reklama 11A

Sektory, rozestupy, dezinfekce. Jak budou vypadat dostihy bez diváků

ikonka

Jockey Club ČR zveřejnil soubor hygienických opatření pro prvních osm dostihových dnů za zavřenými dveřmi. Závodiště budou rozdělena na několik sektorů, přístup budou mít pouze lidé ve výkonu práce. Projděte si, jaká pravidla budou muset dodržovat.
05.05.2020 16:09  |  Autor: Martin Cáp  |  Rubrika: Dostihy  |   FANCLUB
reklama 12B
Žádné dekorace vítězů, dostihové programy na papíře ani náběr sázek a přesně vymezené sektory pohybu pro jednotlivé skupiny osob. To jsou některá z hlavních hygienických opatření, která Jockey Club ČR v úterý zveřejnil pro osm dostihových dnů konaných za zavřenými dveřmi od 18. května do 3. července.
 
Výkonnostní zkoušky bez diváků, ale i majitelů startujících koní se v úvodní části sezony budou konat v Chuchle Areně Praha, Mostě a Karlových Varech. V areálech se během mítinků bude nacházet pouze nezbytný počet osob ve výkonu práce, aby byl dodržen bezpečnostní rozestup 2 metry a nedocházelo ke shlukování lidí.
 
Jockey Club zdůrazňuje, že fyzický kontakt mezi jednotlivými účastníky musí být minimalizován (například pozdrav bez podávání rukou). “Průběžně bude monitorována situace ohledně přítomnosti diváků a zapojení dalších závodišť,” uvádí Jockey Club v souboru opatření, vycházejících zejména z irských a německých materiálů.
 
 
Pro každý z osmi dostihových dnů vydá Jockey Club spolu s pořadateli konkrétní pokyny pro účastníky. “Na závodišti bude k dispozici dostatek dezinfekčních gelů, madla dveří a kliky budou pravidelně dezinfikovány. Všechny osoby na závodišti musí nosit bez přerušení obličejovou masku (např. roušku, sportovní šátek na krk, tzv. nákrčník). Toto nařízení platí pro všechny přítomné osoby na závodišti s výjimkou dostihových jezdců sedících koni. Celý areál závodiště bude nekuřácký,” zní jedno z konkrétních opatření.
 
Každého koně smí doprovázet maximálně jeden vodič, trenéři budou jména řidičů i vodičů hlásit elektronicky v termínu oznámení startujících koní. Tímto způsobem vznikne pro každý mítink seznam osob, které mohou být v daný den vpuštěny do areálu. U vstupu dostanou barevný pásek a bude jim umožněn vstup pouze do určitých sektorů závodiště. Průkazky vydávané Jockey Clubem nebudou platit, na závodiště se nedostanou majitelé a ani trenéři a jezdci, kteří nejsou v daný den uvedení na startovních listinách.
 
Přesná pravidla pohybu v sektorech
 
Areál závodiště bude rozdělen na jednotlivé sektory, kam bude mít osoba povolen vstup podle své funkce. Vodiči koní se budou moci pohybovat pouze v prostoru stájí. Do sedliště, paddocku a vyhrazené části tribuny se dostanou pouze během v souvislosti s dostihem, kterého se zúčastní jimi doprovázený kůň. To samé platí i pro trenéry, do paddocku se kromě nich dostanou jen startující jezdci.
 
Všichni přítomní budou povinní omezit svůj pobyt na závodišti na nejkratší možnou dobu, omezenou na dobu dostihu svého koně. Odjezd a příjezd na závodiště se tedy bude řídit časy dostihů, kterých se přímo účastní. Řidiči, kteří nejsou zároveň trenéry nebo vodiči, zůstávají v průběhu dostihového dne v autě.
 
Přestávky mezi jednotlivými dostihy budou činit 30 minut. Nebudou se konat dekorace vítězů a dostihové programy budou vydávány pouze v elektronické formě, v níž budou zdarma ke stažení na webových stránkách Jockey Clubu ČR. Počet zástupců médií bude omezen a od dalších osob v areálu budou zcela separováni.
 
 
Práce dostihové komise, rozhodčích dopingových komisařů, záchranářů a veterinářů bude probíhat beze změn. Hlášení změn bude probíhat pouze telefonicky, a to nejpozději 1,5 hod před startem prvního dostihu dostihového dne. Osoby přepravující koně musí přijet na závodiště nejpozději 1,5 hod před konáním vlastního dostihu a průkazy koní odevzdají příslušné osobě u vjezdu na závodiště.
 
Stejně jako v případě podobného německého manuálu vymezuje i český souhrn opatření místnost k izolaci osob, které během dostihového dne vykazují známky infekce.
 
Jezdci: v autě nebo ve vážnici
 
Dostihoví jezdci budou přicházet už převlečení, případně se budou převlékat v autě na parkovišti. Šatny a sprchy budou uzavřeny, otevřeny zůstanou pouze toalety. Přístup do vážnice budou mít jezdci pouze ve vymezeném čase před a po absolvování dostihu. Zbytek dostihového dne bude muset jezdec trávit v autě, kterým dorazil na závodiště. Po dostizích se opět musí převléct v autě nebo až doma.
 
“Vzhledem k tomu, že je zakázáno používat saunu, bude tato skutečnost jezdcům kompenzována zvýšením předepsané hmotnosti o 1 kg (tj. při vážení bude za zjištěnou hmotnost považována hmotnost o 2,0 kg nižší, než je hmotnost zjištěná váhou – 1,0 kg dle ust. § 321 DŘ jako kompenzace povinnosti nést ochrannou vestu a 1,0 kg jako kompenzace za nemožnost využít saunu),” ohlásil Jockey Club.
 
Po dostihu se jezdci po převážení přesunou buď do auta nebo na určené místo, kde se připraví na vážení do dalšího dostihu.
 
 
Ilustrační foto: Marek Sekáč



K odběru se přihlašte ZDE!

 

Nový Jezdecký zpravodaj vychází každý pátek a je zcela zdarma. Přímo do vašeho e-mailu vám jednou týdně doručíme to nejzajímavější z našich webů - zpravodajství napříč disciplínami, rozhovory, podcasty i videa. Už nikdy vám nic podstatného z našeho servisu neunikne!

 

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i protřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:
 

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz


reklama 13C

NEPŘEHLÉDNĚTE