reklama 11A

Češi ve finále World Cupu: Sára Vingrálková naváže na Doležala a Opatrného

ikonka

Parkurová jezdkyně Sára Vingrálková je teprve třetím Čechem v historii, který se kvalifikoval do finále Světového poháru. Před ní se to podařilo pouze Petrovi Doležalovi a Alešovi Opatrnému. Oba v prestižním závodě odstartovali dvakrát.
26.02.2024 13:30  |  Autor: Josef Malinovský  |  Foto: poskytla Sára Vingrálková  |  Rubrika: Sport  |  
NEPŘEHLÉDNĚTE
| FANCLUB
reklama 12C
 
Pokud vše dobře dopadne, tak v druhé polovině dubna Sára Vingrálková odstartuje v saudskoarabském Rijádu při finále Světového poháru v parkurovém skákání. Do závodu s rekordní dotací 2,6 milionu eur se kvalifikovala během vrcholu centrální evropské ligy v polském Krakově, ale již před tímto únorovým mítinkem patřila mezi papírové favority na postup. 
 
Prvním výrazným úspěchem v sezoně 2023/2024 bylo pro Vingrálkovou červnové vítězství v Grand Prix CSI2*-W Olomouc, díky čemuž si do žebříčku Světového poháru zapsala prvních dvacet bodů. Dalších dvacet doplnila při zářijovém CSI-W v Šamoríně, kde obsadila ve Velké ceně pátou příčku. V druhé polovině listopadu zvládla česká jezdkyně něco, co se jen tak nevidí. Účastnila se totiž hned dvou velkých mezinárodních závodů současně. Ve čtvrtek startovala ve čtvrtfinále Super Cupu Global Champions League v pražské O2 areně, v pátek jela kvalifikaci do Velké ceny ve Varšavě a večer opět závodila v Praze při semifinále soutěže družstev za Monaco Aces. Za necelé dva dny si pak díky šestému místu v Grand Prix Varšavy dojela pro cenných dvanáct bodů v kvalifikačním kole světové série Mezinárodní jezdecké federace. 
 
O tři týdny později se vypravila ještě do Poznaně, kde dokončila s Kas-Sinim DC jedenáctá, což pro ni znamenalo 17 bodů do žebříčku FEI Jumping World Cup™. V součtu tak zapisovala 69 bodů, s nimiž nastupovala do finále centrální evropské ligy v Krakově z druhé pozice.
 

Psali jsme: Vingrálková slaví postup do finále Světového poháru. Konat se bude v Rijádu

 
„První den se skákalo na parkuru s překážkami do 145 centimetrů. Soutěž byla hodnocena podle tabulky C, kdy se za každou shozenou překážku přičítají k finálnímu času tři sekundy. Já jsem do soutěže nastoupila s koněm How Easy. Bohužel se mi parkur vůbec nevydařil. Myslím si, že největší roli v tom asi sehrál velmi špatný povrch, který bohužel byl hodně nekvalitní, a ne úplně odpovídající úrovni těchto závodů. Easymu tento povrch vůbec nevyhovoval, necítil se na něm dobře, a proto jsem se rozhodla s ním při tomto mítinku již ve vysokých soutěžích nestartovat. V páteční soutěži, která byla na úrovni 150 centimetrů, jsem startovala s koněm Kas-Sini DC. Udělali jsme jednu chybu na předposledním skoku v kombinaci. Parkur byl celkově technicky hodně náročný, proto nebylo ani moc čistých dvojic,“ uvedla Sára Vingrálková v rozhovoru pro EquiRadio.
 
„Nejdůležitější byla samozřejmě nedělní Grand Prix, v níž se skákalo o čtyřicet bodů, což je vlastně dvojnásobek oproti ostatním Grand Prix zařazeným do Světového poháru. Já jsem měla jednu smolou chybu na oxeru, ale celkově mohu říct, že Kas-Sini skákal velmi dobře a s parkurem jsem byla spokojená. Myslím si, že celkově hodně zapracovaly nervy, a to nejen v mém případě, ale i u ostatních jezdců bojujících o kvalifikaci do Rijádu. Jak já, tak Kristaps Neretnieks, jenž naši ligu Světového poháru vyhrál, ale také třetí umístěný Angelos Touloupis jsme soutěž nedokončili čistě. Jsem tak opravdu moc ráda, že se mi podařilo do finále kvalifikovat,“ zhodnotila česká reprezentantka postup nejlepší trojice jezdců do dubnového vrcholu v Saudské Arábii. 
 
