reklama 11D

Jezdecký sport 2016: olympijské disciplíny

Jezdecká sezona 2016 nabídla spoustu zajímavých událostí, při kterých nechyběly kamery EquiTV. Pojďte si tedy s námi ještě jednou připomenout nejdůležitější sportovní okamžiky, které se odehrály na domácích kolbištích...
27.10.2016 17:29  |  Rubrika: Sport  |   FANCLUB
reklama 12D

 
Dnes se zaměříme na olympijské disciplínytedy skoky, drezuru a všestrannost.
 

VIDEO NAJDETE POD TÍMTO ODKAZEM

 
Domácímu parkurovému skákání dominuje extraligový seriál Český skokový pohár. Ten zažil v roce 2016 již svůj patnáctý ročník, který čítal celkem dvanáct kvalifikačních kol a vyvrcholil během posledního zářijového víkendu při velkém finále v Olomouci.
 
Nejúspěšnějším jezdcem základních kol byl Marek Klus, který dokázal posbírat ve Velkých cenách hattrick. Vyhrál úvodní kolo v Martinicích, podařilo se mu získat první místo v noční Velké ceně Ptýrova, a zvítězil i ve Frenštátě pod Radhoštěm. Dvakrát triumfoval Jiří Luža, a to v Litomyšli v sedle Benita-S, a v Plzni, kde nenašel přemožitele s koněm Zento-S. Z vítězství se radoval také jeho stájový kolegy Jan Štětina, který vyhrál s Casanovou-S na začátku sezony Velkou cenu Brna. V ostravském kole vybojovala první příčku v hlavní soutěži (k velké radosti diváků i zástupců pořádajícího klubu) domácí dvojice Zuzana Brátová a Sandino. Suverénním výkonem si pro nejvyšší bodový příděl do pohárového žebříčku dojel v Němčicích při Velké ceně Kolína Vladimír Tretera s Quentinem. Opavskou Grand Prix ovládl čistými a hlavně velmi rychlými jízdami slovenský reprezentant Igor Šulek, který se představil s Wavo Aramisem. Vítězem srpnové Velké ceny ve Zduchovicích se stal Aleš Opatrný v sedle Idaria van het Netehof. V předposlední jedenácté Velké ceně, kterou hostily Hořovice, nedokázal nikdo porazit Sergeje Motygina s Dylanem. 
 
Poslední Velká cena, která těsně předcházela velkému finále, se odehrála v Olomouci. Jejím vítězem se stal Rudolf Doležal s Larou Croft, který si tak na poslední chvíli zajistil místo v TOP čtveřici postupující k vrcholu celého seriálu. Vedle něj do velkého finále, které se konalo v neděli 25. září, postoupili: vítěz celoročního žebříčku Marek Klus s Le Carelou, a dále Jiří Hruška s Acoradií MX i2M a Ladislav Arient na koni Conto Bono. Všichni finalisté absolvovali zkrácený parkur s překážkami do 145 centimetrů celkem čtyřikrát, a to nejprve se svým koněm, a poté také s koňmi všech tří soupeřů. Po sečtení výsledků ze všech čtyř jízd se z vítězství v Českém skokovém poháru radoval obhájce loňského prvenství Rudolf Doležal, který během celé soutěže chyboval pouze dvakrát. Za ním se seřadili Jiří Hruška, Ladislav Arient a Marek Klus.
 
Ve dnech 23. až 26. června proběhly v Equine Sport Centru Olomouc jediné mezinárodní parkurové závody na české scéně – J&T Banka CSI3*-W Olomouc. Mítink zařazený do bodování Světového poháru FEI nabídl několik soutěžních túr.
 
V juniorské rundě se dařilo českému reprezentantovi Václavovi Nágrovi, který si s Normanem dojel v závěrečné Grand Prix pro druhou příčku. Porazit jej dokázal pouze Polák Stanislaw Piatkowski. Vrchol série pro jezdce do 25 let ovládl Korejec Manjun Kwon na koni Coral Springs. Ve finále Silver Tour se blýskla Zuzana Zelinková, když si s klisnou Cartagenou W dojela po druhé místo. Lepší byl jen Dawid Kubiak z Polska. Výšky do 145 centimetrů dosahovaly překážky hlavní soutěže Gold Tour. Přemožitele v ní nenašla německá dvojice Andreas Brenner a Trebox Acorada. Nejvyšší soutěží mítinku však byla nedělní Grand Prix zařazená do diamantové túry, která se započítávala do bodování Světového poháru FEI. Z českých reprezentantů si nejlépe vedla Anna Kellnerová na koni Classic, jíž kvůli jedinému trestnému bodu za překročení času těsně unikl postup do rozeskakování. Nakonec obsadila výbornou pátou příčku. Bezchybné a zároveň nejrychlejší rozeskakování předvedla v obtížné Velké ceně Němka Jörne Sprehe s klisnou Lunou, a vybojovala tak první místo.
 
