reklama 11C

ČJF a ADV vyzvaly k odvolání v případu jezdkyně Sáry Vingrálkové

ikonka

Česká jezdecká federace (ČJF) a Antidopingový výbor ČR (ADV) oslovily 2. března 2021 Světovou antidopingovou agenturu (WADA) i Mezinárodní jezdeckou federaci (FEI), aby se odvolaly v případě podezření z dopingu jezdkyně Sáry Vingrálkové.
04.03.2021 11:23  |  Autor: Josef Malinovský  |  Rubrika: Sport  |  
NEPŘEHLÉDNĚTE
| FANCLUB
reklama 12B
 
Jak uvedla Česká jezdecká federace na svých internetových stránkách, mezinárodní instituce jsou v současné době jediné, které v tomto případě mohou podat odvolání proti rozhodnutí Rozhodčí komise Českého olympijského výboru. 
 
Ta Vingrálkové v případu podezření z dopingu se zpětnou platností udělila na konci února 2021 terapetutickou výjimku, která znamená, že jezdkyně může opět závodit. Pokud by WADA či FEI žádosti federace i antidopingového výboru vyhověly, případ by šetřila Mezinárodní sportovní arbitráž ve švýcarském Lausanne. 
 
„Oficiální dopis, ke kterému jsme se připojili, obsahuje hlavní důvody, kvůli kterým se domníváme, že celý případ je potřeba důkladně prošetřit. Je jich poměrně dost, a proto je podle mého názoru důležité, aby se celé záležitosti věnovala mezinárodní autorita,” uvedla prezidentka České jezdecké federace Olga Plachá.
 

PSALI JSME: Severočeská oblast chce, aby ČJF nechala otevřít kauzu Vingrálková

 
Redakce Jezdci.cz má též k dispozici dopis, který odstupující člen VV ČJF Martin Blažek adresoval představitelům FEI, MOV a WADA. Obrací se na ně se žádostí o přezkoumání terapeutické výjimky jezdkyni Sáře Vingrálkové udělené zpětně po zjištění porušení antidopingového pravidla rozhodnutím Rozhodčí komise Českého olympijského výboru.
 
„Dodatečné udělení terapeutické výjimky doslova šokovalo celou jezdeckou i laickou veřejnost a značně poškodilo vnímání jezdeckého sportu v České republice, a to zejména s ohledem na skutečnosti, které po zveřejnění rozhodnutí RK ČOV vyšly najevo a na které zjevně tento orgán nebral zřetel,“ uvádí Martin Blažek v úvodu zmíněného dopisu.
 
„ADV ČR udělení dodatečné terapeutické výjimku odmítl udělit pro nedostatečnost předložených důkazů, ČOV na základě stejných podkladů rozhodl kladně. RK ČOV vzala v úvahu výhradně prohlášení obviněné a čestná prohlášení svědků, která předložili právní zástupci obviněné, vůbec k řízení nebyly přizváni další osoby, jako sbor rozhodčích, zdravotník vykonávající na závodech v den závodů službu apod. Obhajoba obviněné je postavena na tom, že prodělala těžký pád (dne 11.6.2020) a musela být následující den (12.6.2020 ve večerních hodinách) ošetřena v nemocnici, kde jí byly podány léky obsahující zakázanou látku, která jí byla následující den (13.6.2020) nalezena v odebraném vzorku po absolvován dalších soutěží,“ pokračuje Blažek.
 
V dopise dále uvádí, že tato obhajoba vyvolává bohužel mnoho otázek: „Jak je možné, že byla (tehdy ještě nezletilé sportovkyni – 17 let) podána látka obsahující kokain bez vědomí jejího zákonného zástupce? Proč obviněná nebo její zákonný zástupce neupozornili lékaře na fakt, že se jedná o aktivního vrcholového sportovce usilujícího o účast na olympijských hrách v Tokiu? Obviněná, jakožto členka Sportovního centra mládeže a reprezentačního A kádru absolvovala antidopingové školení na jaře 2020, kde byli všichni seznámeni s faktem, že jsou odpovědni za to, co jim případně bude v krvi nalezeno, tedy nejednalo se o nepoučeného sportovce. Proč obviněná neposkytla informaci o ošetření v nemocnici a aplikovaných lécích již v den odběru vzorků ADV ČR přesto, že byla pověřenými odběrovými komisaři vyzvána, aby tak učinila? Informace o ošetření po daném pádu se objevila až po pozitivní analýze vzorku B.“
 
