reklama 11A

Koně v akci 2011: Nejkrásnější kůň

(kře) – Vyhlášení Nejkrásnějšího koně České republiky 2011 bude patřit k atraktivním záležitostem programu výstavy Koně v akci (4 země – 1 vášeň). O výsledku druhého ročníku ankety rozhodnou hlasy uživatelů serverů Jezdectví a Equichannel...
17.08.2011 08:12  |  Rubrika: Chov  |   FANCLUB
reklama 12B

 

Internetový souboj uspořádaly Asociace svazů chovatelů koní ČR a Dostihový spolek, a .s., Pardubice ve spolupráci s českými chovatelskými organizacemi. V šesti kvalifikacích se utkali reprezentanti 25 plemen a do finále postoupilo deset nejobdivovanějších konídevět hřebců a jediná klisna.
 
 
 
Šest vítězů divizí
Hafling 1404 Aquavit I, narozený v Německu  udělal reklamu své majitelce Kateřině Kunstové z Ranče Kolčava v Heřmanovicích. Ryzák, který potomky ve čtyřech státech vyhrál divizi malých koní.
 
Irský cob Meadows Selwyn původem z Belgie patří Martě Moravcové z Vraňan na Mělnicku. Jako jediný hřebec tohoto plemene u nás se může pochlubit oceněním Preferent – to obdržel za své výsledky v chovu. Jinak je to nejlepší kůň v divizi chladnokrevníků.
 
Fríský kůň Baron fan Odingastate pochází z Nizozemska a vlastní ho MVDr. Gabriela Jašurková Mikutová  ze Střezova. Vítěz divize historických plemen dostal absolutně nejvyšší počet „kvalifikačních“ hlasů.
 
Achaltekinský plnokrevný kůň 1086 Damask byl importován z Ruska a v anketě zastupuje Zdenku Skopalovou ze Slap nad Vltavou. Aktuální hřebec číslo 11 na světovém žebříčku plemene si nepřipustil žádné problémy v divizi orientálních plemen.
 
Quarter horse 1522 Great Little Step se narodil ve Spojených státech a dělá radost manželům Zimmermannovým ze Zalešanského mlýna na Kolínsku. Syn skvělého otce odstartoval výborně závodní kariéru, působí rovněž v chovu a porazil soupeře v divizi westernových plemen.
 
Český teplokrevník 1/429 Kimi je finalistka přehlídky tříletých klisen a samozřejmě produkt českého chovu. Pro Štefana Tyrpáka z Prahy vybojovala těsné vítězství v silně obsazené divizi teplokrevných - sportovních plemen.
 
Čtyřka s přízní
Finálovou sestavu doplnili koně, kteří sice ve svých divizích nevyhráli, ale postup jim zařídila vysoká přízeň hlasujících.
 
Starokladrubský kůň Solo  Elea  XXII  pochází z Kladrub a Národní hřebčín Kladruby nad Labem tento vraník také zastupoval a zastupuje – v soutěžích spřežení, drezúře, při předvádění cviků vysoké španělské školy a samozřejmě také jako plemenný hřebec.
 
Lipický kůň 952 Pluto II CZ  se k nám dostal z Chorvatska a jeho současným vlastníkem je Ing. Jan Tupý ze Statku Prak v Českém Šternberku. Bělouš byl hvězdou národních i mezinárodních soutěží spřežení.
 
Český sportovní pony Iris Colfrey je dalším strakošem mezi finalisty. Narodil se na Moravě a aktuálně reprezentuje Aleše Fialu z Výhonu (Velké Hoštice) jako začínající plemeník.
 
Appaloosa 1113 Besanson Behistom doplnil tým finalistů ve strakaté barvě. Specialista na nekontaktní dobytkářské disciplíny visačku Czech Made a patří Jindřichu Volnému z Karlových Varů.
 
Partnerem je pivo
Připomeňme si, že loni byl vyhlášen Nejkrásnějším koněm ČR překvapivě hřebec českomoravského belgika, ryzák 2281 Agar ze Zemského hřebčince Tlumačov.
Letos titul neobhajoval a zástupce stejného plemene se do finále nedostal.
Slavnostní dekorování těch absolutně „nejkrásnějších“ účastníků ankety (vítěze a umístěných na 2. – 4. místě) uvidí návštěvníci pardubického závodiště v sobotu 3. září. 
Partnerem ankety je Pivovar Dašice pokračující v tradici provozu založeného už v roce 1616.



reklama 13A

NEPŘEHLÉDNĚTE