reklama 11C

Equinews: Agadir Gold vyhrál v Chuchli. Zlatá podkova v Přeštěnicích

ikonka

Chuchle Arena Praha hostila poslední přípravný dostih před Českým derby. Okruh jeho favoritů rozšířil Agadir Gold. – Zlatá podkova v Přeštěnicích byla plná zvratů. Vítězkou se nakonec stala Marie Smolíková s klisnou Hannah. Podívejte se na Equinews.
07.06.2022 12:40  |  Rubrika: Dostihy  |   FANCLUB
reklama 12C

Equinews sledujte zde (klikněte)

 
 
Internetová televize EquiTV.cz připravuje v průběhu jezdecké a dostihové sezony pravidelný pořad Equinews, který vysílá také například Televize Seznam, Stream.cz a v rámci zpravodajské relace Report i kanál Sport 5. Podívejte se na jeho aktuální díl!
 

Okruh favoritů derby rozšířil Agadir Gold, tříleté klisny ukázaly sílu 

Tři týdny před Českým derby hostila Chuchle Arena Praha poslední přípravný dostih na vrchol sezony. Velká červnová cena Factoringu České spořitelny nabídla v sobotu 4. června několik zajímavých jmen, a nakonec i překvapivý výsledek.
 
Jako velký favorit odskakoval vítěz Memoriálu JUDr. Otakara Frankenbergera Well Prepared, ale ten se hned při vbíhání do prvního oblouku dostal do nepříjemné kolize. Před ním cválající klisna Miram bočila jezdkyni Sabině Mokrošové v rychlém tempu výrazně doleva a skončila mimo travnatou dráhu. Poškodila při tom svého stájového kolegu Minchira a právě Well Prepared. Na špici pracoval tempař Secret Peet sledovaný klisnou Korvette a Wolfim a první polovina dostihu byla velmi rychlá. Secret Peet zavedl pole do cílové roviny s náskokem asi tří dílek a až do závěrečné dvoustovky dokázal odolávat útokům soupeřů.
 
To už ale na vnější straně dráhy rozhýbával žokej Jan Verner nenápadného hnědáka Agadir Golda a s kurzem 15:1 odskakující hřebec stáje R+P Topičovi zvítězil jistě o 1 délku. Druhé místo bral po bojovném výkonu Charmbruck a trojici nejlepších doplnil teprve podruhé v kariéře startující Fascing Rock. Well Prepared doběhl šestý. Agadir Gold, kterého stejně jako Well Prepared trénuje Radek Holčák ve Velkých Karlovicích na Valašsku, se svým výkonem zařadil do okruhu favoritů Českého derby.
 
Druhým jedničkovým dostihem sobotního programu byla Cena Nory Jeane pro tříleté a starší klisny. Na mílové trati měla nejvíce sil třetí z Jarní ceny klisen Comming Pulse. V sedle s žákyní Sabinou Mokrošovou porazila po velkém boji o půl délky další tříletou hvězdu Dally Top s žokejkou Sibylle Vogt. Nejlepší starší klisnou byla třetí v cíli Lady Mazie, ve čtyřech startech neporažená favoritka Classa se musela spokojit s šestým místem.
 
S velkými ambicemi vstupoval do sezony tříletý Gold Shalaa, kterého trenér Zdeno Koplík a majitel Andreas Lichtenberg směřovali do Velké jarní ceny. Mezi elitou se sice dobře stavěný hnědák neprosadil, ale v sobotu znovu dokázal, že jistý potenciál má a při čtvrtém letošním startu vybojoval již druhé vítězství. V Ceně společnosti Tipsport na 1800 metrů se pod Janem Vernerem staral o tempo a v posledních 200 metrech dokázal o půl délky odrazit finiš klisny Trezy Lady. Třetí peníze získal český odchovanec Fabrijan Erste.
 
Dalším tříletým vítězem v Chuchle Areně Praha se stal český odchovanec Yasánek ze stáje Alegres. Svěřenec čerstvého šedesátníka Tomáše Váni potvrdil v Ceně Fontana Watercoolers na 1400 metrů dobrou aktuální formu a pod žokejem Davidem Liškou triufmoval lehce o 3 1/2 délky před Shirocco Fritzem a Lazardem. 
 
V trojkové Ceně Unicredit Bank na 1400 metrů se v cílové rovině dlouho zdálo, že o vítězství bude bojovat několik koní. Pak ale přišel rozhodující útok teprve podruhé v Česku startující hnědky Caleco s žokejkou Sibylle Vogt a reprezentantka Stáje Arenzo se lehce odpoutala o 3 1/4 délky. Druhou příčku si pohlídal osmiletý Orssio a třetí finišoval letošní dvojnásobný vítěz Bacora. Favorit Bundeskanzler doběhl poslední jedenáctý.
 