Martin Blažek vyzívá, aby zmínění představitelé uvedených organizací sami posoudili vážnost pádu jezdkyně z oficiálního (tedy organizačním výborem závodů potvrzeného) videa, které je veřejně dostupné na webu Jezdci.cz s tím, že originál oficiálního videa lze vyžádat na EquiTV.cz. Připomíná také, že po daném pádu obviněná absolvovala ještě další dva starty dalšími koňmi v téže soutěži a další tři starty následující soutěži konané dne 11. 6. 2020 a dále pak další tři starty 12. 6. 2020, což dokládá odkazy na stránky JIS ČJF.
 

NEPŘEHLÉDNĚTE: ČJF reagovala na rozhodnutí Rozhodčí komise v případu Sáry Vingrálkové

 
„Výše popsané skutečnosti budí vážné podezření, že výpověď před RK ČOV není zcela v souladu se skutečným průběhem daného závodního dne a vznikají zde další nezodpovězené otázky: Pokud byl pád tak závažný, že si vyžádal lékařské ošetření v nemocnici, proč se tak nestalo ihned po daném pádu, ale až následující den ve večerních hodinách po absolvování dalších 8 soutěží? Obviněná uvádí, že se udeřila při pádu do obličeje, ale z daného videa je zřejmé, že se tak nestalo a po pádu si pouze oprášila rajtky, sebrala bič a odešla pryč z kolbiště bez známek jakékoli bolesti. Na rozhovoru ještě cca hodinu před ošetřením v nemocnici a několik hodin po daném pádu nemá v obličeji žádné známky bolesti ani úderu, který by vyžadoval lékařské ošetření. Je možné po úderu do obličeje takto reagovat? Proč byla obviněné v nemocnici podána látka obsahující kokain, když na základě dotazů do jiných zdravotních zařízení v ČR se v uváděném roztoku od roku cca 2012 kokain kvůli návykovosti nahrazuje jinou, stejně účinnou látkou, proč zrovna obviněná tuto látku dostala? Jak je možné, že byla daná látka v těle obviněné nalezena ještě druhý den při dopingové kontrole, je opravdu v dané látce tak silná dávka kokainu, aby zůstala v těle ošetřeného mnoho hodin?“
 
Marin Blažek poukazuje na to, že výše uvedená fakta skutečně budí značnou nedůvěru v rozhodnutí Rozhodčí komise ČOV a vysílá našim sportovcům velmi špatný signál o možném způsobu tolerance drog a dopingu. „Jezdecký sport je specifický tím, že Sportovec ovládá několikametrákové zvíře a pokud je sám pod vlivem jakékoli omamné/návykové látky, mohou jeho rozhodnutí být chybná a fatální jak pro něho samotného, ale jsou v přímém rozporu s FEI Kodexem pro zacházení s koňmi, neboť může vlivem takového jezdce docházet k porušení welfare koně, a navíc takový Sportovec ohrožuje své okolí a nebezpečnost situace je identická jako když pod vlivem omamné látky usedne za volant automobilu. Z toho důvodu se ani neztotožňuji s novou Směrnicí WADA, která je ke společenským drogám až nepříjemně tolerantní. Vzhledem k opravdu velmi vážnému poškození dobrého jména jezdeckého sportu, olympijských hodnot a sportu obecně v České republice osobou ucházející se o účast na LOH Tokio tímto žádám WADA, FEI a MOV, aby se dle čl. 13. 2. 3. Směrnice 2015 odvolaly u Rozhodčího soudu pro sport (CAS) v Lausanne a daly tak možnost celý případ znovu a nezávisle posoudit na mezinárodní úrovni,“ dodává Martin Balžek.
 
Zdroj: ČJF, Martin Blažek
Foto: Josef Malinovský / Jezdci.cz



K odběru se přihlašte ZDE!

 

Nový Jezdecký zpravodaj vychází každý pátek a je zcela zdarma. Přímo do vašeho e-mailu vám jednou týdně doručíme to nejzajímavější z našich webů - zpravodajství napříč disciplínami, rozhovory, podcasty i videa. Už nikdy vám nic podstatného z našeho servisu neunikne!

 

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i protřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:
 

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz


reklama 13C

NEPŘEHLÉDNĚTE