Olomouc hostila kromě mezinárodních závodů Světového poháru a finále Českého skokového poháru i mistrovství České republiky dětí a juniorů v parkurovém skákání. Stalo se tak ve dnech 7. až 10. července. Zlatou medaili v dětské kategorii získala po rozeskakování Anna Lani Novak s Tavetou-HS a obhájila tak titul z loňského roku. Mezi mladšími juniory vybojovala titul mistryně republiky taktéž až při rozeskakování Sofie Najmanová se Stardanem. V soutěži starších juniorů nenašla přemožitele Kateřina de Jagerová. Ta jako jediná v sedle Candy Boye překonala všechna tři kola šampionátu bez trestných bodů. 
 
Mladí jezdci a senioři bojovali o mistrovské tituly v parkurovém skákání od 14. do 17. července v Martinicích na Příbramsku. Francesca Kolowrat-Krakowská v sedle klisny Voriety byla jedinou jezdkyní, která překonala bezchybně všechna tři kola v kategorii mladých jezdců, a stala se tak mistryní České republiky. V rozeskakování si pro titul mezi ženami dojela opavská Vladislava Humplíková na koni Buena Utopia. V nejobtížnější kategorii jednotlivců se s třemi koly, která vrcholila na překážkách do 150 centimetrů, nejlépe popasoval Aleš Opatrný. V Martinicích si pro svůj osmý titul mistra republiky dojel s Idariem van het Netehof. 
 
Drezurní jezdci, podobně jako ti skokoví, mají na domácí scéně tři hlavní vrcholy sezony. Vedle mistrovství České republiky a závodů Světového poháru mezi ně patří Český drezurní pohár. 
 
Tato seriálová soutěž se letos konala již pojedenácté a skládala se z celkem osmi závodů. Finále proběhlo během druhého zářijového víkendu v Martinicích, kde se rozhodlo o vítězích dvou vypsaných túr. Účastníci Challenge Cupu závodili v úlohách stupně obtížnosti S. Ve finále, které se jelo jako tříkolové, nakonec s poměrně těsným náskokem zvítězila dvojice Hana Vášáryová a Filipa. S úlohami na těžké úrovni se museli popasovat jezdci v Top Ten Cupu. Finále složené z úloh svatý Jiří, Intermediate 1 a Intermediate Freestyle zvládla nejlépe Tereza Hábová, která tak obhájila vítězství z roku 2015. Letos však vyhrála s jiným koněm, a to s Djazzem F. 
 
Jediným drezurním mítinkem zapsaným v kalendáři Mezinárodní jezdecké federace, jenž se koná v České republice, je tradičně CDI Brno, které je navíc započítávané do bodování Světového poháru. Součástí závodů bylo i CDI pro jezdce na pony a jezdce v juniorské kategorii, jejichž posledními rozhodujícími úlohami byl freestyle – tedy volná sestava na hudbu. Mezi účastníky rundy pro pony byla nejvýše hodnocena sestava maďarské dvojice Panka Nagy a Molenhorn´s Rico. Juniorský kür ovládla opět maďarská reprezentantka – tentokrát Berill Szoke Tóth s valachem Donnington Parkem. Malou túru v rámci seniorské kategorie CDI3* vyhrála svým výkonem ve freestylu Rakušanka Ulrike Prunthaller v sedle hřebce Bartlgut´s Quebec. Vrcholem celých závodů však byla volná Grand Prix započítávaná do Světového poháru. Její vítězkou se stala finská jezdkyně Terhi Stegars, která za svůj výkon s koněm Axis TSF dostala od rozhodčích známku 75,375 %.
 
Mistrovství České republiky v drezuře a paradrezuře se odehrálo ve Zduchovicích od 18. do 21. srpna. Nejmladší věkovou kategorií, ve které se soutěžilo o tituly, byly děti. Zlato mezi nimi vybojovala držitelka bronzové medaile z mistrovství Evropy – Eva Vavříková na Belle Ennie. Anna Hrudková se stala mistryní České republiky, když zvládla se Zidanem 1 nejlépe tři kola v rámci soutěže pro mladší juniory. Mezi staršími juniory nenašla přemožitele dvojice Alexandra Hanáčková a Well Done. Středně těžká obtížnost čekala ve třech kolech na účastníky kategorie mladých jezdců od 18 do 21 let. Zlatou medaili v ní vybojovala Sofie Brodová, která sedlala Lady Chatterley. Ze seniorů si nejlépe vedla Libuše Mencke, mezi drezurními fanoušky stále známá pod dívčím jménem Půlpánová, která se stala mistryní republiky pro rok 2016 v sedle Syria. 
 
