reklama 11D

Jezdecký magazín EquiTV 29. září 2016

Poslední zářijový Jezdecký magazín přinese tři reportáže. Zavítáme na finále ČSP, které se jelo 22. – 25. září v Olomouci. Navštívíme také Heřmanův Městec a Čeladnou, kde se ve stejném termínu konalo MČR spřežení respektive MČR ve voltiži.
29.09.2016 14:53  |  Rubrika: Sport  |   FANCLUB
reklama 12A

POSLEDNÍ ZÁŘÍJOVÝ MAGAZÍN MŮŽETE SLEDOVAT ZDE

Jedním z vrcholů národní parkurové scény je finále seriálu Český skokový pohár. Stejně jako před rokem, i letos jej hostil areál olomouckého Equine Sport Centra, a to ve dnech 22. až 25. září

Samotnému velkému finále pro čtyři nejvýše postavené jezdce seriálového žebříčku předcházelo v sobotu 24. září poslední bodované kolo, kterým byla Velká cena Olomouce

Nejlepší výsledek v základním parkuru předvedl Ondřej Zvára s Carmen Arcus a na prvenství měli našlápnuto i v závěrečné části soutěže. Cílem projeli nejrychleji, ale ve vítězství jim zabránila chyba na jedné z překážek. Dvě dvojice překonaly základní část soutěže s překážkami do 145 centimetrů i pozdější finálovou jízdu bez zaváhání. První z nich byla Barbora Tomanová s Clintonem, která dokončila druhou jízdu v čase 57,69 sekundy. O více než dvě vteřiny rychlejší byl také dvakrát bezchybný Rudolf Doležal v sedle klisny Lary Croft. Ten se tak stal nejen vítězem poslední Velké ceny v rámci Českého skokového poháru, ale zajistil si tím také pozici mezi čtyřmi superfinalisty.

Neděle přinesla tolik očekávané finále, které se jezdí po vzoru světových jezdeckých her. Čtveřice jezdců, jež se kvalifikují z celoročního bodování, absolvuje zkrácený parkur na překážkách do 145 centimetrů nejen se svým stálým koňským partnerem, ale také se všemi koňmi zbylých soupeřů

Do tohoto atraktivního klání se po uzavření bodování posledního kola probojoval v první řadě Marek Klus, který pohárový žebříček vedl v podstatě od samého začátku sezony. Dále pak loňský vítěz seriálu Rudolf Doležal a k nim se přidali Jiří Hruška a Ladislav Arient. 

Jako první vstupoval na parkur Ladislav Arient, pro kterého to byla ve finále skokového poháru životní premiéra. S vlastním koněm Conto Bonem však udělal hned v úvodu tři chyby. Poté nastoupil do soutěže Jiří Hruška v sedle klisny Acoradie, jemuž se podařilo překonat kurz bez trestných bodů. Stejně dobře začal také obhájce loňského prvenství Rudolf Doležal s Larou Croft. Po první jízdě byla na jeho bodovém kontě nula. Překvapením byly dvě chyby Marka Kluse s Le Carelou, klisnou kterou pravidelně sedlá v těžkých soutěžích. Celoroční lídr bodování tak své konto zatížil hned pro začátek 8 trestnými body.

Dvě shození zaznamenal také Jiří Hruška, který v sedle koně Conto Bona zahajoval druhé kolo finálových jízd. První zaváhání přišlo také v podání Rudolfa Doležala. Svou druhou jízdu absolvoval s klisnou Acoradií, a v polovině velkého finále tak měl 4 trestné body. Marek Klus navýšil své zatížení na 12 trestných bodů, když se s Larou Croft při své druhé jízdě dopustil jednoho shození. Druhou rundu uzavřel Ladislav Arient s Le Carelou. Stejně jako v úvodu se svým koněm, shodil znovu tři překážky a jeho skóre narostlo na 24 trestných bodů. 

Přesto, že s Conto Bonem první dva jezdci nasbírali celkem pět chyb, v případě Rudolf Doležala, který otvíral třetí rundu, se jízda obešla bez zaváhání. Loňský vítěz se tak držel stále na jedné chybě. Dvě chyby si přičetl Marek Klus, když napotřetí dokončil parkur s opavskou klisnou Acoradií. Před poslední jízdou tak měl 20 trestných bodů. Naopak na výbornou vyšlo třetí kolo Jiřímu Hruškovi, který přesedlal na Le Carelu. Do cíle dojel bez zaváhání a výrazně tím zvýšil své finálové šance. Do posledních jízd si přinášel dvě chyby. 