Cena prvních nadějí na 1200 metrů byla teprve druhým letošním dostihem dvouletých koní na českém území. V sedmičlenném poli si nejsuverénněji počínal hřebec Calah ze slovenské stáje Strnisko. V sedle s Petrem Foretem se po celý dostih pohyboval na špici a ve finiši uhájil vítězství o dvě délky před klisnami Arrynou a Fanny.
 
V sobotu se běžely i dva dostihy pro žákovské jezdce, započítávané do celoročního seriálu Hipospol Cup. My vám ukážeme Cenu přátel Střední školy dostihového sportu a jezdectví na 1600 metrů, v níž lehce o 7 délek zvítězil třináctiletý hnědák Trop s žákyní Eliškou Janderovou.
 
Zatímco pro veterána Stáje Pěčín – Jelen to bylo již deváté vítězství jeho bohaté kariéry a ve Velké Chuchli běhá již jedenáct let, jeho mladá jezdkyně se radovala vůbec poprvé. Na dalších místech doběhli Lagoas a Aidensfield.
 

Zlatá podkova v Přeštěnicích plná zvratů. Vyhrála ji nakonec Smolíková

Napínavý průběh plný zvratů mělo třetí kolo seriálu Zlatá podkova ve všestrannosti, které se konalo od 3. do 5. června v jihočeských Přeštěnicích. Na startovní listině hlavní soutěže CNC2* se sešlo sedm dvojic, ale jen čtyři ji dokončily.
 
Drezurní úlohu zajela nejlépe Simona Bozděchová v sedle valacha maďarského původu Lexona a ujala se tak vedení před sobotním parkurem.
 
V něm pak inkasovala čtyři desetiny trestného bodu, což stačilo na to, aby se v pozici lídra udržela i po druhém dni. Za ní se zařadila Marie Piechotová s Desideratou, která jako jediná dokázala překonat skokovou část bez trestných bodů. Jenže v závěrečném krosu se jí nedařilo a po pádu byla vyloučena.
 
Naopak skvěle se v poslední zkoušce předvedla Marie Smolíková s klisnou Hannah. Ta dovezla do cíle nulu, což se nikomu jinému nepodařilo. Dvojici to katapultovala na první místo. Na druhé příčce nakonec skončila Simona Bozděchová s Lexonem před třetím Michalem Špalkem, který sedlal desetiletou klisnu Cornelii.
 
Další kolo Zlaté podkovy ve všestrannosti se koná v druhé polovině června v Lošticích. Následovat budou ještě dvě červencové kvalifikace v Pardubicích a v Humpolci, kde také celý seriál vyvrcholí ve dnech 19. až 21. srpna.
 
Foto: Aleš Erbek



Sledujete novinky o koních, jezdectví a dostizích na Jezdci.cz a pouštíte si pravidelně vysílání EquiTV.cz a EquiRadia.cz? Máme pro vás novinku - spouštíme Fancluby Jezdci.cz a EquiTV.cz EquiRadio.cz, jejichž prostřednictvím můžete podpořit další existenci našeho zpravodajství.

Zaplacením ročního nebo půlročního příspěvku umožníte, aby veškerý redakční obsah s výjimkou bonusů pro členy fanclubu zůstal nadále volně přístupný všem uživatelům a přímo se tak budete podílet i na propagaci všech koňských sportovních disciplín. Zároveň dostanete přednostní přístup k velké části našich materiálů, které si můžete přečíst v časovém předstihu, pravidelnou možnost získat různé slevy na zboží našich partnerů a účast v soutěžích o ceny.

Roční členství ve Fanclubu Jezdci.cz stojí 600 Kč, půlroční příspěvek je 300 Kč. Pokud chcete být členem obou fanklubů Jezdci.cz i EquiTV.cz, můžete využít zvýhodněnou variantu 1000 Kč (roční) a 500 Kč (půlroční). Další podrobnosti najdete na tomto odkazu.

Newsletter a komunity na síti

Kromě největšího českého serveru o koních Jezdci.cz, internetové televize EquiTV a stále populárnějšího EquiRadia pro vás připravujeme i pravidelný newsletter Jezdecký zpravodaj, který jednou týdně shrnuje vše podstatné z koňského dění a každý pátek ho doručujeme přímo do vašeho e-mailu.

K odběru toho nejlepšího z našeho zpravodajství se můžete přihlásit ZDE!

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i prostřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz

FB Jezdci.cz

FB Jazdci.sk

FB EquiTV.cz a EquiRadio.cz


reklama 13A

NEPŘEHLÉDNĚTE