reklama 11A

Equinews: Hattricky v Chuchli i Lysé. Luka a Vocásková drží formu

ikonka

Tříletá Classa vyhrála Memoriál Harryho Petrlíka a zůstává nadále neporažena. Svatováclavské dostihy v Lysé nad Labem ovládli koně stáje Statek Blata Český Ráj. Pamino nadále vítězí, v Chuchle Areně Praha opět porazil kvalitní pole starších klusáků.
05.10.2021 13:55  |  Autor: Martin Cáp  |  Rubrika: Dostihy  |  
VIDEO
| FANCLUB
reklama 12A

EQUINEWS SLEDUJTE ZDE (KLIKNĚTE)

 
Internetová televize EquiTV.cz připravuje v průběhu jezdecké a dostihové sezony pravidelný pořad Equinews, který vysílá také např. Televize Seznam a v rámci zpravodajské relace Report i kanál Sport 5. Podívejte se na jeho aktuální díl!
 

Classa – Sparkle Shout. V chuchelském vrcholu zářily tříleté klisny

Týden po Evropském poháru žokejů se v neděli 3. října vrátilo do Chuchle Areny Praha dostihové dění. Za příjemného počasí a před dobrou diváckou kulisou se běžel 18. Memoriál Harryho Petrlíka, tradiční dostih klisen na 1600 metrů.
 
Velkou favoritkou byla tříletá ryzka Classa ze stáje Martina Bláhy. Vítězka slovenského Oaks nenašla přemožitele ani v jednom ze svých tří startů a dosud vždy vítězila se znatelnou rezervou. Trenér Václav Luka mladší ji opět svěřil jezdkyni Lucii Fialové. Zatímco na špici se starala o svižné tempo její tréninková kolegyně Rabbit Havana, Classa odpočívala na chvostu šestičlenného pole. V cílové rovině podjela soupeřky ve vnitřní stopě, a když ji Fialová pobídla, Classa přišla s krásným závěrem a zvítězila lehce o 4 3/4 délky. Dominanci tříletých klisen završila druhým místem Sparkle Shout, letos umístěná ve třech různých klasických dostizích. Nejlepší starší aktérkou byla třetí Mequinenza, Rabbit Havana doběhla čtvrtá.
 
V Bošovicích u Písku působící Václav Luka měl v Chuchle Areně Praha úspěšný den. Pohledné vítězství slavil i v trojkové Ceně Unicredit Bank na 1400 metrů. Na mohutného hřebce Wakai Go angažoval svého syna Matyáše Luku a ten v sedle tříletého syna někdejší šampionky sprinterů Waka Laury dokonale načasoval finiš. Wakai Go na poslední chvíli dostihl vedoucí Trezy Lady a zvítězil po tuhém boji o krátkou hlavu. Pro stáj Go tak zvítězil již potřetí z pěti startů. Třetí skončil Coltyn.
 
Lukův hattrick dotvořila dvouletá Guderiana v Ceně Fontana Watercoolers na 1400 metrů. Tmavá hnědka ze stáje Rustical HC s.r.o. v sedle s Lucií Fialovou o krk udolala favorizovaného Charmbrucka, na třetí místo dosáhl bělouš Luis Stormen.
 
Dvouletým byla určena i mílová Cena portálu Fitmin a Turf Magazín, součást tradičního Fitmin Cupu pro nejmladší koně českého chovu. V poutavém souboji tří koní triumfovala Taluna s Jiřinou Andrésovou. Hnědka stáje Sokrates z tréninku Václava Chaloupky porazila o 3/4 délky Connie, třetí finišoval Stormmy. První potomek Koně rok 2016 Dally Hit jménem Dally Top debutoval pátým místem.
 
Zatímco dvouletí junioři mají své kariéry ještě před sebou, desetiletý veterán Tropical Bond ze stáje FVE – Relay JK Levín patří k největším stálicím tuzemského dostihového provozu. V Ceně Českého svazu chovatelů plnokrevníka a majitelů dostihových koní na 1800 metrů vybojoval pod amatérem Jindřichem Fabrisem neuvěřitelné čtrnácté vítězství z jednasedmdesáti startů. Svěřenec Michala Kalčíka zachytil na cílové čáře o nos tříletého Fabrijan Erste.
 