Naděje Marka Kluse definitivně zhasly po dokončení poslední čtvrté jízdě v sedle Conto Bona. Po třech chybách bylo jeho konečné skóre 32 trestných bodů.Ladislav Arient, na kterého čekala klisna Acoradia, věděl, že pokud nechce výsledkovou listinu uzavírat, neměl by chybovat. To se podařilo a jezdec své představení ve velkém finále zakončil s celkovými 28 trestnými body. Pouhé jedno shození dělilo od vedoucího jezdce Jiřího Hrušku, který k poslední jízdě nastoupil s Larou Croft. Chyboval jednou a s 12 trestnými body v součtu mu nezbývalo nic jiného, než čekat, jak si povede Rudolf Doležal. Toho čekala poslední jízda finále s klisnou Le Carelou. Parkur se mu nakonec podařilo překonat pouze s jedním shozením, čímž se udržel ve vedení celé soutěže, a po roce tak obhájil vítězství v Českém skokovém poháru.

Druhý skončil Jiří Hruška, třetí Ladislav Arient a čtveřici uzavíral Marek Klus. Pokud se chcete podívat na nezkrácený záznam celého finále Českého skokového poháru, ale i dalších rámcových seriálů, klikněte na náš web s adresou www.equitv.cz.

K finále rámcových seriálových soutěží, kterými jsou Amateur Tour, Czech Junior Cup a U25, se ještě vrátíme v připravované samostatné reportáži.

Ve dnech 23. až 25. září se uskutečnilo vozatajské mistrovství České republiky. Pořadatelem byl Národní hřebčín Kladruby nad Labem, který připravil pro jezdce spřežení šampionát v překrásném prostředí bažantnice v Heřmanově Městci. 

O medaile se závodilo ve čtyřech kategoriích, které přinesly vývoj plný zvratů. V soutěži dvojspřeží pony se po drezuře držel na druhém místě Michal Kořínek, který zajel i druhý nejlepší maraton. Pak přišlo zklamání v podobě nedodržení trati parkuru, a jezdec tak přišel o téměř jistou medaili.

Monika Pospíšilová začala výborně, když vyhrála drezuru. V maratonu si lehce pohoršila, ale po druhém nejlepším výkonu mezi kužely si nakonec odvážela z mistrovství bronz. Pro titul vicemistra si dojel Milan Kořínek, který během šampionátu podával velmi vyrovnané výkony. Z vítězství se radoval Erik Zuvač. Po drezuře se sice nepohyboval na úplné špičce startovního pole, jenže pak přišly skvělé jízdy jak v maratonu, tak na parkuru, které vynesly jezdci mistrovský titul.

Pro třetí místo v soutěži jednopřeží si dojela Markéta Jelínková, které se dařilo zejména v sobotním maratonu. Stříbro vybojoval Jiří Koníř, který byl po drezuře sice až čtvrtý, ale vyšel mu maraton, a hlavně se blýskl nejlepší jízdou mezi kužely v této kategorii. Závěrečný parkur naopak příliš nevyšel Jaroslavovi Petřekovi, který však měl výrazný náskok z předchozích dní. Vyhrál totiž drezuru i maraton, a v součtu to nakonec na zlato stačilo.

V kategorii dvojspřeží se trochu překvapivě kvůli chybám na nemedailové pozice propadli velmi zkušení jezdci, jako jsou Ladislav Jirgala, Jaroslav Kohout či Martin Gössl, který byl dokonce vyloučen v maratonu po karambolu v první překážce. Příležitosti se tak chopil Jaroslav Pavel, jenž si díky vyrovnaným výsledkům ze všech třech soutěžních dní dojel pro bronzovou medaili. Stříbro vybojoval Josef Drábek. Dopomohla mu k tomu hlavně skvělá jízda v maratonských překážkách. Novopečeným držitelem titulu mistra republiky je Josef Hrouda, kterému se drezura i jízda mezi kužely vydařily na výbornou, když nechal zbytek startovního pole za sebou.

V královské disciplíně se republikový šampionát stal záležitostí trojice členů českého národního týmu. Radek Nesvačil si v Heřmanově Městci vyjel bronzovou medaili. Jiří Nesvačil senior předvedl nejlepší drezurní úlohu, v následujících dnech bral dvě druhá místa a v součtu po všech částech závodu z toho bylo druhé místo. Na stupeň nejvyšší vystoupal Jiří Nesvačil junior. V drezuře byl sice až za svým otcem, poté však už nezaváhal a další dvě části šampionátu vyhrál. 

