reklama 11A

Jezdecký magazín EquiTV 6. října 2016

Tento díl Jezdeckého magazínu nabídne opět tři reportáže. Souhrn z finále sérií AT, CJC a U25 v rámci skokového poháru v Olomouci, reportáž z paravoltižního MČR v Brně a sestřih z odpolední show, která proběhla při výstavě v Kůň2016 v Lysé.
06.10.2016 17:17  |  Rubrika: Sport  |   FANCLUB
reklama 12B

JEZDECKÝ MAGAZÍN JE KE ZHLÉDNUTÍ ZDE

Ve dnech 22. až 25. září proběhlo v olomouckém Equine Sport Centru poslední kolo Českého skokového poháru 2016. Velkému finále pro čtyři nejlepší jezdce hlavní túry jsme se věnovali v předešlé reportáži

Tentokrát vám nabídneme sestřih toho nejdůležitějšího z finálových soutěží, kterými byly zakončeny i další tři série, jež byly letos v rámci skokového poháru vypsány.
Podle pravidel pro amatérskou túru postupovalo do celoročního finále pětadvacet nejlépe postavených dvojic v žebříčku po uzavření bodování z kvalifikačních kol. 

Překážky parkuru dosahovaly výšky až 115 centimetrů a desítka nejlepších jezdců soutěže absolvovala také druhou jízdu. O konečném pořadí rozhodoval součet trestných bodů z obou částí. Jednou chybou zatížila v první jízdě své konto vítězka sobotní kvalifikace Zuzana Tyšerová s Donou 9. Napodruhé už nezaváhala, a protože měla v druhé jízdě nejlepší čas z dvojic se čtyřmi trestnými body, dojela si pro konečné třetí místo. Petra Mlčochová s Mojitem na překážkách ani jednou nechybovala. Inkasovala pouze dva trestné body za překročení stanoveného času v první části soutěže, což stačilo na druhou příčku. Vítězkou finále Amateur Tour ročníku 2016 se stala Kateřina Endrysová s Colet, která dokázala oba parkury jako jediná z finalistů překonat s nulou. 

Stejně jako amatérští jezdci, zažili při olomouckém mítinku své finále také děti a junioři. Zatímco během sezony startovali jezdci obou věkových skupin vždy v jedné soutěži postavené jako hendikep, při finále už měla každá věková kategorie připravený svůj parkur. Jezdci ve věku od 12 do 15 let, kteří se skrz jednotlivá kola probojovali až do finále, změřili síly na překážkách do 120 centimetrů. Pro desítku nejlepších bylo připraveno ještě druhé kolo. Celkem čtyři trestné body si připsala v obou jízdách úřadující dětská mistryně republiky Anna Lani Novak, která si v sedle klisny Tavety dojela pro třetí příčku. Druhé místo obsadila Kateřina Tomanová s Rain Manem, která na překážkách ani jednou nezaváhala. Dovezla si v součtu pouze jeden trestný bod za překročení času v první části soutěže. Dvě čisté jízdy, to byl výkon Adély Pokorné s Alabamou, která byla jedinou bezchybnou startující. To jí mezi jezdci mladší kategorie vyneslo vítězství ve finále Czech Junior Cupu. 

Junioři ve věku od 16 do 18 let závodili při finále na parkuru s překážkami do 130 centimetrů. A také v tomto případě čekala desítku nejlepších ještě druhá jízda.
S jednou chybou v druhé části zakončila svou účast Sára Finsterle, která sedlala Elektru. Výsledek spolu s dosaženým časem stačil na třetí místo. Jediný trestný bod si připsala Kateřina de Jagerová za to, že s Clooneym překročila stanovený čas v první jízdě. Druhé kolo už absolvovala s čistým kontem a skončila druhá. I v této kategorii se našla pouze jedna dvojice, a to Denisa Vegrichtová s Jettou, která oba parkury překonala bez shození. Dojela si tak pro vítězství ve finále Czech Junior Cupu pro jezdce od 16 do 18 let.

