reklama 11C

Jezdecký magazín EquiTV 1. září 2016

První zářijové vydání Jezdeckého magazínu EquiTV je věnované finále Zlaté podkovy, které se jelo 19. – 21. srpna v Humpolci, a kam zamíříme v první části. Druhá reportáž je věnovaná 9. kolu skokového poháru, jež se konalo o týden později v Plzni...
01.09.2016 16:24  |  Rubrika: Sport  |   FANCLUB
reklama 12B

JEZDECKÝ MAGAZÍN EQUITV MŮŽETE SLEDOVAT TADY

Jednapadesátý ročník seriálu Zlatá podkova vyvrcholil ve dnech 19. až 21. srpna při finálovém mítinku na závodišti v Humpolci Dusilově. Na programu byly rozhodující soutěže deseti seriálových úrovní ve všestrannosti a spřežení. My vám nabízíme souhrn těch nejzajímavějších

Čtyři kategorie byly letos vypsané v rámci vozatajských klání. Po drezuře se vedení ujala Monika Pospíšilová, ale nevyšel maraton, a tak nakonec klesla na třetí místo. Naopak nejlepší výkon v maratonu podal Tomáš Palán, po sečtení s výsledky z drezury a parkuru mu patřila druhá příčka. Vyrovnané jízdy předváděl Michal Kořínek, a přestože ani jednu z dílčích vozatajských disciplín nevyhrál, celkový součet bodů pro něj znamenal vítěznou radost v kategorii dvojspřeží pony.

Velmi dobrou pozici si vytvořil druhou nejlepší drezurou David Haitl v soutěži jednospřeží. V dalších dvou dnech zaostával hlavně v jízdě mezi kužely, kterou dokončil až jako devátý, ale přesto obsadil celkově třetí místo. Naopak Alexandr Soukup se držel na druhé příčce už po maratonu a parkur na jeho pozici nakonec nic nezměnil. Vítězem v singlech se stal Jaroslav Petřek. Pomohlo mu první místo v drezuře i maratonu. V nedělním parkuru si dovolil jednu chybu, a i tak vyhrál s náskokem více než osmnácti trestných bodů.

Soutěž dvojspřeží probíhala od prvního dne bez výrazných změn na nejvyšších příčkách. Jaroslav Kohout se držel v drezuře i maratonu na třetím místě, mezi kužely předvedl druhou nejlepší jízdu a celkově to znamenalo pomyslný bronz. Druhý dojel Josef Drábek. Ten byl po maratonu průběžně druhý a ani nejlepší výkon v parkuru na vítězství nakonec nestačil. Několikanásobný vítěz finále Zlaté podkovy Ladislav Jirgala po dvou soutěžních dnech vedl. V parkuru sice nasbíral bezmála dvanáct trestných bodů, ale v součtu dosáhl na první místo a titul Mistra opratí.

V královské disciplíně čtyřspřeží si pro třetí příčku dojel Petr Vlašic, jehož výkony se v průběhu závodu neustále zlepšovaly, když v parkuru zajel dokonce druhý nejlepší výsledek. Matador soutěží čtyřspřeží Zdeněk Jirásek vyhrál první část soutěže, v maratonu byl druhý, a přesto, že v jízdě mezi kužely inkasoval téměř dvacet trestných bodů, stačil jeho výkon na celkové druhé místo. S náskokem čtrnácti bodů si pro vítězství dojel Jaroslav Juráň, který po třetím místě v drezuře nenašel přemožitele v maratonu ani v parkuru. 

Zlatá podkova to jsou také soutěže všestrannosti. – Velmi těsné byly rozdíly na prvních příčkách v soutěži Stříbrné podkovy. Po drezuře i po terénní zkoušce vedl Jaroslav Hatla na koni Big Berry, ale jedno zaváhání v nedělním parkuru ho odsunulo na konečné druhé místo. Naopak Elišce Orctové, která sedlala v soutěži Bonuse, chyba soupeře i trenéra v jedné osobě pomohla a s náskokem pouze jednoho a půl bodu zvítězila v této kategorii.

