reklama 11A

Pony-games Olomouc 2016 mezinárodně a stáže PG

První srpnový týden se uskutečnil ojedinělý projekt zaměřený na práci s dětmi a poníky prostřednictvím pony-games. Na jeho realizaci přispěla ČJF, která tuto disciplínu podporuje celý rok. Vše vzešlo z dlouhodobé spolupráce s francouzskými odborníky…
07.08.2016 20:57  |  Rubrika: Sport  |   FANCLUB
reklama 12D

 
Z nich do České republiky přijeli Pierre-Luc Portron, jeden z nejvýznamnějších mezinárodních rozhodčích, který přiletěl rovnou z německého Mistrovství Evropy v pony-games; a dále Arnauld Rilbault, specialista Francouzské jezdecké federace pro pony-games, jenž v sobě spojuje zároveň jezdce, trenéra i rozhodčího.
 
Začalo se dvěma stážemi – v Hořovicích a v Trojanovicích, které měly obě stejný program: dopoledne probíhal trénink pod vedením p. Ribaulta, během něhož se jezdci (i jejich trenéři) naučili, jak se mají správně před hodinou rozcvičit, jak pracovat na vedení koně ze země, což je při pony-games nezbytná dovednost, a jaké jsou správné techniky jednotlivých her. Týmy se snažily ze všech sil dodržovat, co jim bylo řečeno, ale pokud problém stále přetrvával, byl francouzský trenér velmi ochotný vše znovu vysvětlit.
 
Celý trénink sledoval p. Portron, dělal si poznámky a poté s nimi pracoval v rámci svého odpoledního semináře. Ten se zaměřoval na shrnutí základních pravidel platných pro jednotlivé hry a řešení konkrétních situací vzniklých při hře. Po celou dobu měli všichni možnost klást otázky, čehož hojně využívali.
 
Poslední částí byl cvičný turnaj, který propojil obě předchozí části a navíc umožnil čárovým i dráhovým rozhodčím, aby se naučili lépe vyhodnocovat různé situace na hřišti. Podle vyjádření účastníků, stáže předčily jejich očekávání a určitě budou přínosem pro jejich další práci.
 
Vyvrcholením celého projektu byly turnaje osmého kola Pony-games cupu v Olomouci, kterým ještě v pátek předcházel společný trénink zacílený na sobotní hry. Probírala se tedy nejen samotná taktika, ale i nač si dát pozor z pohledu pravidel. Hlavním rozhodčím byl p. Portron a druhým p. Ribault. Jelo se v kategoriích U18 a U12 a celkem startovalo devět týmů včetně jednoho polského. Po každé hře francouzští lektoři vysvětlili chyby, ke kterým došlo a jak měly být případně opraveny.
 
Zahraniční rozhodčí byli též požádáni, zda by mohli vybrat děti do prvního týmu, který bude representovat Českou republiku na mezinárodních závodech v Normandii. S radostí souhlasili a na základě svých poznatků získaných během stáží i turnajů vybrali pětičlenný tým, který v září pojede do Saint-Lo.
 
Celá akce se setkala s velikým nadšením všech zúčastněných, proto by organizátoři v podobných projektech rádi dále pokračovali, a pokud se to podaří, tak by se další setkání mohlo uskutečnit ještě letos.
 

Výsledky PGC Olomouc naleznete na www.pony-games.cz




reklama 13B

NEPŘEHLÉDNĚTE