Ve znamení růžové: Loučení v Lysé ovládli manželé Dufkovi

Populárním svatováclavským mítinkem se v úterý 28. září uzavřela sezona na závodišti v Lysé nad Labem, které letos uspořádalo čtyři dostihové dny. Zpestřením pro diváky byla účast žokeje Josefa Bartoše.
 
K velkým ozdobám závěrečného mítinku patřila účast žokeje Josefa Bartoše, který jen o dva dny dříve potřetí za sebou zvítězil v Gran Premio Merano s L’Estranem. Do Lysé nad Labem cestoval na jediný dostih a své početné příznivce nezklamal, když v sedle pětiletého World Speeda zvítězil v Steeplechase cross country Pro-Doma. Ryzák z tréninku Josefa Váni se letos dokázal umístit na jedničkové úrovni a v této společnosti byl jasným favoritem. Bartoš neponechal nic náhodě a postaral se o dobré tempo. V cílové rovině se odpoutal o čtyři a čtvrt délky a s přehledem porazil progresivní Piraniyu. Třetí finišoval český odchovanec Argano. 
 
Pro stáj Statek Blata Český Ráj manželů Jany a Josefa Dufkových to bylo jedno ze tří vítězství v rámci svátečního programu. O další se při svém překážkovém debutu postarala čtyřletá Francesca Bella s Adamem Čmielem v Ceně EŽ Praha. Svěřenkyně trenérky Heleny Vocásková ovládla proutěné překážky na 3200 metrů velmi lehce o 11 délek před Mike Of Japem a Čamillou.
 
Růžovobílé barvy se radovaly také v hlavním rovinovém dostihu Ceně Rabbit Trhový Štěpánov na 2200 metrů. Pětiletá Tularka pod Radkem Koplíkem potvrdila dobrou formu a připsala si již druhé zářijové vítězství. Bezmála pět délek za suverénní vítězkou finišoval na druhém místě někdejší vítěz derby Pacific Hill, třetí peníze vybojoval veterán Waste No Time.
 
Na poslední letošní dostihy v Lysé nad Labem hned tak nezapomene Michaela Musialová. V sedle hnědky Roxette získala v Ceně profesora doktora Jana Pirka 50. vítězství své kariéry a tím i titul žokeje.
 

Pamino opět nenašel soupeře, Luthier Boko uspěl proti starším

V sobotu 2. října pokračovala dalším mítinkem v Chuchle Areně Praha klusácká sezona. V centru pozornosti byli opět starší klusáci v čele s držitelem trojkoruny Paminem, kterého letošní léto a podzim zastihly ve velké formě.
 
Demonstroval to i v Ceně Pražského magazínu na 2180 metrů, v níž dával části soupeřů dvacetimetrovou výhodu. Na špici dlouho pracovali z první mety odskakující Diable Maya a Inaccessible Grou, kteří si vypracovali několikadélkový náskok. Zdeněk Škobis však Pamina usadil na třetí pozici a nenechal si vedoucí dvojici utéct. V rozhodujícím okruhu zachytil zrychlení Inaccessible Grou a po krátkém souboji se dostal na špici. Od té doby už Škobis jen kontroloval situaci. Pamino zvítězil o 9 délek v kilometrovém čase 1 minuta 16 sekund a tři desetiny. Druhé místo těsně získala Ready To Race před Inaccessible Grou.
 
V Ceně Horse Sports s.r.o. se představil druhý z letošního derby Perceval. Valach stáje Sochor s.r.o. v sulce s Elenou Salkovič-Volf potvrdil své kvality a lehce si poradil s konkurencí starších koní. Druhému Lucky Blue nadělil 1 1/2 délky, třetí skončila Masada.
 
Srovnání se staršími soupeři úspěšně absolvovala i další hvězda letošní sezony, tříletý Luthier Boko ze Stall Guli-FFF. V mílové Ceně Českého klusáckého spolku si pod vedením Laurense Rinkese pohlídal dvoudélkový náskok na druhého Mer Tura. Třetí Luna ztrácela dalších pět délek.
 
Foto: Bohumil Křižan, Jockey Club ČR



K odběru se přihlašte ZDE!

 

Nový Jezdecký zpravodaj vychází každý pátek a je zcela zdarma. Přímo do vašeho e-mailu vám jednou týdně doručíme to nejzajímavější z našich webů - zpravodajství napříč disciplínami, rozhovory, podcasty i videa. Už nikdy vám nic podstatného z našeho servisu neunikne!

 

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i protřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:
 

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz


reklama 13B

NEPŘEHLÉDNĚTE