Severomoravský ranč v Čeladné, který je spojený hlavně s westernovým ježděním, ožil ve dnech 24. až 25. září voltiží. O mistrovské tituly tam závodili jezdci v sedmi kategoriích.

V soutěži juniorských skupin získali bronzové medaile voltižéři z pražského jezdeckého klubu Orion, kterým se na koni Früling pěkně vydařila nedělní volná sestava. Stříbrné medaile vybojovali zástupci tělovýchovné jednoty Lucky Drásov, kteří cvičili pod vedením Petry Cinerové na koni Cairo. Tituly mistrů České republiky obhájili členové skupiny Jezdeckého klubu voltiž Albertovec, když s Patriotem, jehož lonžovala Andrea Videnková, dostali průměrnou známku 7,357. V kategorii seniorských skupin předvedli své sestavy voltižéři z tělovýchovné jednoty Voltiž Tlumačov. Skupina však byla v této soutěži jen jedna, a tak na vyhodnocení mistrovství republiky nedošlo.

Juniorky závodily tradičně v kategoriích A a B. V prvně jmenované skupině dosáhla na zlato Kateřina Kocurová, která cvičila s Aquarisem. Mistryní republiky mezi juniorkami ve skupině B se stala Tereza Czyžová, která v soutěži jako jediná dosáhla s Aladinem ve volné sestavě na známku přesahující hodnotu sedmi bodů. 

Další soutěží, ve které došlo k obhajobě loňského titulu, bylo mistrovství dvojic. K loňským zlatým medailím přidaly další nejcennější kov Tereza Viktorínová a Barbora Obluková, které cvičí se zkušeným drásovským Landarem.

V seniorském šampionátu žen si bronzovou medaili na krk pověsila vítězka z roku 2015 Weronika Zelinková z frenštátské tělovýchovné jednoty, která cvičila s Aladinem. Pro stříbro si na Moravu dojela až z Chomutova Kateřina Dušková, která na Grand Arotovi zacvičila výborně hlavně sobotní povinnou sestavu. Mistryní republiky pro rok 2016 se stala dlouhodobě nejúspěšnější česká reprezentantka Jana Bartoňková, která si tak k letošnímu prvnímu místu na mezinárodních závodech CVI ve Frenštátě připsala další velké vítězství. 

Za tlumačovskou tělovýchovnou jednotu závodí bratři Hablovičové. Jan Hablovič si na koni Kuzma v Čeladné dojel pro třetí místo v kategorii mužů seniorů. Jeho bratr Marek cvičil také na koni Kuzma, a dařilo se mu o něco lépe. V letošním šampionátu vybojoval stříbro. Přemožitele mezi seniory nenašel Josef Zelinka, který předvedl své sestavy pod vedením Ondřeje Svobody s frenštátským Aladinem. 

SMS SOUTĚŽ

Do pondělí 3. října 12.00 hodin s námi opět můžete soutěžit prostřednictvím SMS o nákup za 500 Kč v e-shopu Bukefalos. Stačí správně odpovědět na soutěžní otázku, jejíž řešení je jednoduché, pokud jste pozorně sledovali dnešní magazín.

Soutěžní otázka zní:
Kdo se stal vítězem finále Českého skokového poháru 2016?
A) Jan Štětina
B) Rudolf Doležal 

Odpovědi posílejte formou SMS ve tvaru: Q mezera ODPOVED (Q A, nebo Q B) na telefonní číslo: 900 11 10. Cena SMS je 10 Kč vč. DPH. Počet SMS z jednoho telefonního čísla není omezen! Přesná pravidla soutěže najdete na www.jezdeckymagazin.cz, nebo na www.equitv.cz. 


POZVÁNKA ZA KOŇMI 

Jezdecká sezona neutichá ani s příchodem podzimu. Během prvního říjnového víkendu zavítáme do Brna, kde se bude konat mistrovství České republiky v paravoltiži.
Ve dnech 1. a 2. října se bude konat také republikové mistrovství chladnokrevných koní v kombinovaných soutěžích. Hostí je Dvůr Svržno na Domažlicku. 

V příštím Jezdeckém magazínu EquiTV se můž




reklama 13B

NEPŘEHLÉDNĚTE