reklama 11D

Vingrálková je nově členkou Scandinavian Vikings. V žebříčku FEI dál stoupá

ikonka

Parkurová jezdkyně Sára Vingrálková se za uplynulý měsíc posunula ve světovém žebříčku o 90 příček vzhůru na 275. pozici. Zároveň patří mezi top 30 jezdců do 25 let. Pro letošní sérii Global Champions League přestoupila do týmu Scandinavian Vikings.
11.02.2024 06:30  |  Autor: Josef Malinovský  |  Foto: Kateřina Návojová  |  Rubrika: Sport  |  
EXKLUZIVNĚ
| FANCLUB
reklama 12D

 
V rámci parkurové série Global Champions League nebude již třetím rokem chybět Češka Sára Vingrálková. Zatímco v roce 2022 startovala za Hamburg Giants a vloni za Monaco Aces, letos se představí nově v týmu Scandinavian Vikings. 
 
Jejím kolegou tak bude vedle dalších světová jednička Henrik von Eckerman, ale také další švédská jezdecká hvězda Evelina Tovek, norský jezdec Johan-Sebastian Gulliksen, dále Číňan Qinyu Pang a čilský reprezentant Jorge Matte. 
 
„První dva roky to bylo tak, že jsem já napřímo oslovila pořadatele Global Champions přes pana Denise Monticola a on mě vždy do nějakého týmu přiřadil. Vloni to bylo poprvé jinak. Během sezony jsem se bavila s různými lidmi a zmínila jsem se, že bych opět chtěla být součástí nějakého týmu a oslovili mě s nabídkou Vikingové,“ prozradila Sára Vingrálková v rozhovoru pro EquiRadio.
 
„Účast při Global Champions mi dala strašně moc. Je to pro mě neskutečně velká zkušenost. To, že jezdci do 25 let mají možnost startovat při Global Champions League na parkurech nejvyšší úrovně, je skvělé. Pro mě nebylo až tak důležité soutěžit za tým, ale naopak jsem chtěla startovat v části pro jednotlivce, kdy mám možnost absolvovat stejný parkur, ale nesu zodpovědnost sama za sebe, nikoliv za týmový výsledek. Když jsem si již byla jistější, startovala jsem i za tým a mohu říct, že mě to bavilo ještě víc, protože v tom bylo více emocí a adrenalinu. Grand Prix při Longines Global Champions Tour jsou extrémně náročné a účast v nich jsem brala čistě jako zkušenost. Asi není možnost si skočit o moc složitější parkur, ale myslím si, že jsem se závody od závodů posouvala a každá z uplynulých dvou sezon mi dala strašně moc,“ zpětně zhodnotila uplynulé dvě sezony.
 
Do té letošní má již s týmovými kolegy o poznání odvážnější cíle. „Scandinavian Vikings jsou velmi silný tým a do sezony 2024 budeme vstupovat s nadějí, že se nám podaří dosáhnout na nějaké přednější umístění. Ještě nemáme přesně stanovené, kdo a kde bude startovat. Hodně to bude záležet na momentální formě jezdců i koní. Mohu však prozradit, že moje první letošní účast bude v Dauhá,“ nastínila jeden z aktuálních cílů. 
 

Nepřehlédněte: Pražské lvy posílí Jur Vrieling. Motivace nám nechybí, říká Anna Kellnerová

 
Zároveň by však chtěla ještě pokračovat v účasti na prestižních halových mítincích, při nichž se jí v uplynulých týdnech dařilo skvěle. „Jsem ráda, že jsem měla možnost startovat na tolika pětihvězdičkových mítincích zařazených do World Cupu. Ať už to byl Mechelen, Lipsko nebo Amsterdam, tak výsledky byly velmi dobré, a hlavně to byla skvělá zkušenost při halových závodech této úrovně. Jelikož se snažím kvalifikovat na finále World Cupu, tak to bylo pro mě důležité.“
 
A co říká Sára na rychlý postup ve skokovém žebříčku Mezinárodní jezdecké federace Longines Rankings? „Pro mě je to úplně neuvěřitelné. Jsem moc ráda, jelikož jsem se za poslední tři měsíce posunula v podstatě z 520. na 365. místo a teď jsem na 275. pozici. Zároveň jsem třicátá mezi jezdci do 25 let. Je pro mě velká pocta být také nejlepším českým jezdcem v žebříčku, ale na druhou stranu je to i velká zodpovědnost. Samozřejmě se budu snažit si tu pozici udržet, ale všichni víme, jak je to náročné a je potřeba sbírat každý měsíc hodně bodů, jelikož se obvykle také nějaké body vyškrtávají. Já mám teď trochu výhodu, protože mi za únor žádné body neodpadnou, takže to, co získám, budu mít do plusu,“ dodala Sára Vingrálková ve vysílání EquiRadia
 
Zda a případně o kolik pozic se jí podaří posunout v žebříčku FEI vzhůru, to ukáže především finále centrální evropské divize Světového poháru v Krakově, kde proběhnou hned čtyři bodované soutěže.
 




Sledujete novinky o koních, jezdectví a dostizích na Jezdci.cz a pouštíte si pravidelně vysílání EquiTV.cz a EquiRadia.cz? Máme pro vás novinku - spouštíme Fancluby Jezdci.cz a EquiTV.cz EquiRadio.cz, jejichž prostřednictvím můžete podpořit další existenci našeho zpravodajství.

Zaplacením ročního nebo půlročního příspěvku umožníte, aby veškerý redakční obsah s výjimkou bonusů pro členy fanclubu zůstal nadále volně přístupný všem uživatelům a přímo se tak budete podílet i na propagaci všech koňských sportovních disciplín. Zároveň dostanete přednostní přístup k velké části našich materiálů, které si můžete přečíst v časovém předstihu, pravidelnou možnost získat různé slevy na zboží našich partnerů a účast v soutěžích o ceny.

Roční členství ve Fanclubu Jezdci.cz stojí 600 Kč, půlroční příspěvek je 300 Kč. Pokud chcete být členem obou fanklubů Jezdci.cz i EquiTV.cz, můžete využít zvýhodněnou variantu 1000 Kč (roční) a 500 Kč (půlroční). Další podrobnosti najdete na tomto odkazu.

Komunity na síti

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i prostřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz

FB Jezdci.cz

FB Jazdci.sk

FB EquiTV.cz a EquiRadio.cz


reklama 13B

NEPŘEHLÉDNĚTE