reklama 11A

Bezpečně na svod koní? Genomia nabízí PCR test na herpes virus EHV 1

ikonka

/PR článek/ Velkým tématem posledních měsíců je výskyt Equid herpes viru 1 u koní. Na epidemickou situaci v Evropě zareagovala Státní veterinární správa i FEI, která na určité akce nařídila PCR test. Ten poskytuje plzeňská laboratoř Genomia.
27.05.2021 16:30  |  Rubrika: Ostatní  |   FANCLUB
reklama 12D

 

Šíření koňského herpes viru 1 po Evropě, ale také v Americe, je v posledních několika měsících nepřehlédnutelným tématem. Mezinárodní jezdecká federace (FEI) i Státní veterinární správa ČR zareagovala na epidemickou situaci změnou podmínek pro konání svodů koní.
 
Dle nařízení FEI je podmínkou pro účast na akci s více než 400 koňmi negativní PCR test na equid herpes virus 1 (EHV-1). PCR test na EHV-1 nově nabízí laboratoř Genomia sídlící v Plzni. 
 

Equid herpes virus 1

 
Herpes viry se běžně vyskytují u koní po celém světě. Equid herpes virus 1 (EHV-1) je DNA virus, který patří mezi nejběžnější koňské herpes viry. Způsobuje respirační a neurologická onemocnění a u březích klisen aborty. Mezi nejčastější příznaky onemocnění patří horečka, kašel, výtok z nozder, letargie, slabost, nechutenství, zvětšení mízních uzlin či zánět spojivek až postižení očí. Projevy mají ale i neurologický charakter. Častým příznakem je ataxie, neschopnost vstát, retence moči nebo inkontinence. U novorozených hříbat způsobuje EHV-1 navíc žloutenku, respirační tíseň, zápal plic, až úmrtí. U březích klisen dochází zejména v posledních 4 měsících březosti k abortům, často bez jakýchkoliv varujících příznaků.
 

Šíření infekce

 
Virus se přenáší vzduchem ve formě kapének, může být ale také přenášen na oblečení a výbavě lidí pracujících s koňmi či v boxech a přepravních přívěsech. Cestování s koňmi a akce s velkou účastí koní, jako jsou závody, výstavy, přehlídky atp., jsou z důvodu shromažďování koní na omezeném prostoru rizikové. Pro konání svodů koní v ČR ale i jinde ve světě tak platí přísná pravidla. Podmínkou konání svodu koní na území ČR je dle Státní veterinární správy vakcinace proti EHV-1 nebo negativní PCR test, a to minimálně do konce roku 2021.
 

PCR test od společnosti Genomia

 
Test PCR (polymerázová řetězová reakce) je metoda, díky které lze detekovat přítomnost viru v DNA a zjistit tak, zda je kůň infikován. Nově toto vyšetření provádí laboratoř Genomia sídlící v Plzni. Vzorky výtěru nosní sliznice je možné zaslat poštou, doručit osobně do laboratoře ve všední dny v čase mezi 7 – 17 hodinou nebo kdykoliv vložit do nonstop boxu na vzorky. Je možné i expresní vyhotovení testu. Cena testu je 790 Kč s možností platby hotovostí, převodem či kartou. Výsledky testu jsou zpracované v českém i anglickém jazyce, tudíž jsou validní i mimo ČR a lze s nimi vycestovat do zahraničí.
 

Web Genomia navštivte ZDE




K odběru se přihlašte ZDE!

 

Nový Jezdecký zpravodaj vychází každý pátek a je zcela zdarma. Přímo do vašeho e-mailu vám jednou týdně doručíme to nejzajímavější z našich webů - zpravodajství napříč disciplínami, rozhovory, podcasty i videa. Už nikdy vám nic podstatného z našeho servisu neunikne!

 

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i protřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:
 

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz


reklama 13A

NEPŘEHLÉDNĚTE