Ve Zduchovicích se jel také republikový šampionát v paradrezuře, a nebylo žádným překvapením, že zlato získala Anastasja Vištalová s Latou Brandis, tedy dvojice, která o několik týdnů později závodila v českých barvách na paralympijských hrách v Riu. 
 
Ve všestrannosti bohužel domácí jezdecký kalendář roku 2016 neobsahoval žádné mezinárodní závody, a tak se největší pozornost upínala kromě mistrovství České republiky také na jednapadesátý ročník seriálu Zlatá podkova. 
 
Ten odstartoval ve dnech 16. až 17. dubna na pardubickém dostihovém závodišti. Sezonu tam nejlépe zahájil Jaroslav Hatla, který v sedle koně Reenmore Alfie zvítězil v nejtěžší vypsané túře na úrovni CNC1*, když celou soutěž dokončil pouze s 34,76 trestného bodu. Pardubice zahájily sérii celkem osmi kvalifikačních kol, aby v polovině srpna dospěla Zlatá podkova ke svému finále, které se konalo tradičně v Humpolci. Finále se jelo na dvouhvězdové obtížnosti a bylo plné zvratů. Nakonec dopadlo nejlépe pro Petra Molíka s Monkey Oscarem. Druhou příčku vybojovala Radka Dvořáková s klisnou Damilou. Třetí místo obsadil Jan Holec na Tasznikovi, který se o celkové vítězství připravil až v samém závěru čtyřmi chybami na parkuru.
 
Na pardubickém dostihovém závodišti proběhlo ve dnech 28. až 31. července vůbec poprvé mistrovství České republiky ve všestrannosti všech věkových kategorií. Na úrovni Z byla postavena mistrovská soutěž dětí. Přemožitele v ní nenašla dvojice Barbora Vaňková a Lipton Sinaj, která suverénně vedla od první drezurní zkoušky. Navíc v crossu ani na parkuru nechybovala. Mezi mladšími juniory, kteří se museli popasovat se stupněm ZL, zvítězila ve vyrovnaném poli velmi těsně Kristýna Kačírková s Dantesem. Zlatou medaili si z Pardubic odvezla také Vladimíra Pechanová, která s klisnou Rosou P zvítězila v kategorii starších juniorů. Středně těžká úroveň CNC1*čekala na mladé jezdce. Výbornou drezurou se blýskla Eliška Orctová v sedle Bonuse. Prvenství si udržela až do konce soutěže a výsledek neovlivnila ani drobná penalizace za překročení času v terénní zkoušce. Senioři soutěžili na úrovni CNC2*. Po drezuře byl ve vedení jeden z nejúspěšnějších jezdců české reprezentace Jaroslav Hatla s Reenmore Alfie, jenže na trati crossu vzdal kvůli indispozici koně a mistrovství republiky tak nedokončil. Bronz získal Petr Vančura na koni Aston Martin, který dojel celou soutěž s výsledkem 62,26 trestného bodu. Po vydařené drezuře Roberta Pokorného v sedle koně Rodeo Au Heup přišlo překročení času v crossu a chyba na parkuru, což přisoudilo loňskému mistrovi republiky druhé místo. Pro zlato si zejména díky čisté terénní i skokové zkoušce dojel Miloslav Příhoda, který sedlal koně Lord 27.
 
Taková tedy byla jezdecká sezona 2016 v olympijských jezdeckých disciplínách. Ta s číslovkou 2017 začne v parkurovém skákání již 4. února. Na první drezurní závody se můžete těšit pravděpodobně až 25. března v rámci Jezdeckého festivalu na výstavišti v Lysé nad Labem. Na stejném místě pomyslně zahájí sezonu 2017 i všestrannost, byť se nebude jednat o klasickou soutěž této disciplíny. Ta se totiž v hale jezdit nedá. Tím 100% začátkem pro všestranné jezdce tak bude s největší pravděpodobností až zahajovací mítink dalšího ročníku Zlaté podkovy, který se zpravidla pořádá v dubnu. Pokud se nemůžete dočkat startu další jezdecké sezony, klikněte na náš web s adresou www.equitv.cz, kde najdete celou řadu jezdeckých reportáží, s nimiž si můžete zkrátit dlouhé zimní večery. Na shledanou!



reklama 13B

NEPŘEHLÉDNĚTE