Sára Vingrálková je tak teprve třetí Českou, která má možnost startovat ve finále Světového poháru v parkurovém skákání. Jako prvnímu se to podařilo v sezoně 2001/2002 Petrovi Doležalovi. Po prvním kole v Lipsku však kvůli zranění klisny Beach Girl ze soutěže odstoupil. Se stejnou klisnou se Doležal podíval na finále World Cupu ještě v roce 2003, kdy se konalo v Las Vegas. Čeští fanoušci tam mohli držet palce také Alešovi Opatrnému v sedle Granda, ale i Američanovi s vazbou na Česko Robertu Chelbergovi na Aktitovi. Opatrný dokončil devatenáctý, Doležal třicátý druhý a Chelberg třicátý šestý. Jednalo se o první zámořský zájezd českých parkurových jezdců od třicátých let minulého století a nikdo ani nedoufal, že by se to mohlo brzy povést znovu. Ale povedlo se a Aleš Opatrný se do Las Vegas vrátil po dvou letech, tentokrát v sedle Crazy Love. České dvojici se podařilo i přes zdravotní komplikace klisny probojovat do závěrečného finále, kde obsadila 24. místo.  
 

Čtěte také: Vingrálková je nově členkou Scandinavian Vikings. V žebříčku FEI dál stoupá

 

Aleš Opatrný se do finále Světového poháru kvalifikoval ještě jednou. V roce 2014 vyhrál při Cavaliada Tour ve Varšavě na tehdy třináctiletém Zandirovi Grand Prix a stal se zároveň vítězem centrální evropské ligy. Velkého finále v Lyonu se však nezúčastnil, neboť měl již jiné plány na start venkovní sezony. V následujících letech již sbírání bodů do žebříčku světové parkurové série Mezinárodní jezdecké federace nepatřilo mezi priority členů reprezentačního A-kádru. Čeští fanoušci si tak museli počkat dlouhých deset let na další možnost účasti našeho jezdce v tomto prestižním závodě. Sáře Vingrálkové se podařilo uspět i díky tomu, že má do nejvyšších soutěží hned několik koní a za poslední rok s nimi zažila výrazný výkonnostní vzestup. 
 
Jak sama přiznala, cenné zkušenosti získala v uplynulých dvou sezonách především díky možnosti startovat při závodech Global Champons, kde bude pokračovat i letos. Se svými svěřenci se představí během tří úvodních kol, a tak jí čeká velmi rušné jaro. „Příští týden budu startovat s koňmi Quisandro a Naila při prvním kole Global Champions v Dauhá, které se bude konat na venkovním kolbišti. S koňmi Kas-Sini DC a How Easy ještě nebudu startovat na otevřených kolbištích a budu je udržovat v halách, aby se připravovali na World Cup final v Rijádu. Ještě přesně nevím, na které závody s nimi pojedu, každopádně dva týdny před finále budu mít docela nabité, jelikož budu startovat s jinými koňmi při Global Champions na Miami Beach a v Mexiku,“ prozradila Sára Vingrálková ve vysílání EquiRadia. Závody v Rijádu se uskuteční od 16. do 20. dubna.
 
Zdroj: archivní články v periodikách Jezdec, Equichannel a Jezdectví
 




Veškerý obsah na webech Jezdci.cz, EquiTV a EquiRada je dostupný zdarma. Kvalitní materiály ovšem něco stojí a příjmy z reklamy chod redakce plně nepokryjí. Příspěvkem 100 Kč podpoříte naši autorskou tvorbu a získáte 1 měsíc členství ve fanclubu. Další podrobnosti najdete POD TÍMTO ODKAZEM.

Komunity na síti

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i prostřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz

FB Jezdci.cz

FB Jazdci.sk

FB EquiTV.cz a EquiRadio.cz


reklama 13A

NEPŘEHLÉDNĚTE