reklama 11C

Jezdecký magazín EquiTV 13. října 2016

Tentokrát se s Jezdeckým magazínem podíváme do Olomouce na podzimní Grand Prix Jana Kutěje. Navštívíme pražskou Gabrielku, kde se 8. října jelo jubilejní desáté derby, a podíváme se na MČR 2016 chladnokrevných koní ve Svržně.
13.10.2016 17:18  |  Rubrika: Sport  |   FANCLUB
reklama 12A

JEZDECKÝ MAGAZÍN MŮŽETE ZHLÉDNOUT TADY

Během druhého říjnového víkendu se v olomouckém Equine Sport Centru odehrála tradiční podzimní Grand Prix Jana Kutěje. Jezdci si mohli vybrat ze tří soutěžních túr různé obtížnosti, které vrcholily v rámci nedělního programu.

Obtížnost stupně L** - tedy překážky do 120 centimetrů měl parkur druhého kola v rámci nejnižší túry. Soutěž se jela s finále, do kterého postupovala desítka nejlepších jezdců a koní. Hned pět dvojic překonalo oba parkury bez zaváhání, a tak hrál klíčovou roli při určení pořadí čas dosažený v druhé jízdě. Do rozestupu pouhé jedné sekundy se vešli první tři jezdci. Pomyslný bronz bral slovenský jezdec Marian Sýkora s koněm Andigo WP Z, který dojel s čistým kontem a v čase 36,13 sekundy. O sedmnáct setin sekundy rychlejší byla druhá dvojice v pořadí, Alžběta Vojtková s Calupem. Vítězem nejnižší Grand Prix se stal Milan Klár, který dokončil s Rapsodií oba parkury bez shození a v nejrychlejším čase.

Stejný formát měla i další soutěžní túra, jež byla postavená na překážkách s výškou do 130 centimetrů. O pozice na stupních vítězů se podělili jezdci, kteří překonali obě části druhého kola bez trestných bodů. Třetí místo vybojovala s časem 37,97 sekundy Tina Šalková s koněm Diger. Další dvojicí, která nechybovala ani v jedné jízdě, byl Radek Šídlo se Zarinou HS, a dojel si v čase 36,32 sekundy pro druhou příčku. Nejlépe zvládl oba parkury „eSkové“ túry Zdeněk Žíla, který se tak v sedle koně Calou radoval z celkového vítězství. Cílem projel o 16 setin sekundy rychleji, než Radek Šídlo.

Překážky nejvyšší soutěže Grand Prix dosahovaly výšky do 140 centimetrů, a také v tomto případě postoupilo do finále druhého kola deset nejlepších dvojic ze základního parkuru. V tomto případě byly všechny bezchybné. V celkové výsledkové listině nakonec uzavřel finálovou desítku Přemysl Adam s Cachsem, který si z druhé jízdy dovezl 13 trestných bodů. Třikrát chybovala Veronika Jelínková v sedle hřebce Forever, což jí zařadilo na konečnou devátou příčku.

Osmé místo obsadila dvojice Markéta Řeháková a Rozálie, kterou v druhém parkuru potkaly dvě chyby na překážkách. Stejně tak shodil dvakrát Marek Hentšel s Censorem, jejich finálový čas byl však lepší, a tak bral tento ostravský jezdec sedmou příčku. Šestá dojela Kateřina Málková se svou stájovou jedničkou G-Bugatti van Dwerse Hagen, s nímž zaváhala pouze jednou. 

Jednu chybu zaznamenal také slovenský zástupce Igor Šulek. Jeho finále s Wavo Aramisem však bylo o poznání rychlejší, než v případě Kateřiny Málkové, a tak bral páté místo. Bezkonkurenčně nejlepší čas ve finále zaznamenal Aleš Opatrný v sedle Apola, jenže ani tento špičkový český reprezentant se nevyhnul chybě, a to ho nakonec stálo pozici na stupních vítězů. Tři dvojice absolvovaly obě části Grand Prix bez trestných bodů. Opět tak přišel ke slovu dosažený čas v druhé jízdě.

Nejpomalejší z čistých výkonů byl ten, který podala Kateřina de Jagerová v sedle Cinven CR. To jí vyneslo třetí místo. Druhá dokončila Natálie Roučková, jež sedlala valacha Clintgolda, a jejíž čas při projetí cílem finále se zastavil na hodnotě 40,47 sekundy. Ještě o bezmála sekundu rychlejší byla Nikola Bielíková s Carthinjem, která se tak mohla radovat z vítězství v hlavní soutěži letošní Grand Prix Jana Kutěje. Pokud se chcete podívat na nezkrácený záznam všech tří zmiňovaných soutěží, klikněte na náš web s adresou www.equitv.cz.

V sobotu 8. října se v areálu Pražského jezdeckého klubu Gabrielka v městské části Nebušice konalo jubilejní desáté Pražské skokové derby. Do soutěže byla nahlášena třicítka dvojic.