Hlavním bodem všestrannosti bylo finále samotné Zlaté podkovy, tedy soutěže na úrovni dvou hvězd. Velmi dobrý výkon v prvních dvou dnech podala Simona Bozděchová s Corratinem, jenže jí zradil parkur, ve kterém inkasovala dvacet trestných bodů a dojela celkově pátá. Obhájci prvenství z roku 2015 Radko Heidenreich s klisnou Tiksi nezačali nejlépe. Po drezuře byli průběžně na deváté příčce, a dvanáct trestných bodů inkasovali v parkuru. Ke konečné čtvrté příčce jim tak pomohl hlavně čistý sobotní cross. Ten naopak nevyšel vůbec Pavlovi Vaňkovi s Crazy Love 1, který byl po pádu na jedné z překážek vyloučen. Po drezuře byl přitom průběžně druhý.

Čtyř chyb na parkuru litoval Jan Holec, který měl s Tasznikem po dvou soutěžních dnech našlápnuto k vítězství. Drezuru totiž vyhrál a v terénní jízdě nechyboval. Nakonec se však musel spokojit právě kvůli zaváhání v závěru soutěže s třetím místem. Radka Dvořáková v sedle Damily předvedla solidní výkon v drezuře, v crossu pak dostala pouze 1,60 trestného bodu za překročení stanoveného času. Parkur zvládla bez zaváhání a těsným rozdílem dokončila druhá.

Chyb Jana Holce využil Petr Molík s koněm Monkey Oscar. V závěru druhého dne se po jízdě v terénu se držel průběžně druhý, parkur zvládl s nulou a dojel si tak pro vítězství ve finále Zlaté podkovy 2016.

Devátým kolem, které se konalo 26. – 28. srpna v Plzni, pokračoval extraligový parkurový seriál Český skokový pohár. 

V nedělním dílčím finále túry pro amatéry měřilo síly celkem deset dvojic a až na jednu všechny po bezchybném základním kole postoupily do rozeskakování. V něm zopakovala čistý výkon Petra Miki Civišová v sedle Sunshine, a v nejlepším čase si dojela pro vítězství v Amateur Tour. Tato jezdkyně je přitom známá především výkony na drezurních obdélnících. Ještě dodejme, že průběžné hodnocení Amateur Tour vede po devátém kole Leona Chladníčková.

Nyní se však již pojďme věnovat dalšímu rámcovému seriálu – Czech Junior Cupu. Jeho dílčí finále se jelo tradičně jako hendikep na překážkách do 120, respektive 130 centimetrů. Celkem tři jezdci překonali základní kurz bez zaváhání, a tak i v této soutěži rozhodlo rozeskakování.

Jedné chyby se v něm dopustila Kateřina Tomanová s Rain Manem, což stačilo na konečnou třetí příčku. Čistě v čase 41,30 sekundy si s překážkami rozeskakování poradila dvojice Lucie Šrámková a Anja K a nakonec si dojela pro druhý nejvyšší bodový příděl. Vítězkou se stala Lidna Portychová, která s Davinou M překonala parkur i napodruhé bez trestných bodů a navíc v bezkonkurenčně nejkratším čase. V čele hodnocení juniorské série je mezi mladšími jezdci Markéta Miková, v kategorii starších juniorů je na průběžném prvním místě Denisa Vegrichtová.

Vrcholem mítinku byla nedělní Velká cena Plzně. Do finále soutěže s překážkami do 145 centimetrů postupovalo podle ustáleného formátu deset nejlepších dvojic. S dvěma koňmi se do rozhodující části kvalifikoval Vladimír Janča. Sacipont JV je jeho stájová jednička, ale tentokrát se jim ve finále nedařilo a po vyloučení uzavřeli hodnocení na desáté příčce. Druhá jízda příliš nevyšla ani zkušenému Jaroslavovi Jindrovi v sedle Ascobara. K jednomu zaváhání ze základní části přidal dalších pět a skončil tak devátý.

