reklama 11B

Vyšly informace o soudu v kauze SCHČT

Prosincové vedení Svazu chovatelů českého teplokrevníka vydalo na svém webu www.schct.cz informaci, že 20. března rozhodl soud ve věci žaloby neplatnosti usnesení z územní členské schůze v Čechách ze dne 20. dubna 2016 ve Zduchovicích…
21.03.2017 08:56  |  Rubrika: Chov  |   FANCLUB
reklama 12A

 
Jak jsme již několikrát publikovali, krize ve Svazu chovatelů ČT trvá již od loňských dubnových územních schůzí, resp. po té české ve Zduchovicích, kdy nastal rozdílný výklad části Stanov SCHČT týkající se účasti na územních členských schůzích. 
 
Situace vygradovala až do předčasného ukončení schůze tehdejším předsedou a následného pokračování schůze, při níž došlo k volbě části nového předsednictva. To pokračovalo v přípravách celostátní konference konané 29. června 2016 v Humpolci. Původní předsednictvo však právoplatnost humpolecké konference neuznalo. 
 
Později staronový místopředseda SCHČT Karel Růžička svolal na 7. prosince celostátní schůzi v Jihlavě. Její průběh pro změnu neuznalo za legitimní„červnové předsednictvo SCHČT“ a prohlásilo ji za neplatnou.  
 
Došlo však také k podání žaloby neplatnosti usnesení z územní členské schůze v Čechách ze dne 20. dubna 2016 ve Zduchovicích, která celou krizi odstartovala.
 
Podle informací, které jsou k nalezení na www.schct.cz – webu, který spravuje tzv. prosincové předsednictvo, jsou z rozhodnutí soudu rozhodnutí přijatá na územní členské schůzi SCHČT ze dne 20. dubna 2016, NEPLATNÁ.
 

Konkrétně se uvádí na www.schct.cz:

 
Soud došel k jednoznačnému závěru na základě prošetření výkladu stanov jako vnitřního předpisu spolku, kde spatřoval logiku a smysl jednotlivých ustanovení stanov a to v případě automatických delegátů, kterým přisoudil právo volit na územní členské schůzi stejně, tak jako mají právo volit na konferenci. Důsledně vzato, kdyby soud měl trvat jen na jednotlivých „slovíčkách“, tak by musel dospět i k závěru, že by na územní členskou schůzi nebyli voleni žádní delegáti, protože v tomto případě oblastní členská schůze nemá takovou pravomoc. Řádný člen má právo volit delegáty na konferenci nikoliv na územní členskou schůzi. Další podstatnou část, kterou soud řešil, bylo ukončení územní schůze předsedou spolku, kde došel k závěru, že ze strany předsedy bylo ukončení schůze opodstatněné a nejednalo se o žádné svévolné jednání. Minimální pochybnosti o tom, zda jsou automatičtí delegáti oprávněni volit či nikoliv tady vznikly a za této situace není možné, když je schůze ukončena pokračovat v takové schůzi. Soud upozornil na ustanovení §250 OZ, kde je uvedeno: Kdo zasedání svolal, může je odvolat nebo odložit stejným způsobem, jakým bylo svoláno… Za situace, kdy někteří lidé odešli a tím spíše, že se nevyjasnila záležitost s hlasováním, nemohlo být v předmětné schůzi pokračováno. Pokud se ve schůzi pokračovalo a pokud byla přijata rozhodnutí, napadena žalobou, bylo tak učiněno neplatně.
Písemné vyhotovení usnesení bude soudem provedeno do 30 dnů.
 
Zdroj: www.schct.cz



reklama 13A

NEPŘEHLÉDNĚTE