Celá třetina startovního pole však náročný kurz soutěže kombinující parkurové a terénní skoky nedokončila. Tři dvojice potkal pád, mezi nimi Andreu Metelkovou s La Lunou, kterým se karambol přihodil v jednom z obratů, když se pokoušely podjet jednu z překážek. Pádem skončila jízda také Tomáše Dobeše s Veronou nebo Markéty Palmové s Coridou. Naštěstí se všechny pády obešly bez vážnějších následků.

Pro třetí neposlušnost byla vyloučená ze soutěže Klára Svobodová s klisnou Salinou. Do cíle se nedostal ani několikanásobný vítěz derby Jiří Mayer, který byl s Casirou vyloučen pro skok mimo pořadí. V soutěži však měl ještě jedno želízko v ohni, ke kterému se dostaneme později. Redakce portálů Jezdci.cz a EquiTV měla na startu svého vlastního favorita. S Vladimírem Vrubelem startovala klisna Carrie, která je v majetku naší společnosti. Po několika lehkých chybách však skončila v polovině startovního pole.

S dvěma koňmi se v derby prezentoval Jaroslav Abík. Jak s Utopií de la Choque, tak se Santanderem chyboval na trati dvakrát, a seřadil se s nimi na devátém a osmém místě. Sedmou příčku obsadila Diana Dittrichová, která dokončila soutěž v sedle Capitola s pěti trestnými body. Jiří Mayer měl vedle již zmíněné Casiry v soutěži ještě Grandora. S ním se mu dařilo výrazně lépe, dopustil se pouze jedné chyby a dojel si pro šesté místo.

Dva koně sedlal také Jan Chýle. S Vendetou i s Adularem předvedl vyrovnané výkony, v obou jízdách chyboval jednou a díky tomu se seřadil na čtvrtý a pátý řádek výsledkové listiny. S Adularem přitom byl velmi blízko vítězství, jelikož s ním byl ze všech nejrychlejší. Třetí místo vybojovala jedna z bezchybných dvojic. Michaela Refková a Rawal HF, která cílem projela v čase 152,91 sekundy.

Pouze o půl vteřiny rychlejší byla Kristýna Vávrová v sedle koně Bejlies, která rovněž nezaváhala na překážkách a dokončila druhá. Z prvenství se radoval Ondřej Potluka. Tomu se s Land Masterem podařilo překonat kurz derby bez chyb na překážkách a ve výborném čase 138,44 sekundy. K mikrofonu jsme si pozvali také Jana Chýleho, který se pokoušel obhájit loňské vítězství, a nepodařilo se mu to pouze kvůli jedné chybě na terénní překážce.

Na závěr této reportáže jsme si připravili pro vás diváckou lahůdku. Pojďte se podívat na kurz Pražského skokového derby z pohledu vítěze Ondřeje Potluky. Ten byl jedním z jezdců, kteří absolvovali soutěž s palubní kamerou na helmě... Na našem webu www.equitv.cz se můžete podívat nejen na nezkrácený záznam Pražského skokového derby, ale také na celkem pět jízd zaznamenaných zmiňovanou palubní kamerou na helmách jezdců.

Chovatelé koní chladnokrevných plemen se o víkendu 1. a 2. října sjeli do Svržna, kde se konalo mistrovství České republiky v kombinovaných soutěžích těchto pracovních plemen. Sobotní program patřil koním soutěžícím v kategorii jednospřeží, a připraveny pro ně byly tři disciplíny: soutěž ovladatelnosti s kládou, formanská jízda a soutěž v těžkém tahu. Formanskou jízdu v soutěži jednospřeží ovládl Michal Bančík s Nailou. Dráhu soutěže ovladatelnosti překonal nejlépe Dušan Turčan v Juráškem a stejná dvojice později nenašla přemožitele ani v třetí disciplíně, v těžkém tahu. Po sečtení výsledků se však díky vyrovnaným výkonům stal celkovým vítězem kůň Inspektor pod vedením Jana Janovského.

Nedělní program byl věnovaný mistrovské soutěži dvojspřeží. Nejlepším párem ve formanské jízdě byli Naila a Brys Stadlecký, které vedl kočí David Janoš. Největší zručnost na trati soutěže ovladatelnosti s kládou prokázal Vladimír Hajtmar s párem ve složení Galen a Grafit. Stejná dvojice koní vyhrála také poslední disciplínu, těžký tah. Koně Vladimíra Hajtmara dokázali jako jediní odtáhnout přes celou délku dráhy saně o hmotnosti přes tři tuny. Přesně to bylo 3100 kilogramů. Vladimír Hajtmar si tak svými výkony zajistil celkové vítězství v mistrovství České republiky chladnokrevných koní v kategorii párů.

Nezkrácený video záznam mistrovství České republiky v kombinovaných soutěžích chladnokrevných koní najdete na našich stránkách www.equitv.cz.

Jezdecká sezona 2016 se pomalu, ale velmi jistě blíží ke svému závěru.




reklama 13A

NEPŘEHLÉDNĚTE