reklama 11B

Equinews: V Královicích vyvrcholila parkurová sezona. Madrid hostil SP

ikonka

Ve španělském Madridu proběhlo čtvrté kolo západoevropské ligy Světového poháru ve skocích. – V Královicích se poslední listopadový víkend uzavřela domácí parkurová sezona 2021. – Klusácký závěr roku v Chuchle Areně Praha patřil Paminovi.
30.11.2021 10:00  |  Rubrika: Sport  |  
VIDEO
| FANCLUB
reklama 12D

EQUINEWS SLEDUJTE ZDE (KLIKNĚTE)

 
Internetová televize EquiTV.cz připravuje v průběhu jezdecké a dostihové sezony pravidelný pořad Equinews, který vysílá také např. Televize Seznam a v rámci zpravodajské relace Report i kanál Sport 5. Podívejte se na jeho aktuální díl!
 

Čtvrté kolo Světového poháru v Madridu vyšlo nejlépe Epaillardovi 

Španělské hlavní město se stalo během posledního listopadového víkendu dějištěm halového Světového poháru v parkurovém skákání. V ročníku 2021/2022 šlo už o čtvrté kolo. Ta předešlá se konala v norském Oslu, ve francouzském Lyonu a v italské Veroně.
 
Seriál odstartoval v Oslu, kde se 17. října stal vítězem nizozemský jezdec Kevin Jochems. Ten v sedle hřebce Turba Z porazil v rozeskakování dalších šest dvojic, když dojel s čistým výsledkem a o téměř sekundu a půl rychleji, než jeho nejbližší soupeř. 
 
O týden později se konal druhý mítink CSI s pěti hvězdami bodovaný do Světového poháru nejsilnější evropské ligy. Tentokrát ho hostil Lyon, protože tradiční pořadatel druhého kola v Helsinkách letos svou akci zrušil. Z triumfu se radoval Švýcar Martin Fuchs, který spolu s holandským hřebcem Chaplinem zvítězil v rozeskakování o pouhé dvě desetiny sekundy před brazilskou dvojicí Eduardo Pereira De Menezes a H5 Chaganus. 
 
V neděli 7. listopadu proběhlo třetí kolo série World Cup v italské Veroně a podruhé v kariéře tam hlavní soutěž ovládla francouzská dvojice Simon Delestre a Hermes Ryan. Na nejvyšší příčku dosáhli při tomto mítinku už v roce 2015. A protože v letošní sezoně vzdal svou organizaci i Stuttgart, zamířili jezdci pro čtvrtou sadu bodů do Madridu.
 
Do rozeskakování hlavní soutěže s překážkami do 160 centimetrů se probojovalo šest bezchybných dvojic a hned tři z nich dokázaly čistý výkon zopakovat. Ir Denis Lynch v sedle holandského hnědáka GC Chopin´s Bushi zapsal čas 42,87 sekundy, což mu vyneslo třetí místo. Jen o šestnáct setin sekundy rychlejší byl německý reprezentant David Will na valachovi jménem C Vier, a obsadil tak druhou příčku. Bez trestných bodů a nejrychleji dojel do cíle Francouz Jullien Epaillard. Ten si do Madridu přivezl skvělou formu, když vyhrál už sobotní večerní stopadesátku. V soutěži Světového poháru sedlal francouzského ryzáka Billabong du Roumois a druhému Němci nadělil v rozeskakování sekundu a půl.
 

Druhé kolo královického Zimního jezdeckého poháru ovládla Hochmanová

Hala v Královickém dvoře se stala v sobotu 27. listopadu dějištěm druhého kola Zimního jezdeckého poháru. Vrcholem programu byla jednokolová soutěž s finále na překážkách do 125 centimetrů.
 
Hned se dvěma koňmi se mezi deset bezchybných finalistů dostal Lukáš Sojka. Zatímco s oldenburským valachem Zachariasem se mu napodruhé příliš nedařilo, v sedle valacha Oscar Dos Santos shodil jedinou překážku. 
 
Velmi dobrý čas v hodnotě 43,86 sekundy mu vynesl nejlepší pozici mezi chybujícími jezdci, tedy páté místo. Čistou jízdu zvládla napodruhé Pheline Ahlmann s osmiletou holandskou klisnou Indirou H. Němka žijící v Česku se s časem 52,69 sekundy ujala vedení a čekala, jak si povedou její soupeři. 
 