Novinkou letošního ročníku Českého skokového poháru byla série pro jezdce do 25 let nazvaná U25. Také v této túře vzešli finalisté z žebříčku, do kterého bodovali během jednotlivých mítinků. Soutěžící ve finále U25 závodili na parkuru stupně ST**, překážky tedy dosahovaly výšky do 140 centimetrů, a pro deset nejlepších jezdců byl připraven ještě druhý finálový kurz. Se třemi trestnými body za překročení stanoveného času v obou jízdách si pro třetí místo dojel Daniel Uleščenko s koněm Moon Ray. Dva jezdci dokázali oba parkury zvládnout bez trestných bodů. Prvním z nich byl Alexandr Baraldi na Elamé, který se kvůli horšímu dosaženému času v druhé jízdě musel spokojit s pomyslnou stříbrnou příčkou. Dvě nuly, to byl také výsledek Barbory Tomanové se Scarface, která překonala kurz druhého parkuru rychleji, než Alexandr Baraldi, a stala se tak vítězkou premiérového ročníku série U25. 

Stejně jako v loňském roce, také letošní mistrovství České republiky v paravoltiži hostila Veterinární a farmaceutická univerzita Brno. Konalo se ve dnech 1. a 2. října. 
V sedmi kategoriích změřilo síly více než třicet jezdců z šesti různých jezdeckých klubů. Mezi jezdci s tělesným hendikepem kategorie jedna nenašla přemožitele Anna Lubalová z Epony Brno, která jako jediná dostala od rozhodčích známku přesahující hranici sedmi bodů. Druhé a třetí místo si připsali Lucie Pohanková a Michael Obst.
Ve skupině jezdců s tělesným hendikepem kategorie dvě se z titulu mistryně republiky radovala Pavla Tetaurová, která těsně porazila svou oddílovou kolegyni z Orionu Praha Emmu Grafovou. Bronz bral Michal Jančík. Petra Mikuláštíková si v Brně dojela pro bronzovou medaili v kategorii žen s mentálním hendikepem. Známkou 7,03 za volnou sestavu se blýskla Zuzana Filousová, v průměru ze všech kol to však stačilo na druhé místo. Zlato vybojovala Petra Maláková z pražského Orionu, která si svými stabilními výkony zajistila nejvyšší průměr po sečtení všech třech jízd. 

Vysokých známek se dočkali účastníci mistrovství v kategorii mužů s mentálním hendikepem. Ve volných úlohách přesáhly všechny známky od rozhodčích hranici sedmi bodů. Nejvyššího skóre, kterým si zajistil titul mistra republiky, dosáhl Štěpán Švarc reprezentující Orion Praha. Za sebou nechal stříbrného Petra Pollaka a bronzového Josefa Kočího. Nejpočetnější konkurence se sešla na startu soutěže sportovců s lehkým hendikepem, na který se postavilo celkem osm voltižérů. Všichni tři medailisté předvedli vysoko hodnocené sestavy. S průměrnou známkou 7,059 dokončila na třetím místě Klára Michlová startující za oddíl Fany Hostěnice. Stříbrnou medaili a titul vicemistryně si z šampionátu odvezla Vendula Klíčníková z brněnského klubu Epona. S těsným odstupem jen třech tisícin bodu vybojovala zlato Tereza Chmelařová, která startovala v barvách oddílu Počin Praha. V kategorii zdravotně oslabených jezdců se mistryní republiky stala Kateřina Šrenková. Na programu nechyběla soutěž dvojic, v níž nenašli přemožitele zástupci jezdeckého klubu Fany Hostěnice Klára Michlová a Anna Šrenková.

Již třiadvacátý ročník výstavy koní a veletrhu všeho, co ke koním patří s názvem Kůň 2016, se odehrál ve dnech 23. až 25. září v Lysé nad Labem. Tamní výstaviště tradičně nabízí i bohatý doprovodný program. Na dvacet vystoupení bylo ve scénáři odpoledního show programu, který jsme pro vás s kamerou monitorovali již v pátek, kdy ještě ochozy arény nebyly zaplněné do posledního místa, jako tomu bylo o víkendu. Na úvod byla pokřtěna nová kniha věnovaná starokladrubským koním, na níž se podíleli Dalibor Gregor a Milan Vítek. Oba autory dovezlo ke křtu stylově kladrubské čtyřspřeží.

Na spřežení došlo i v druhém vystoupení, při kterém se divákům představily v zápřahu dvě klisny moravského teplokrevníka. Eleganci a krásu fríských koní mohli návštěvníci obdivovat díky manželům Novotným, kteří demonstrovali ovladatelnost svých dvou klisen ze sedla i ze země. Poté přišli na řadu vodiči s minikoňmi, kteří předvedli zdolávání překážek. Ty pak vystřídali jezdci různých věkových kategorií na pony i na velkých koních, aby ukázali klasickou skokovou práci v sedle. Dovednosti i klid koní prokázali příslušníci jízdní policie při svém vystoupení, které slovem provázel Petr Doubek.

