reklama 11B

Peruánští paso na výstavě Koně v akci

Na závodišti v Pardubicích se od 2. do 4. září bude konat tradiční mezinárodní výstava Koně v akci. Stejně jako v minulých letech má i nadcházející 13. ročník své ústřední téma. Tentokrát se bude konat s podtitulem „4 země – 1 vášeň“,…
15.08.2011 10:45  |  Rubrika: Chov  |   FANCLUB
reklama 12D

 

…protože jejím hlavním motivem je představit plemena koní ze zemí Visegrádské skupiny (Visegrádské čtyřky) v roce 20. výročí založení této aliance.
 
Vedle českých se tak návštěvníků představí i koně chovaní v Maďarsku, v Polsku a na Slovensku. Nebudou to však jediní zahraniční hosté na pardubickém závodišti. Do areálu u Taxisova příkopu dorazí i zástupci peruánských paso (Caballo Peruano de Paso), které přiveze jejich německá chovatelka Isabel Steinerová.
 
Foto Lucho Sueyras
 
Jejím prostřednictvím se tak diváci při letošní výstavě budou moci na chvíli přenést do Jižní Ameriky. Na pardubickém závodišti představí čtyři koně a mimo jiné předvede originální a velmi atraktivní vystoupení Marinera.
 
„Můj manžel Markus před mnoha lety poznal tyto koně v Jižní Americe. Byl nadšen tím, že se v jejich nádherném měkkém chodu, který Peruánci nazývají Pasollano, se nechal nést krásnou krajinou. Hned si přál jednou vlastnit takového vytrvalého, na člověka se poutajícího a především příjemného a pohodlného koně. Nakazil tím i mne. Proto jsem měla velkou radost, že jsme v roce 1998 na náš statek získali klisnu Faldeno Julianu. A od doby se chovu těchto koní věnujeme,“ řekla Isabel Steinerová z německého Dischingenu.
 
Kromě koní typických pro Peru na pardubické závodiště přijede i velvyslankyně této země v České republice Marita Landaveri Porturasová, která se o jejich prezentaci velmi zajímá. Bude hostem při letošní 13. mezinárodní výstavě Koně v akci a sama pozvala i řadu kolegů z ambasád dalších zemí.
 
Peruánské národní koňské plemeno paso dlouhou historii. Paso byl vyšlechtěn z berberských a arabských koní, které do Peru v první polovině 16. století přivezl španělský dobyvatel Francisco Pizzaro
 
Velkou předností peruánských paso je mimořádně „lehký“ chod. Jezdec se tak ani při dlouhé vyjížďce neunaví. „Cestuje se na nich nejpříjemněji ze všech koní. Klidná povaha a pohodlná jízda je jejich velkou výhodou,“ řekl Juan Rizo, ředitel asociace chovatelů peruánských paso.
 
Hlavním znakem těchto koní je typický druh mimochodu, zvaný paso. Jízda na nich velmi plynulá a příjemná. Tito koně dokážou svým mimochodem urazit rychle velké vzdálenosti. Navíc jsou inteligentní a snadno ovladatelní. Díky svým schopnostem pohybu v terénu jsou i využitelní v těžko přístupných oblastech, čehož využívali předáci z rančů či majitelé haciend jezdící mezi údolími podél peruánského písečného pobřeží. Zásluhou všech zmíněných vlastností jsou nejoblíbenějším plemenem v Peru a v Jižní Americe, populární jsou rovněž v USA.
 
Paso byli dlouho výhradní záležitostí tamní aristokracie. Ovšem v posledních letech se jejich chov rozšířil i mezi střední třídu a současně s tím se začala pořádat řada různých soutěží a přehlídek. Ukázka z nich bude k vidění i při mezinárodní výstavě Koně v akci na Dostihovém závodišti v Pardubicích v průběhu prvního zářijového víkendu.



reklama 13A

NEPŘEHLÉDNĚTE