reklama 11C

Třináctí Koně v akci začnou v pátek

Mezinárodní výstava Koně v akci má před sebou ročník číslo 13. Třídenní přehlídka nejlepších, nejkrásnějších, nejrychlejších a nejsilnějších reprezentantů rodu Equus začne v areálu pardubického závodiště v pátek 2. září a potrvá do neděle 4. září…
30.08.2011 01:19  |  Rubrika: Chov  |   FANCLUB
reklama 12A

 

Chovatelská událost roku 2011 se koná pod názvem „4 země – 1 vášeň“, protože jejím hlavním motivem je představit plemena koní ze zemí Visegrádské skupiny (Visegrádské čtyřky) v roce 20. výročí založení této aliance
 
Půjde o výjimečnou, dosud nerealizovanou konfrontaci v chovu koní, navíc v době, kdy V 4 předsedá Česká republika
 
Cílem výstavy je porovnání kvality jednotlivých chovů a rozšíření odborné spolupráce v rámci aliance.
 
Finálním efektem bude upozornění na region, ve kterém funguje nepřetržitě od roku 1579 hřebčín Kladruby nad Labem a již 137 let k němu patří Velká pardubická.
 
Bábolna u Taxisu
Hlavním bodem programu bude představení reprezentantů stejných nebo příbuzných plemen chovaných současně v Maďarsku, Polsku, na Slovensku i u nás. Jsou to Shagyaarab, huculský kůň a Furioso, resp. moravský teplokrevník s touto krví.
 
Pořadatel výstavy, Dostihový spolek a spolupořádající Asociace svazů chovatelů koní ČR se proto spojily s příslušnými domácími chovatelskými svazy a oslovily jejich prostřednictvím zahraniční partnery.
 
Nedaleko od světoznámého Taxisova příkopu tak návštěvníci uvidí například hřebce z legendárního maďarského hřebčína Bábolna (jde o absolutní premiéru v České republice), polskou elitu huculů pod sedly nebo to nejlepší ze slovenského Národního hřebčína Topolčianky.
 
Královský dar na výstavě
Mezi stovkami koní, kteří se představí na letošní výstavě, bude jediný s přívlastkem „královský“. Návštěvníci pardubického závodiště se osobně seznámí s pětiletým starokladrubským běloušem jménem 75/746 Favory Alta XXI – 30 Cambridge, který byl na konci letošního dubna věnován jako svatební dar britskému princi Williamovi a jeho choti Kate. Diváci ho uvidí v průběhu sobotního a nedělního programu.
 
Šampionáty a soutěže
Výhradně domácí záležitostí budou národní šampionáty klisen norika, slezského norika a haflinga, šampionát klisen českomoravského belgického koně a shetlandských pony, stejně jako výkonnostní zkoušky velšských plemen
 
K tradičními atrakcím výstavy patří soutěže pro nejsilnější a nejobratnější chladnokrevné koně, používané v lesním hospodářstvítěžký tah a ovladatelnost se zapřaženou kládou.
 
Velkou popularitu mají samozřejmě i Cena o ruchadlo bratranců Veverkových (orba s klasickým pluhem) a Cena společnosti Profi Press, ve které se oře pluhem obracecím.
 
Diváci se dočkají rovněž vyhlášení výsledku ankety Nejkrásnější kůň ČR 2011 - Cena Pivovaru Dašice. Soutěžili v koně 25 nejvýznamnějších a nejrozšířenějších plemen. Loňský vítěz, hřebec českomoravského belgika Agar si úspěch určitě nezopakuje - protože titul neobhajoval a dal tak šanci svým konkurentům.
 
V doprovodném programu dostanou prostor také „strakatí“ koně plemene irský cob. Jejich plemennou knihu uznalo Ministerstvo zemědělství letos začátkem června. V České republice se tak připojila k 20 dosud vedeným knihám.
 
Atraktivní bude letos určitě zvláštní ukázka koňského póla v podání Prague Polo Clubu. V dostihové rovině proběhnou tři speciální dostihy – tentokrát to budou dostihy východních koni, chladnokrevníků a koní westernových. 
 
Při výstavě probíhá veletrh jezdeckých a chovatelských potřeb a také je zde možnost vidět v reálném podání různá stará tradiční řemesla, která mají vazby na chov koní a život na venkově a ochutnávky s prodejem místních specialit.
 
Specifický doprovodný program, sportovní soutěže a skokové šampionáty koní, Westernový ranč v akci a další akce na výstavě doplní výstavy fotografií, obrazů a odborné přednášky s „koňskou“ tematikou. 
 
Zvláštní specialitou letošního ročníku bude vystoupení peruánských paso s originálním vystoupením Marinera. Show v režii německé chovatelky Isabel Steiner si nehodlá nechat ujít ani velvyslankyně Peru, která se o reprezentaci typických koní své země velmi vážně zajímá.
 
Partner Profi Press
Součástí výstavy bude opět, tentokrát již 7. Krajská výstava ovcí a koz, při níž se vůbec poprvé uskuteční soutěž o nejkrásnější kozu (partnerem je Kosmetika La Chèvre), a rovněž V. ročník potravinářské soutěže Mls Pardubického kraje. 
 
Oficiální záštitu nad Koni v akci převzal ministr zemědělství Ivan Fuksa a podporuje je jak Město Pardubice, tak Pardubický kraj.
 
Hlavním odborným mediálním partnerem výstavy je vydavatelství Profi Press a jeho tituly Zemědělec, Náš chov, Farmář a Veterinářství.
 
Časový harmonogram
Areál závodiště bude denně otevřen pro veřejnost od 9.00 do 18.00 hodin. Program denně začíná v 10.00 a končí v 17.30 hodin.
 
Slavnostní zahájení začne v sobotu v 10.30 hodin.
 
Zahajovací průvod všech zúčastněných koní se uskuteční v pátek v 10.00 hodin, v sobotu a v neděli bude začínat ve 12.30 a bude po něm následovat hlavní program v cílové rovině.
 
Ceny vstupenek
Pátek 2. září 2011 - Svátek koní a dětí: 
- předškolní děti, základní školy a tělesně postižení – zdarma
- střední školy a učiliště - 20,- Kč za osobu (skupiny nad 10 lidí)
- celodenní vstupenka - 90,- Kč
- celodenní vstupenka zlevněná (pro důchodce a studenty) - 50,- Kč
 
Sobota 3. září a neděle 4. září 2011:
- celodenní vstupenka 90,- Kč
- celodenní vstupenka zlevněná (pro děti od 10ti let, důchodce, studenty, tělesně postižené) - 50,- Kč
 
K výstavě bude vydán tradiční katalog, v němž bude zveřejněn celkový program jednotlivých dnů.
 
Upozornění pro návštěvníky: je možné mít s sebou psy, ovšem pouze na vodítku.
 
Připravili Jiří Křepelka, Dušan Korel



reklama 13B

NEPŘEHLÉDNĚTE