reklama 11B

Zahraniční hosté na výstavě Koně v akci

Na Dostihovém závodišti v Pardubicích se uskuteční už třinácté pokračování mezinárodní výstavy Koně v akci. Letošní ročník se bude konat od pátku 2. září do neděle 4. září. Stejně jako v minulých letech má své ústřední téma...
28.08.2011 12:43  |  Rubrika: Chov  |   FANCLUB
reklama 12A

 

Tentokrát nese podtitul „4 země – 1 vášeň“, protože jejím hlavním motivem je představit plemena koní ze zemí Visegrádské skupiny (Visegrádské čtyřky) v roce 20. výročí založení této aliance
 
 
 
Půjde o výjimečnou, dosud nerealizovanou konfrontaci v chovu koní. Navíc v době, kdy V 4 předsedá Česká republika. Cílem výstavy je porovnání kvality jednotlivých chovů a rozšíření odborné spolupráce v rámci aliance.
 
Hlavním bodem programu bude představení reprezentantů stejných nebo příbuzných plemen chovaných současně v Maďarsku, Polsku, na Slovensku i u nás. Jsou to Shagyaarab, huculský kůň a Furioso, resp. moravský teplokrevník s touto krví.
 
Hlavním zahraničním hostem maďarský Národní hřebčín Bábolna. Instituci založenou před 222 lety uznává celý svět pro chov typických arabských koní. Jejich plemenná kniha je vedena od roku 1816. Bábolnu bude reprezentovat „kapela v sedlech“trubači v uniformách husarů z 19. století na hřebcích tradičních kmenů Shagya, O´Bajan a Gazal. Bábolna tuto kapelu od roku 1930. Ovšem v České republice se dosud nikdy nepředstavila. Vystoupení na pardubickém závodišti tak bude premiérové.
 
Slovensko bude zastupovat Národní hřebčín Topolčianky, který nedávno oslavil 90. narozeniny. Patří mezi významná evropská chovatelská centra ušlechtilých teplokrevných koní. Návštěvníci dostanou možnost porovnat jeho Shagyaaraby a huculy s maďarskou, polskou a českou produkcí.
 
Huculy z Polska představí centrum Stara Cegielna z Gladyszówa, lyžařského střediska Nízkých Beskyd, které vzniklo v roce 1995. Koně z „cihelny“ účinkovali v řadě historických filmů. Vystupují jako středověká jízda z bitvy u Grunwaldu, husaři, hulánové, vojáci z II. světové války i kubánští kozáci. A právě džigitovku na huculech předvedou v Pardubicích.



reklama 13A

NEPŘEHLÉDNĚTE