reklama 11C

Jonáš Bujnoch: Začínali jsme se třemi boxy, teď máme kapacitu 55 koní

ikonka

Na začátku září slavil Jonáš Bujnoch v Kozlovicích vítězství při MČR v reininingu, radost měl však dvojnásobnou. Velmi úspěšní byli totiž i jeho svěřenci. V naší pravidelné rubrice nám teď představí svou domovskou stáj jen pár kilometrů od Ostravy.
21.09.2019 06:30  |  Rubrika: Sport  |   FANCLUB
reklama 12C

Jonáš Bujnoch je úspěšným reiningovým jezdcem, který navíc na začátku září 2019 rozšířil svou sbírku medailí o vítězství na mistrovství České republiky v reiningu pod hlavičkou České jezdecké federace. Dařilo se také dalším jezdcům a koním v jeho tréninku. V rámci naší pravidelné rubriky můžete nahlédnout do zázemí Bujnoch Ranche, kde se všichni zmínění pilně připravují na závody.
 
Můžete nás, prosím, nejdříve seznámit s tím, kde se vaše domovská stáj nachází a jaký nese název?
 
Jedná se o naši rodinnou farmu, kterou jsme pojmenovali Bujnoch Ranch. Najdete ji v obci Jistebník v okresu Nový Jičín. Leží asi patnáct kilometrů od Ostravy.
 
Jak dlouho ve vaší stáji působíte a jaká byla vaše cesta až na toto místo? 
 
Areál jsme koupili v prosinci 2009. Leden až květen 2010 probíhala rekonstrukce, protože se jedná o bývalé zemědělské družstvo. V červnu 2010 jsme dovezli první koně. Kapacita byla tehdy 26 boxů. Postupně jsme dostavěli a dnes máme kapacitu 55 koní. Součástí areálu je jezdecká hala a venkovní kolbiště. Dále máme venkovní kruhovku a v roce 2020 přibude také kolotoč. Stále se snažíme něco vylepšovat, aby se klienti i koně cítili co nejlépe a měli co nejlepší podmínky pro trénink.
 
Co vše předcházelo tomu, než jste se dostal sem? Kolik a které stáje jste za svoji jezdeckou kariéru vystřídal?
 
Pocházím z Ostravy, kde jsme začínali s malou stájí pro tři koně u našeho rodinného domu. Postupem času jsme měli pískovou kruhovku a menší kolbiště. Následně jsme se přestěhovali do Beskyd, kde jsme měli už deset boxů, kolbiště 20 krát 40 metrů s osvětlením, spoustu pastvin a v okolí dvě jezdecké haly, kam jsme dojížděli na trénink, nebo přes zimu ustájili sportovní koně. Následovalo několik stáží v zahraničí a naše stáj byla na světě.
 

ČTĚTE TAKÉ: Jonáš Bujnoch: Když odjížděli koně klientů, míval jsem na krajíčku

 
Jaké jsou základní parametry vašeho současného domovského areálu?
 
Jak už jsem říkal, dnes máme 55 boxů, šatnu, sedlovny, klubovnu s venkovním posezením a grilem, sprchu pro koně a součástí stáje jsou také obytné prostory. Jezdeckou halu 25 krát 50 metrů, kterou jsme nastavili o dalších 30 krát 30 metrů, letní a zimní výběhy, menší venkovní kolbiště a kruhovku. V plánu máme dále kolotoč. Kdybychom měli boxů více, tak je naplníme, ale chceme počet koní naopak trochu snížit.
 
Můžete prozradit něco o historii tohoto místa?
 
Budova pochází z osmdesátých let, tudíž bylo nutné vše zrekonstruovat, přikoupit pozemky a celý areál uklidit. Lokalita u dálnice nás ovšem přesvědčila o skvělé dostupnosti. Postupně jsme vše vychytávali a stále ještě není vše dle našich představ.
 
Co je největší výhoda vaší současné stáje z vašeho osobního pohledu?
 
Největší výhodou je asi to, že stáj je moje, tudíž zde platí moje pravidla. Spousta trenérů je zaměstnaná nebo působí v pronajatých stájích. Mám výhodu v tom, že nemusím „kočovat“, a nebo mít obavy z toho, že se jednou budu muset stěhovat. U stáje máme také dům, kde žijeme, takže veškeré zázemí.
 
Kolik času zde trávíte? Jak vypadá váš běžný program, pokud jste zrovna tady doma a ne někde na závodech?
 
Ve stáji trávím veškerý čas. Ráno začínáme v šest a končíme teprve až je vše hotovo. V 19 hodin stáj uzavíráme klientům. V létě po večerech grilujeme, v zimě máme filmové úterky.
 
Bez jaké části zázemí byste se nemohl s koňmi nikdy obejít? Co berete jako naprostý standard pro to, abyste mohl vy i vaši koně v jakémkoliv areálu působit?
 
V dnešní době si myslím, že se žádná sportovní stáj neobejde bez haly. Je víceméně jedno, jak je velká, ale s koňmi potřebujete pracovat pět až šest dní v týdnu, což se celoročně s ohledem na počasí bez haly nedá.
 
Jsou plánovány v blízké budoucnosti nějaké změny v tomto areálu, např. rekonstrukce, rozšíření? Cítíte vy osobně potřebu nějaké změny? 
 
Postupně jsme vše zrekonstruovali a ted doděláváme zvětšení haly. Co bych ještě v areálu chtěl, je kolotoč, ten plánujeme na příští rok a další změny a rozšíření ukáže čas.
 

ČTĚTE TAKÉ: Lenoch, který mě vždy podrží. Nezapomenutelný kůň Jonáše Bujnocha

 
Jak si představujete stáj či areál s ideálním zázemím pro vaši disciplínu, co by tam rozhodně nemělo chybět?
 
Moje ideální stáj by měla mít dvě velké haly, spoustu boxů a zároveň ubytování. Myslím si také, že dobrý areál je ten, kde je více trenérů na jednom místě. Motivuje je to a zároveň žene dopředu. Mohou si navzájem pomáhat a bavit se u toho. Ve finále je ale jedno jak velký či luxusní areál máte, základem je to, aby koně i klienti byli spokojení se službami a péčí, kterou nabízíte, a cítili se spokojeně.
 
Foto archiv Jonáše Bujnocha




reklama 13D

NEPŘEHLÉDNĚTE