reklama 11A

Koně v akci 2011: Bábolna a Topolčianky

(kře) – Hosty XIII. ročníku mezinárodní výstavy Koně v akci (4 země – 1 vášeň) s označením VIP budou maďarský Národní hřebčín Bábolna a slovenský Národní hřebčín Topolčianky. První z nich byl založen v roce 1789, druhý oslavil nedávno 90. narozeniny.
19.08.2011 11:17  |  Rubrika: Chov  |   FANCLUB
reklama 12C

 

 
 
Císařský a královský hřebčín Bábolna nařídil založit Josef II. na doporučení svého experta Józsefa Csekonicse, autora zásadního projektu chovu koní na území tehdejších Uher.
K radikálnímu rozhodnutí o úloze hřebčína došlo v roce 1816. 
Od té doby měly být všechny ustájené klisny připouštěny pouze orientálními hřebci. Cílem plemenitby bylo vytvoření koně evropského typu, kostnatějšího s korektním fundamentem, mimořádně tvrdého a odolného.
Jak Maďaři hrdě uvádějí, jejich speciální čistokrevné arabské plemeno je tak jen o 23 mladší než anglický plnokrevník. 
 
Nesmrtelný Shagya
Roku 1836 dovezl  velitel Bábolny baron Eduard von Herbert hřebce jménem Shagya. 
Narodil se v roce 1830 a byl získán od beduínského kmene Bani Saher v Sýrii. A v Bábolně se stal doslova nesmrtelným.
Kmen Shagya se postupně rozšířil po celé Evropě a dosáhl největšího zastoupení v původech arabských koní
V Bábolně se podařilo založit i stále aktuální kmeny Gazlan – Gazal (1840), O´Bajan (1881),
Siglavy Bagdady (1895), Mersuch (1898) nebo Kemir (1905)
Vrcholu slávy dosáhl hřebčín v letech 1932 až 1942 pod vedením Tibora von Pettkó-Szandtnera. V té době prohlásil známý hipolog dr.Gustav Rau: ,,Bůh nechť zachová Bábolnu, a to nejen pro Maďarsko, nejen pro Evropu, ale pro celý svět''.
 
Stádo 500 koní
Národní hřebčín Topolčianky byl založen v roce 1921 a patří mezi významná evropská chovatelská centra ušlechtilých teplokrevných koní.
Jedinečný je svým zaměřením na čtyři plemena – arabského, lipického, huculského a sportovního koně. Kompletní stádo má momentálně 500 kusů.
Část zařízení hřebčína je umístěná v areálu Topolčanského zámku, letního sídla prvního prezidenta Československé republiky T. G. Masaryka a jeho součástí je rovněž hipologické muzeum.
Na rozloze více jak 1000 hektarů se nacházejí jednotlivé chovné subjekty a střediska Národního hřebčína (NH), postupně vybudované v letech 1921 až 1930. Dispoziční řešení a rozmístění objektů může sloužit i dnes jako vzor komplexního řešení zootechnických, biologických a sociálních potřeb reprodukčního procesu v chovu koní.
 
Reprezentace a ekonomika
Národní hřebčín Topolčianky je zakládajícím členem Sdružení evropských státních hřebčínů (ESSA), které se zasazuje za udržení kulturního dědictví těchto institucí.
Za hranicemi Slovenska je NH známý hlavně díky čtverylce a klasické škola lipických hřebců. Bělouši se zúčastnili se například veletrhu Grüne Woche v Berlíně nebo zápisu tzv. megačtverylky do Guinessovy knihy rekordů v německém Mannheimu. 
Koně z NH jsou ovšem úspěšní i na sportovních kolbištích a to v celé řadě jezdeckých disciplín – drezúře, voltiži, skocích, vytrvalostním ježdění nebo soutěžích spřežení.      
Hřebčín musí samozřejmě prosperovat ekonomicky a proto jeho nabídka prodeje koní uvedených  plemen v různém stupni profesionálního přiježdění je celoroční.
V sortimentu služeb má samozřejmě významné místo využití Inseminačně – reprodukčního centra s přiděleným evropským číslem ISŽ – 01.



reklama 13A

NEPŘEHLÉDNĚTE