reklama 11B

Dobrá zpráva pro české stáje: Německo od června otevře své dostihy

ikonka

Německo a Francie od června opět zpřístupní své dostihy koním trénovaným v zahraničí. V aktuálním souhrnu zpravodajství přinášíme i ohlas trenéra Johna Gosdena na dění ve Velké Británii a novinky k tamnímu derby.
14.05.2020 12:10  |  Autor: Martin Cáp  |  Rubrika: Dostihy  |  
AKTUALIZOVÁNO
| FANCLUB
reklama 12B
V polovině května je to velmi nezvyklý pohled. Rubrika "Avíza zahraničních startů" na webu Jockey Clubu ČR, která uprostřed jara za normálních okolností eviduje desítky chystaných startů českých koní v zahraničí, momentálně zeje prázdnotou. Lépe řečeno uvádí pouze dvě přihlášky.
 
Původně zvažovaný start Koně roku Nagano Golda na jarním mítinku v Baden Badenu se však kvůli restriktivním opatřením na německé straně nebude moci uskutečnit a otazník zatím visí i nad teoretickou účastí klisny Achird v German 1000 Guineas 7. června v Düsseldorfu. Klisna ze stáje MUDr. Evy Nieslanikové směřuje příští týden do Memoriálu Rudolfa Deyla v Mostě.
 
Ve čtvrtek přesto přišla z Německa pozitivní zpráva. Do konce května platící restrikce, která zakazovala starty zahraničních koní v německých dostizích, nebude prodloužena. "Toto opatření má skončit," řekl na tiskové konferenci prezident Deutscher Galopp Michael Vesper. Už v předchozích dnech Němci přijímali přihlášky cizinců do blacktype dostihů. Například do Dortmund Grand Prix, která se poběží 20. června, předběžně směřují dva irští a dva britští koně.
 

Foto: Spolu navzdory koronaviru. Dostihové Česko vlastním mobilem

 
Server Galopponline.de bez udání zdroje doplňuje, že starty cizinců od června umožní i Francie. Přístupy v obou zemích se však podle ohlasů v médiích mohou lišit. Na francouzské scéně se v minulých týdnech diskutovalo o tom, zda by například prodejní dostihy a nižší handicapy neměly zůstat uzavřeny cizincům dlouhodobě. Podrobnosti mají být zveřejněny v příštích dnech.
 
Německá autorita mezitím schválila aktualizovanou termínovou listinu až do konce srpna, příslušné propozice zveřejní v pondělí. I nadále se chce vyhnout souběhu více dostihových dnů v jeden den. Upozorňuje však na možné dílčí problémy, vyplývající z rozdílného přístupu úřadů napříč spolkovými zeměmi. Tento týden například musel být na poslední chvíli zrušen mítink v Mannheimu, neboť pořadatel nedostal potřebnou výjimku. 
 
"Na základě koronakrize bohužel mohou být termíny komunikovány jen předběžně. Mohou nastat krátkodobé změny a výpadky. Prosíme o pochopení a doufáme, že vás budeme mocit brzy opět přivítat na závodišti," uvádí Deutscher Galopp u termínové listiny na svých stránkách.
 

Krátce ze zahraničí

 
Epsom nepřijde o pořádání Investec Derby a Oaks, ať už se dvojice klasických dostihů odběhne v červenci nebo srpnu. Majitel závodiště Jockey Club získal souhlas místních úřadů se svým plánem uzavřít areál veřejnosti po dobu 24 hodin. Závodiště je součástí veřejného prostoru a panovaly obavy, že nebude možné dostatečně splnit restriktivní požadavky v souvislosti s prevencí šíření Covidu-19. Pořadatel nyní ve spolupráci s policií a dalšími složkami dopracuje podrobnosti plánu na ohraničení areálu. Derby by se mělo konat v zatím blíže nespecifikovanou letní sobotu jako jeden ze sedmi dostihů dne. Tradiční součást epsomského mítinku Coronation Cup se naopak zřejmě bude stěhovat do Newmarketu.
 
Britská sezona se nerozběhne dříve než 1. června. Trenér John Gosden v rozhovoru pro BBC podpořil plány na návrat dostihového provozu. "Jsme rádi, že přibližně víme, kdy se opět začne běhat. Můžeme se ještě lépe připravit. Na našem sportu je dobré, že se jedná o nekontaktní disciplínu. Viděl jsem chystané restrikce a osobně se budu cítit na závodišti velmi pohodlně. Jít na dostihy bude o dost bezpečnější, než jít na benzínku nebo do supermarketu," poznamenal trenér Enable, Stradivariuse a dalších hvězd. Mimo jiné připomněl země, kde se za zavřenými dveřmi běhá i v době pandemie. "Dostihy budou zatím bez diváků a kdoví, co všechno nás ještě čeká. Tohle je nemoc, která se může táhnout a zhoršovat se. Můžeme v této situaci být ještě dlouhé měsíce, nic nevíme. Spuštěním dostihů můžeme něco udělat pro ekonomiku - jsme součástí průmyslu, který každý rok generuje čtyři miliardy liber."
 
Belgické závodiště Mons čelí nejisté budoucnosti. Belgie zakázala do 31. července veškeré sportovní akce včetně dostihů. Dosud se uskutečnilo 14 z 63 plánovaných cvalových a klusáckých mítinků. Podle serveru Galopponline není závodiště bez peněz PMU schopné přežít, belgická autorita již zahájila záchrannou akci.
 
 
Ilustrační foto: Václav Volf, fotovolf.com



K odběru se přihlašte ZDE!

 

Nový Jezdecký zpravodaj vychází každý pátek a je zcela zdarma. Přímo do vašeho e-mailu vám jednou týdně doručíme to nejzajímavější z našich webů - zpravodajství napříč disciplínami, rozhovory, podcasty i videa. Už nikdy vám nic podstatného z našeho servisu neunikne!

 

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i protřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:
 

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz


reklama 13A

NEPŘEHLÉDNĚTE