reklama 11A

Equinews: Favoritova procházka. Závěr klusácké sezony patřil Škobisovi

ikonka

Závěr klusácké sezony v Chuchle Areně Praha byl ve znamení kvalitních dostihů a malých startovních polí. Letošní suverén Pamino bez problémů vyhrál St. Leger a tím i trojkorunu, v rámcovém programu slavila hattrick v Německu působící Marisa Bock.
01.12.2020 14:00  |  Rubrika: Dostihy  |  
VIDEO
| FANCLUB
reklama 12D
 
Internetová televize EquiTV.cz připravuje v průběhu jezdecké a dostihové sezony každý týden zpravodajský pořad Equinews, který vysílají mj. také kanál Sport 5 a Televize Seznam. Podívejte se na jeho aktuální díl!
 

EQUINEWS SLEDUJTE ZDE (KLIKNĚTE)

 

Týden po cvalových dostizích zakončili svou sezonu v Chuchle Areně Praha i klusáci. Hlavním bodem závěrečného mítinku v sobotu 28. listopadu byl klasický St. Leger, ale na programu byly i další ročníkové zkoušky a hned dva dostihy určené francouzským klusákům. Tribuna zůstala prázdná, dostihy se běžely opět za zavřenými dveřmi a za přísných hygienických opatření. Všichni zúčastnění jezdci museli předložit negativní test na Covid-19.
 
St. Leger, který se letos běžel jako Velká cena Tipsportu, měl být původně soubojem letošního suveréna Pamina se stříbrným ze zářijového derby Nanoko OV. Ten byl ale nakonec škrtnut a startovní pole posledního klasického dostihu se smrsklo na pouhé tři koně.
 
A protože stáj Viktoria měla vedle Pamina ve hře ještě jeho sparing-partnera Game Atouta, čelil horký favorit vlastně jen jedinému soupeři - českému odchovanci Lordovi. Sázkový kurs Pamina, který vyhrál čtyři z pěti letošních startů, tak klesl až na hodnotu 1,07:1.
 
V miniaturním poli se podle očekávání chopil diktování tempa Game Atout se Zdeňkem Vávrou, za ním následovali Pamino a Lord. Vávra se v prvním okruhu 2715 metrů dlouhého dostihu snažil francouzského rodáka Game Atouta brzdit, ale postupně se zrychlovalo.
 
Zdeněk Škobis, v jehož sbírce úspěchů dosud St. Leger scházel, zvolil osvědčenou taktiku. Závěrečný úder načasoval na protilehlou rovinu v posledním okruhu. Pamino postupně dorovnal svého stájového kolegu a v cílové rovině snadno odskočil.
 
Vítězství svěřence trenérky Petry Handschuhové nebylo ani na okamžik v ohrožení. Škobis kontroloval situaci a cílem projel s náskokem šesti délek na Game Atouta. Třetí Lord ztrácel další dvě délky. Pamino vyklusal kilometrový čas 1:20,9.
 
Jak už se v letošní mimořádné sezoně stalo zvykem, rámcový program ozdobilo hned několik dalších prestižních dostihů s kvalitními, ale málo početnými poli. Posledním dílem letošního Zlatého okruhu byla Cena Greyhounda zemědělce Pavla Vávry na 2180 metrů. Po škrtu vítěze loňského derby Inaccessible Grou běželi jen čtyři koně.
 
První příčku dlouho držel letošní trojnásobný vítěz Dark Look s Elenou Salkovič-Volf a aktivní byla také klisna Kyza Deux Skree. V posledním oblouku však razantně nastoupila sedmiletá hnědka Ready To Race, jejíž majitel a trenér Alle Loman angažoval německou jezdkyni Marisu Bock. Hvězdná klisna se letos vrátila po zranění a toto byl teprve její třetí start v roce 2020, ale na jejím výkonu to absolutně nebylo znát. Reprezentantka stáje Euro Koberce s.r.o. vyhrála lehce o 2 1/4 délky v kilometrovém čase 1:17,7. Na Dark Looka zbylo druhé místo před Kyzou Deux Skree a Gaudi Bokem.
 
Německá jezdkyně slavila v Chuchle Areně Praha velký den. Celkem startovala ve třech dostizích a všechny starty proměnila ve vítězství. Kromě Ceny Greyhounda ovládla i oba díly seriálu Trotteur Francais pro klusáky francouzského chovu.
 
V Ceně Stáje Skree na 2180 metrů vedla čtyřletého valacha Governor New York. Hnědák z německé stáje Gesvea zahájil kariéru až v letošním roce a ve většině z jedenácti předchozích startů měl problémy s cvalem. V Praze však měl svůj den a z očekávaného souboje s o rok mladší vrankou Heloise d’Avignere nic nebylo. Governor New York nasadil k velkému sólu a zvítězil stylem “zadrženě daleko”. Druhé místo získala podobně suverénně Heloise d’Avignere, třetí doběhl Gyam.
 
Německé barvy dominovaly také v Ceně Českého klusáckého spolku na 2180 metrů. Trenér Robert Pletschacher původně nominoval dva koně, favorita Flying Marceaux však musel kvůli zdravotním problémům škrtnout. Zdálo se, že za těchto okolností má volnou cestu k vítězství domácí Fairway se Zdeňkem Škobisem, nemocného favorita však zastoupil jeho tréninkový kolega Fruit Noble v sulce s Marisou Bock. Pětiletý valach ve vlastním majetku Roberta Pletschachera porazil Fairwaye jistě o 1 1/2 délky, třetí peníze získal Diable Maya.
 
St. Leger nebyl jedinou prestižní ročníkovou zkouškou poslední klusácké soboty. Běžela se také Velká cena dvouletých, v níž splnil roli favorita vlastní odchovanec Ivana Coufala Jerry. Hnědák stáje Květná vyhrál v říjnu Breeders’ Crown dvouletých a svou třídou demonstroval i tentokrát. Pravý bratr loňského vítěze tohoto dostihu Jima zvítězil jistě o 1 1/2 délky před Leroyem W a Ibi Lou.
 
Zmiňovaný Jim byl na startu Zimní ceny tříletých zemědělce Zdeňka Vávry na vytrvalecké trati 2715 metrů a druhým místem potvrdil pozici nejlepšího tříletka českého chovu. Na vítězství však nedosáhl, neboť suverénem ročníku zůstává valach Kane Fortuna ze stáje Viktoria. Dosud neporažený hnědák trenérky Petry Hanschuhové vyhrál i svůj osmý start. V jeho sulce byl opět Zdeněk Škobis a výrok rozhodčích zněl “zadrženě daleko”. Druhé místo uhájil Jim před Percevalem. Kane Fortuna vyběhl kilometrový čas 1:18,5.
 
Zdeněk Škobis si pohlídal titul letošního šampiona klusáckých jezdců, nejlepší trenérkou je opět Petra Handschuhová. Šampionáty majitelů i chovatelů ovládl Jiří Svoboda.



K odběru se přihlašte ZDE!

 

Nový Jezdecký zpravodaj vychází každý pátek a je zcela zdarma. Přímo do vašeho e-mailu vám jednou týdně doručíme to nejzajímavější z našich webů - zpravodajství napříč disciplínami, rozhovory, podcasty i videa. Už nikdy vám nic podstatného z našeho servisu neunikne!

 

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i protřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:
 

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz


reklama 13A

NEPŘEHLÉDNĚTE