reklama 11A

Barbora Kamírová: Ideální areál pro všestrannost? No přeci ten náš

ikonka

Farma Borová je nejen domovskou stájí Barbory Kamírové, ale také již dvanáct let dějištěm závodů ve všestrannosti. Příští rok se zde bude konat MČR a poprvé i mezinárodní závody. Domácí proto směřují svou energii do vylepšování krosové dráhy.
19.10.2019 06:41  |  Autor: Pavlína Záhorová  |  Rubrika: Sport  |  
EXKLUZIVNĚ
| FANCLUB
reklama 12A

Dvaadvacetiletá jezdkyně Barbora Kamírová se věnuje všestrannosti už od dob své pony éry. V rodinném jezdeckém areálu Farma Borová na jihu Čech nedaleko Českého Krumlova má ideální podmínky.
 
Veškeré zázemí pro tento sport zde vybudovali její rodiče, a tak je dnes z původního kravína nádherné zázemí pro koně, zasazené do malebné krajiny se spoustou kopců a luk lákajících ke každodenním vyjížďkám. "Farma Borová je zároveň i mým domovem," říká jezdkyně.
 

ČTĚTE TAKÉ: Adéla Neumannová: Parkurová stáj mi vyhovuje, občas si skočíme bazének

 

Jakými podmínkami disponuje vaše stáj?
 
Areál není pouze jezdeckou stájí, ale i ekologickou farmou, která hospodaří na 220 hektarech luk a pastvin. Tudíž disponujeme vlastním senem, o výběhy pro koně není nouze. Na části jsme vybudovali krosovou dráhu, kde již dvanáct let pravidelně organizujeme závody ve všestrannosti. Příští rok se zde budou konat první mezinárodní závody v této disciplíně. Co se týče samotného areálu, máme k dispozici jezdeckou halu 24 krát 45 metrů, venkovní jízdárnu 70 krát 38 metrů, krytou kruhovou jízdárnu, vše s pískovým povrchem s geotextílií. Pro sportovní koně je zde deset boxů, ostatní jsou celoročně venku, kde mají možnost schovat se v přístřešku. 
 
Od kdy areál patří vaší rodině?
 
Moji rodiče zde žijí od roku 1993. Do toho roku byl areál vlastněn Agrokombinátem Šumava. Zpočátku zde byl pouze kravín a seník, postupnou výstavbou a rekonstrukcí vznikl jezdecký areál.
 
Co je největší výhoda stáje z vašeho osobního pohledu?
 
Jako obrovskou výhodu vidím to, že zde zároveň i žiji, tudíž mohu kdykoliv do stáje. Je to velmi klidné místo, kde je mnoho možností, kam vyjet ven na vyjížďku. Výhodou pro mou disciplínu je i okolní kopcovitý terén a zejména množství krosových skoků, které můžu kdykoliv využít.
 
Kolik času ve stájích strávíte?
 
Pokud nejsem na závodech nebo ve škole, tak zde trávím prakticky všechen čas. Program je jednoduchý: péče o koně jako všude jinde a samozřejmě ježdění. V období závodů trávíme čas přípravami, moje práce je zejména na trati. Pak je samozřejmě i čas na relax, krásné okolí poskytuje spoustu možností.
 

ČTĚTE TAKÉ: Původně to byl prasečák a pila. Matěj Kotalík vypráví o rodinné stáji

 

Jsou plánovány v blízké budoucnosti nějaké změny, například rekonstrukce nebo rozšíření?
 
Momentálně se nejvíce věnujeme vylepšování krosové trati, výrobě nových skoků a snažíme se připravit co nejlepší zázemí pro mezinárodní závody a mistrovství České republiky, které se budou konat v příštím roce.
 
Jak si představujete stáj či areál s ideálním zázemím pro vaši disciplínu?
 
Osobně bych si nemohla přát lepší zázemí, než které mám doma. Pro mě je to ideální areál. Důležité je kvalitní ustájení pro koně včetně dostatečně velkých výběhů. Pak prostor pro ježdění. Základem je kvalitní povrch a je dobré mít možnost střídat práci na jízdárně s prací na louce nebo s vyjížďkou do lesa.
 
Foto archiv Barbory Kamírové




reklama 13D

NEPŘEHLÉDNĚTE