reklama 11A

Koně v akci 2011: Příběh jedné vášně

/kře/ Mezinárodní výstava Koně v akci má před sebou ročník číslo 13. Třídenní přehlídka nejlepších, nejkrásnějších, nejrychlejších a nejsilnějších reprezentantů rodu Equus začne v areálu slavného pardubického závodiště v pátek 2. září…
04.08.2011 12:27  |  Rubrika: Chov  |   FANCLUB
reklama 12D

 

 
Chovatelská událost roku 2011 se koná pod názvem „4 země – 1 vášeň“, protože jejím hlavním motivem je představit plemena koní ze zemí Visegrádské skupiny (Visegrádské čtyřky) v roce 20. výročí založení této aliance. 
Půjde o výjimečnou, dosud nerealizovanou konfrontaci v chovu koní, navíc v době, kdy V 4 předsedá Česká republika.
Cílem výstavy je porovnání kvality jednotlivých chovů a rozšíření odborné spolupráce v rámci aliance.
Finálním efektem bude upozornění na region, ve kterém funguje nepřetržitě od roku 1579 hřebčín Kladruby nad Labem a již 137 let k němu patří Velká pardubická.
 
Bábolna u Taxisu
Hlavním bodem programu bude představení reprezentantů stejných nebo příbuzných plemen chovaných současně v Maďarsku, Polsku, na Slovensku i u nás. Jsou to Shagya – arab, huculský kůň a Furioso, resp. moravský teplokrevník disponující touto krví.
Pořadatel výstavy, Dostihový spolek a spolupořádající Asociace svazů chovatelů koní ČR se proto spojily s příslušnými domácími chovatelskými svazy a oslovily jejich prostřednictvím zahraniční partnery.
Nedaleko od světoznámého Taxisova příkopu tak návštěvníci uvidí například hřebce z legendárního maďarského hřebčína Bábolna (jde o absolutní premiéru v České republice), polskou elitu huculů pod sedly nebo to nejlepší ze slovenského Národního hřebčína Topolčianky.
 
Šampionáty a soutěže
Výhradně domácí záležitostí budou národní šampionáty klisen norika, slezského norika a haflinga, šampionát klisen českomoravského belgického koně a shetlandských pony, stejně jako výkonnostní zkoušky velšských plemen.
K tradičními atrakcím výstavy patří soutěže pro nejsilnější a nejobratnější chladnokrevné koně, používané v lesním hospodářství – těžký tah a ovladatelnost se zapřaženou kládou.
Velkou popularitu mají samozřejmě i Cena o ruchadlo bratranců Veverkových (orba s klasickým pluhem) a Cena společnosti Profi Press, ve které se oře pluhem obracecím.
Diváci se dočkají rovněž vyhlášení výsledku ankety Nejkrásnější kůň ČR 2011. Soutěžili v ní koně 25 nejvýznamnějších a nejrozšířenějších plemen. Loňský vítěz, hřebec českomoravského belgika 2881 Agar si úspěch určitě nezopakuje - protože titul neobhajoval a dal tak šanci svým konkurentům.
V doprovodném programu dostanou prostor také „strakatí“ koně plemene irský cob. Jejich plemennou knihu uznalo Ministerstvo zemědělství letos začátkem června. V České republice se tak připojila k 20 dosud vedeným knihám.
Zvláštní specialitou letošního ročníku bude vystoupení peruánských paso. Show v režii německé chovatelky si nehodlá nechat ujít ani velvyslankyně Peru, která se o reprezentaci typických koní své země velmi vážně zajímá.
 
Partner Profi Press
Součástí výstavy bude opět, tentokrát již 7. Krajská výstava ovcí a koz a V. ročník potravinářské soutěže Mls Pardubického kraje.
Oficiální záštitu nad Koni v akci převzal ministr zemědělství Ivan Fuksa a podporuje je jak Město Pardubice, tak Pardubický kraj.
Hlavním odborným mediálním partnerem výstavy je vydavatelství Profi Press a jeho tituly Zemědělec, Náš chov, Farmář a Veterinářství.



reklama 13C

NEPŘEHLÉDNĚTE