběžné třetí pozici a na začátku cílové roviny ho Zdeněk Škobis vyzval k rozhodujícímu zrychlení.
Dark Look se však nevzdával a na vnější straně přilétl s velkou koncovkou pětiletý hnědák Union Forces. Pamino v cíli uhájil těsné vítězství o půl délky před Union Forces a Dark Lookem, čtvrtá doběhla Kyza Deux Skree.
Pamino vyklusal kilometrový čas 1:17,2 a upevnil si svou pozici aktuálně nejlepšího staršího koně na českých drahách.
Dalším ze sobotních dostihů, které rozhodla cvalová chyba v závěru, byla jako Cena Portugal vypsaná Velká cena dvouletých na 1670 metrů. Jako desetinový favorit do ní odskakoval Jumbo, ale po jeho zacválání si lehký triumf pohlídala tmavá hnědka Marian Boko s Laurensem Rinkesem, která porazila Romalii a Moriah Boko.
Jeden z nejpočetněji obeslaných dostihů dne Cena televize Praha TV pro francouzské klusáky přinesl velkou chvíli svéhlavého Diable Mayi ze stáje Taxon Putim.
Osmiletý valach pověstný svými častými cvalovými chybami tentokrát běžel naprosto předpisově a v sulce se svým trenérem a majitelem Bedřichem Novákem zvítězil velmi lehce o 6 délek před dvojicí Embargo d’Ukraine a Full Trot.
Dříve v polském tréninku běhající Diable Maya dosáhl kilometrového času 1:17,8.
 
Foto: Josef Malinovský



Sledujte vysílání EquiTV.cz nebo poslouchejte EquiRadio.cz

 

Přihlaste se k odběru týdenního newsletteru ZDE!

 

Jezdecký zpravodaj vychází každý pátek a je zcela zdarma. Přímo do vašeho e-mailu vám jednou týdně doručíme to nejzajímavější z našich webů - zpravodajství napříč disciplínami, rozhovory, podcasty i videa. Už nikdy vám nic podstatného z našeho servisu neunikne!

 

FB skupiny Jezdci.cz, EquiTV.cz a EquiRadio.cz

 
Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i prostřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:
 

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz

FB Jezdci.cz

FB Jazdci.sk

FB EquiTV.cz a EquiRadio.cz


reklama 13B

NEPŘEHLÉDNĚTE