Hned další jezdec jí však odsunul z pozice lídra. Jan Štětina s valachem Kuala Lumpur VD Begijnakker Z překonal rozhodující kurz bez zaváhání a v čase o více než devět sekund kratším. Jeho radost však také netrvala dlouho. Do parkuru nastoupila Darina Hochmanová na Chiquitě-LS a cílem proletěla bez trestných bodů v čase, který zvládla ještě o více než sekundu stlačit.
 
Pro další dvojici v pořadí, Veroniku Trčovou v sedle klisny Galetty JJ, to znamenalo jediné, a to dojet s nulou a rychleji než za 42,29 sekundy. Už to první se ovšem nepodařilo, Veronika Trčová chybovala a se čtyřmi trestnými body obsadila nakonec šestou příčku.
 
Poslední, kdo mohl ještě promluvit do konečného pořadí, byla Klára Hlaváčková, které spolu s holštýnskou klisnou Machare Bono vyšlo nejlépe základní kolo. Ve finále také nechybovala, ale nakonec na nejvyšší příčku nestačil čas. Ten měl hodnotu 44,55 sekundy, což znamenalo třetí místo. Z vítězství se radovala Darina Hochmanová před druhým Janem Štětinou. 
 

Pamino nenašel přemožitele ani v listopadu, jeho finiš přišel včas

Necelé dva týdny po posledních cvalových dostizích se uzavřela i klusácká sezona. V Chuchle Areně Praha se klusáci rozloučili ve středu 17. listopadu, kdy se běžela výborně obsazená Velká cena Sametové revoluce hlavního města Prahy na 2180 metrů.
 
Po škrtu německého účastníka Flyng Marceaux se postavilo na start devět špičkových koní. O svižné tempo se starali Gaudi Boko a také čerstvý vítěz dostihu pro francouzské klusáky Diable Maya.
 
Blízko se držela i třídová klisna Kyza Deux Skree, kterou však tentokrát vyřadily z boje o přední příčky cvalové chyby. Favorit – suverén letošního Zlatého okruhu Pamino – se držel uprostřed pole a zcela na chvostu se pohyboval další ze šancových koní Union Forces. Při nabíhání do rozhodujícího okruhu se posunul na špici švédský rodák Trespasser s amatérem Miloradem Jovanovičem a pokusil se o trhák. Jeho nástup však zachytili aktivní Diable Maya a také Pamino.
 
Do cílové roviny už točil na vedoucí pozici amatér Bedřich Novák s Diable Mayou, ale to už rozbalili svůj finiš ve vnější stopě oba favorité. Ideálním načasováním si doběhl pro těsné vítězství o čtvrt délky Pamino se Zdeňkem Škobisem, druhé místo bral Union Forces a třetí skončil Diable Maya. Čtvrté peníze získal velkým závěrem z poslední pozice Inaccessible Grou. Pětiletý Pamino ze stáje Viktoria zaznamenal kilometrový čas 1:16,923 a potvrdil svou výsadní pozici na letošní scéně starších klusáků. 
 
Patnáctý díl seriálu dostihů pro klusáky francouzského chovu Cena televize Praha TV na 1670 metrů se stal velkým sólem favorizovaného ryzáka Full Trot. Šestiletý svěřenec jezdce a trenéra Mykoly Volfa ze stáje Sochor s.r.o. zvítězil zadrženě o 5 délek. Souboj o druhé místo rozhodl pro sebe čtyřletý Hemlig Västerbo a třetí doběhl Cyrano du Jal.
 
Foto: FEI/Stefano Grasso



Sledujte vysílání EquiTV.cz nebo poslouchejte EquiRadio.cz

 

Přihlaste se k odběru týdenního newsletteru ZDE!

 

Jezdecký zpravodaj vychází každý pátek a je zcela zdarma. Přímo do vašeho e-mailu vám jednou týdně doručíme to nejzajímavější z našich webů - zpravodajství napříč disciplínami, rozhovory, podcasty i videa. Už nikdy vám nic podstatného z našeho servisu neunikne!

 

FB skupiny Jezdci.cz, EquiTV.cz a EquiRadio.cz

 
Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i prostřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:
 

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz

FB Jezdci.cz

FB Jazdci.sk

FB EquiTV.cz a EquiRadio.cz


reklama 13C

NEPŘEHLÉDNĚTE