reklama 11A

Herpesvirus na CDI v Ornagu. Vavříková závodila v karanténním režimu

ikonka

Pořadatel mezinárodních závodů CDI v italském Ornagu, kterých se účastnila i Češka Eva Vavříková, musel čelit náročné situaci. Jeden z koní Francouzky Morgan Barbancon byl pozitivní na EHV-1. Část koní, včetně českých, se ocitla v karanténě.
10.05.2021 17:27  |  Autor: Lucie Spiwoková  |  Rubrika: Sport  |   FANCLUB
reklama 12C

 

Server Eurodressage přinesl informaci, že na závodech CDI, které proběhly od 6. do 9. května v Ornagu v Itálii, se objevil herpes virus EHV-1. Francouzská drezurní jednička Morgan Barbancon opustila závodiště během mítinku, když se dozvěděla, že jeden z jejích koní ve stáji v Ženevě je pozitivní.
 
„Když se blížily závody v Ornagu, nechala jsem všech svých devět koní opakovaně testovat, vždy s negativním výsledkem. V klidu jsem se tedy vydala do Itálie. Po příjezdu jsem se dozvěděla, že jeden z testů koní, kteří zůstali v Ženevě, je pozitivní. Preventivně jsem se tedy vrátila domů poté, co jsem informovala pořadatele a všechny dotčené osoby, aby učinili všechna opatření a co nejméně riskovali zdraví koní konkurentů,“ uvedla Barbancon pro Eurodressage. 
 
Později však potvrdila, že jeden z koní, kteří se přímo účastnili CDI v Ornagu, byl rovněž testován s pozitivním výsledkem. 
 
„Včera jsem se dozvěděla, že i kůň, který byl v Ornagu, je pozitivní. FEI a pořadatel řeší tuto situaci izolací stáje, kde byli moji koně ustájení. Jsem z toho zničená. Chtěla bych moc poděkovat pořadateli za odpovědný a platný přístup v této složité věci,“ dodala v sobotu 8. května Barbancon pro Eurodressage. 
 
Organizátor CDI i část sportovců se ocitli v obtížné situaci. Ta zasáhla i českou reprezentantku Evu Vavříkovou, která se akce účastnila. Její klisna Belle Ennie a valach Siracusa stáli také ve stáji spolu s koňmi Morgan Barbancon. 
 
„Pořadatel se zachoval naprosto skvěle a jeho přístup byl velmi profesionální. Ihned po zjištění této velice nepříjemné skutečnosti udělal maximum pro to, aby byli všichni koně v pořádku a zůstali zdraví,“ říká Eva Vavříková. 
 
„Celá naše stáj šla do karantény, ke stáji nám bylo přiděleno samostatné místo na vodění koní, připraven byl samostatný mycí box, všechno se desinfikovalo. Ale co bylo nejdůležitější, bylo nám umožněno pokračovat v závodění. Pořadatel zajistil, že jezdci z naši stáje závodili samostatně, tak aby nepřišli do kontaktu s jinými koňmi, poté se opět všechno desinfikovalo. Všem koním byly provedeny PCR testy a všechny byly negativní. Nyní jsou naše koně už ve své domovské stáji v Rakousku, kde jsou izolovaní v desetidenní karanténě. Poté jim bude opět proveden kontrolní PCR test,“ popisuje nepříjemnou situaci Eva Vavříková. 
 
Česká jezdkyně ustála složitou situaci na výbornou a na závodech odvedla s Belle Ennie výkon oceněný dvěma druhými a jedním prvním místem. 
 
Dodejme, že epidemie EHV-1 v Evropě zastavila závodní dění na několik týdnů, když FEI zrušila všechny akce. První nákaza se objevila ve Španělsku na závodech CSI konaných v únoru. Závodit se opět začalo od 11. dubna.
 
Zdroj: Eurodressage
 
Foto: se souhlasem Evy Vavříkové



K odběru se přihlašte ZDE!

 

Nový Jezdecký zpravodaj vychází každý pátek a je zcela zdarma. Přímo do vašeho e-mailu vám jednou týdně doručíme to nejzajímavější z našich webů - zpravodajství napříč disciplínami, rozhovory, podcasty i videa. Už nikdy vám nic podstatného z našeho servisu neunikne!

 

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i protřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:
 

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz


reklama 13D

NEPŘEHLÉDNĚTE