Mezi mnohá plemena, která prošla předvadištěm lysolabského výstaviště, patřili také mimochodníci nebo lusitánský hřebec, kterého prezentoval jeho jezdec a trenér Marian Roden. Své akvizice přijel do Lysé představit také Zemský hřebčinec Tlumačov. Dovezl zástupce chladnokrevných plemen, s nimiž předvedl zápřah do jedospřeží, páru i méně častého trojspřeží. Vendula Šponarová v sedle osmiletého fríského valacha si připravila klasickou drezurní sestavu. Zcela odlišná plemena i práci s nimi si mohli diváci prohlédnout při předvedení takzvaného barrel racu, tedy rychlostní westernové disciplíny. Důvěru a ovladatelnost svého koňského svěřence ukázal Milan Maťátko, jenž nechyběl snad při žádné show organizované v rámci výstavy Kůň v Lysé nad Labem.

Irský cob, welsh cob nebo welsh-part bred, to jsou plemena, která sedlaly děti z klubů Hřebčín Amerika Votice a stáje U Sepíka z Lysé nad Labem. Znovu se dostali ke slovu koně westernových plemen. Tentokrát v ukázce relativně nové disciplíny, kterou je western-trail, kdy dvojice zdolává uměle vytvořenou překážkovou dráhu. Petr Doubek představil při práci na dvou lonžích figurativního lipického hřebce Daria. Sílu a vyrovnanost chladnokrevných koní ze Zemského hřebčince v Tlumačově mohli obdivovat návštěvníci při předvedení práce s kládami. Právě práce v lese je hlavním uplatněním těchto plemen. Hned poté přišla na řadu krátká ukázka pushballu s fjordskými koňmi. 
V závěru patřila hala výstaviště dvojici koní Kinských při drezurním pas-de-deux. Vedle sebe se představily dvě barevné varianty tohoto plemene: plavá a isabela. 

O tečku za páteční odpolední show se postarali jezdci Národního hřebčína v Kladrubech nad Labem, kteří zvedli diváky ze sedaček při vozatajské ukázce bílého a vraného kladrubského dvojspřeží.

SMS SOUTĚŽ

Do pondělí 10. října 12.00 hodin s námi opět můžete soutěžit prostřednictvím SMS o nákup za 500 Kč v e-shopu Bukefalos. Stačí správně odpovědět na soutěžní otázku, jejíž řešení je jednoduché, pokud jste pozorně sledovali dnešní magazín.

Soutěžní otázka zní:

V kterém středočeském městě se koná každoročně výstava Kůň?
A) v Lysé nad Labem
B) v Berouně

Odpovědi posílejte formou SMS ve tvaru: Q mezera ODPOVED (Q A, nebo Q B) na telefonní číslo: 900 11 10. Cena SMS je 10 Kč vč. DPH. Počet SMS z jednoho telefonního čísla není omezen! Přesná pravidla soutěže najdete na www.jezdeckymagazin.cz, nebo na www.equitv.cz. 

POZVÁNKA ZA KOŇMI 

V sobotu 8. října proběhne jubilejní 10. ročník Pražského skokového derby, které pořádá jezdecký klub na Gabrielce v Praze 6 – Nebušicích. V netradiční soutěži, která spojuje klasické parkurové a terénní skoky, se představí více než dvacet dvojic. 

Také v Olomouci ještě neskončila závodní sezona. Od 7. do 9. října se v tamním Equine Sport Centru koná Grand Prix Jana Kutěje. Kamery EquiTV nebudou v Olomouci chybět, a tak můžete v neděli 9. října sledovat živě rozuzlení všech soutěžních túr. Stačí kliknout na adresu www.equitv.cz

V příštím Jezdeckém magazínu EquiTV vás pozveme nejen ke sledování souhrnných reportáží ze dvou zmíněných akcí. Podíváme se také na nejzajímavější okamžiky z průběhu mistrovství České republiky v kombinovaných soutěžích chladnokrevných koní. U jeho premiérového sledování se těšíme tradičně ve čtvrtek na viděnou!




reklama 13D

NEPŘEHLÉDNĚTE