Dvě vstupenky do finále s koňmi Verdim-S a Zentem-S získal také Jiří Luža. V sedle holandského hřebce Verdiho nasbíral celkem šestnáct trestných bodů a dojel osmý. Jedno zaváhání přišlo v obou jízdách Ondřeje Pospíšila se Zandirem, který se s celkovým skóre osm trestných bodů umístil na sedmém místě. Osm bodů inkasoval v konečném pořadí i šestý Vladimír Janča s valachem Snasnu, který chyboval dvakrát v základním kole, a finále zvládl bez zaváhání. Bez bodového zatížení a s velkou šancí na vítězství přicházel do kolbiště Jan Štětina s Douglasem-S. Jenže v druhé jízdě shodil dvě překážky a nakonec se musel spokojit s pátou příčkou.

Těsně pod stupni vítězů se umístil Ladislav Arient s Apollem 6, který chyboval jednou v první části soutěže. Rudolf Doležal sedlal v plzeňské Velké ceně klisnu Peggy Sue, a také on se nevyhnul jedné chybě v základním parkuru. Ve finále pak už nezaváhal a díky lepšímu času, než měl Ladislav Arient, si dojel pro třetí místo. Nejlepší čas ze soutěžících se čtyřmi trestnými body měla dvojice Jiří Papoušek a Jenifer. Díky tomu obsadil Jiří Papoušek potřetí v řadě druhé místo v hlavní túře Českého skokového poháru.

Jedinou dvojicí, která překonala obě části soutěže bez chyb, byli Jiří Luža a Zento-S. Luža tak letos zvítězil ve Velké ceně v rámci seriálu už podruhé a posunul se na sdílené třetí místo průběžného bodování.

V čele žebříčku je stále Marek Klus, druhý je Jaroslav Jindra a na děleném třetím místě jsou s Jiřím Lužou ještě Rudolf Doležal a Jiří Papoušek. Ihned po slavnostním dekorování jsme si k mikrofonu pozvali Jiřího Lužu, aby se s námi podělil o bezprostřední dojmy.

 

SMS SOUTĚŽ

Do pondělí 5. září 12.00 hodin s námi opět můžete soutěžit prostřednictvím SMS o nákup za 500 Kč v e-shopu Bukefalos. Stačí správně odpovědět na soutěžní otázku, jejíž řešení je jednoduché, pokud jste pozorně sledovali dnešní magazín.

Soutěžní otázka zní:

Kde se tradičně koná finále seriálu Zlatá podkova?
A) v Humpolci
B) v Olomouci

Odpovědi posílejte formou SMS ve tvaru: Q mezera ODPOVED (Q A, nebo Q B) na telefonní číslo: 900 11 10. Cena SMS je 10 Kč vč. DPH. Počet SMS z jednoho telefonního čísla není omezen! Přesná pravidla soutěže najdete na www.jezdeckymagazin.cz, nebo na www.equitv.cz. 

 

POZVÁNKA ZA KOŇMI 

První zářijový víkend nabízí hned čtyři zajímavé akce. Ve dnech 3. a 4. září proběhne v Praze na Císařském ostrově další ročník mezinárodní výstavy arabských koní Prague Intercup. Z obou dnů vám nabídneme živý on-line přenos na internetových stránkách naší televize s adresou: www.equitv.cz.

Kamery EquiTV nebudou chybět také v Hradištku u Sadské, kde se od 2. do 4. září koná finále skokového seriálu Champions Tour. Hlavní soutěž je naplánovaná na nedělní odpoledne. 

Do třetice bude štáb EquiTV natáčet také ve Zduchovicích na Příbramsku. Zduchovický resort hostí od 2. do 4. září finále chovatelských soutěží Kritéria mladých koní v drezuře a parkurovém skákání. 

Ve stejném termínu se koná také finálové klání Kritérií mladých koní ve všestrannosti, které se pojede na pardubickém dostihovém závodišti. 

Je jasné, že všechny tyto akce navštívit asi nestihnete, a tak přijměte pozvání ke sledování dalšího Jezdeckého magazínu EquiTV, ve kterém vám jako obvykle nabídneme souhrn toho nejzajímavějšího, co se na domácích kolbištích odehrálo. Na shledanou!




reklama 13A

NEPŘEHLÉDNĚTE