reklama 11C

Pět startů, pět vítězství. Miláček prázdných tribun zůstává neporažen

ikonka

Při třetím grupovém vítězství své kariéry kladl Rubaiyatovi v Berlíně největší odpor další kůň trenéra Henka Greweho Zavara. Bauyržan Murzabajev završil úspěšný týden dvanáctým vítězstvím, dařilo se i Filipu Minaříkovi.
10.05.2020 19:40  |  Autor: Martin Cáp  |  Rubrika: Dostihy  |   FANCLUB
reklama 12C
Německý kůň roku Rubaiyat vstoupil v neděli do klasické sezony jistým vítězstvím v grupě Dr. Busch - Memorial na 1600 metrů v berlínském Hoppegartenu. Zimní favorit z tréninku Henka Greweho ve svém pátém startu kariéry bez větších potíží uhájil vizitku neporaženého koně a v sedle s Andraschem Starkem udržel o 3/4 délky za sebou tréninkového kolegu Zavara. Třetí finišoval Fearless King.
 
Rubaiyat běhá za stáj Darius Racing. "Doma toho moc neukazuje. Přesně takoví musejí špičkoví dostihoví koně být," pochvaloval si Starke po doběhu.
 
Současný hegemon německých trenérů Grewe si po vítězném debutu své stájové hvězdy náležitě oddechl. "Hodně se mi ulevilo, protože Rubaiyat je v práci těžko čitelný. I v dostihu udělá jen to, co je třeba," vysvětloval Grewe, který kromě prvních dvou v cíli sedlal i čtvrtého Santurina.
 
Přestože v cílové rovině Rubaiyat kontroloval situaci, úplně optimální dostih neměl. Starke na protilehlé rovině ztratil třmeny a chvíli mu trvalo, než si na třetí pozici jdoucího hřebce trochu srovnal. Krizovou situaci však brzy vyřešil a po vlažném úvodu mu hrálo do karet zrychlující se tempo. Na pružné dráze nakonec vyběhl čas 1:38,6.
 

Čtěte také: Začíná mimořádně těžká sezona. Dostihová scéna se musí semknout, říká Bláha

 
V hřebčíně Karlshof narozený Rubaiyat debutoval na konci srpna zadrženým vítězstvím o 6 délek v Drážďanech. Následoval lehký úspěch v düsseldorfském listed, jistrý triumf o 3/4 délky v Preis des Winterfavoriten (Gr.3) a procházka v milánském Gran Criterium (Gr.2). V Hoppegartenu si tak připsal už třetí grupové a celkově čtvrté blacktype vítězství.
 
Nedělní mítink v Berlíně potvrdil předpoklad, že předběžní favorité klasických dostihů stojí právě ve stáji Henka Greweho. Dva dny před Rubaiyatem vstoupil vítězně do sezony i jeho tréninkový kolega a druhý ze "zimního favorita" Wonderful Moon, který velmi lehce ovládl grupu 3 Cologne Classic (2100 m) v Kolíně nad Rýnem.
 
Neporažený Rubaiyat byl jedním z hlavních lákadel prodlouženého víkendu na německých drahách, během něhož závodiště Kolín nad Rýnem, Mülheim a Hoppegarten navázala na zahajovací den v Hannoveru. Tři ze čtyř prvních mítinků obsahovaly dvanáct dostihů, všechny byly přenášeny prostřednictvím zdarma přístupného internetového streamu. Nejvyšší sázkový obrat - 423 470 eur - zaznamenali pořadatelé v Kolíně nad Rýnem. Částečně se na něm podíleli i sázkaři z USA.
 
V Berlíně si po jednom vítězství připsali žokejové Filip Minařík a Bauyržan Murzabajev, a také trenéři Jan Korpas s Pavlem Vovčenkem. Murzabajev nasbíral za čtyři dny celkem dvanáct vítězství, Minařík tři.



K odběru se přihlašte ZDE!

 

Nový Jezdecký zpravodaj vychází každý pátek a je zcela zdarma. Přímo do vašeho e-mailu vám jednou týdně doručíme to nejzajímavější z našich webů - zpravodajství napříč disciplínami, rozhovory, podcasty i videa. Už nikdy vám nic podstatného z našeho servisu neunikne!

 

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i protřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:
 

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz


reklama 13A

NEPŘEHLÉDNĚTE