reklama 11B

Jezdecký magazín EquiTV 8. září 2016

Hned tři reportáže nám nabídne tento díl magazínu. Podíváme se do Zduchovic, kde se 1. – 4. září jelo finále KMK, ve stejném termínu pak vrcholila série Champions Tour v Hradištku. Do třetice zjistíme, jak cestoval český paralympijský kůň do Ria.
08.09.2016 16:57  |  Rubrika: Sport  |   FANCLUB
reklama 12D

JEZDECKÝ MAGAZÍN EQUITV NAJDETE POD TÍMTO ODKAZEM

Zduchovice zažily během srpna a začátku září sérii pěti velkých jezdeckých mítinků. Ten poslední se konal ve dnech 1. až 4. září, kdy se v tomto jezdeckém areálu nedaleko Kamýku nad Vltavou konalo finále Kritéria mladých koní.

Série chovatelských soutěží Kritéria mladých koní určených pro čtyřšestileté koně je vypisována ve třech olympijských disciplínách. Zduchovice hostily finále dvou z nich: v parkurovém skákání a v drezuře. Finálové soutěže byly dvoukolové v obou disciplínách. Nejmladší kategorie v drezuře předvedla dvakrát úlohu označovanou jako , tedy úvodní sestavu připravenou speciálně pro čtyřleté koně.

V obou kolech byl sborem rozhodčích nejvýše hodnocen David Du Plessis-Belliére, kterého sedlala Lucia Naštická. Tento hannoverský valach se tak stal šampiónem drezurního KMK 2016 v kategorii koní narozených v roce 2012. O rok starší koně čekaly opět dvě úlohy sestavené přímo pro pětileté koně. V nich podal nejlepší výkon znovu dvakrát tentýž kůň, a to oldenburská klisna Wild Cat. Tu prezentovala Martina Opočenská. Vysoké hodnocení přes 81 %, a to z obou úloh, si odnesl ryzák Silky Moves ve finále šestiletých drezurních koní. Oldenburský valach po hřebci Stamberg si tak v sedle s Hanou Vášáryovou dojel pro titul šampiona KMK v nejstarší kategorii.

V případě kritérií v parkurovém skákání jsou koně rozděleni nejen podle věku, ale také na dvě skupiny podle pohlaví. V jedné soutěží klisny, v druhé valaši a hřebci. 
Mezi čtyřletými klisnami měla po prvním kole k vítězství nakročeno Cardela s Lucií Strnadlovou, která dostala suverénně nejvyšší hodnocení. Jenže v druhém parkuru dvakrát chybovala, což její známku snížilo, a dojela tak nakonec třetí. Druhou příčku brala Zarja, klisna plemene český teplokrevník, kterou prezentovala Kateřina Veselovská. Lucie Strnadlová si nakonec spravila chuť s hnědkou Carpalou-Peli, kterou k před chvílí zmíněné Cardele pojí stejný otec Carpalo. V tomto případě si dvojice dojela v kategorii čtyřletých klisen pro vítězství.

V kategorii valachů a hřebců narozených v roce 2012 začal nejlépe Esmann s Jiřím Mayerem. Jenže také jim nevyšlo podle představ druhé kolo, a holštýnský hřebec nakonec klesl z průběžného vedení až na čtvrté místo. Šampionem mezi čtyřletými valachy a hřebci se stal holandský hřebec Habesi po otci Zambesi, kterého k titulu ve finále dovedla Kateřina Mestenhauserová.

Zaváhání v první jízdě jistě litoval Václav Horký, který ve finále pětiletých klisen startoval s Wali II. Chyba na parkuru totiž znamenala snížení známky, a tak přesto, že v rozhodujícím druhém kole zajela dvojice nejlépe ze všech, stačilo to jen na konečné druhé místo. Pro titul šampionky mezi klisnami ročníku 2011 si dojela hannoverská klisna Assenc La Kosta, jejímž otcem je Al Cambero působící ve stáji Mustang. K vítězství jí dovedla jezdkyně Irena Kostová.

Mezi hřebci a valachy, kteří letos dosáhli věku pěti let, se blýskl v druhém kole oldenburský bělouš Crosby DK, jehož sedlal Jiří Tměj. Crosby dostal známku 27,580. V průměru se známkou z prvního kola to však znamenalo druhé místo. Vyrovnané výkony s hodnocením přesahující známku 26 bodů podal písecký hřebec Go-On TS, a dojel si tak v sedle s Jakubem Štěrbou pro první místo ve své kategorii.

Suverénní vítězku měla soutěž šestiletých klisen. Pro titul si dojela ryzka Salou Z z chovu Zangersheide, kterou předvedl komisařům Martin Hruška. V druhém kole dostala vůbec nejvyšší známku napříč všemi kategoriemi s hodnotou 27,740 bodu.

Stejně tak šestiletý hřebec Warness s Jakubem Štěrbou zajel podle komisařů obě kola nejlépe ve své kategorii a zajistil si tak titul šampiona KMK pro rok 2016. 
Pokud se chcete podívat na nezkrácený záznam finále Kritéria mladých koní, navštivte stránky naší internetové televize s adresou www.equitv.cz.
Parkurová série Champions Tour 2016 dospěla ke svému finále, které se, stejně jako pět základních kol, konalo v Hradištku u Sadské. Termín připadl na 2. až 4. září, přičemž vrcholná soutěž se jela v neděli.

Předcházely jí ještě dva rámcové šampionáty. Ten pro jezdce ve věku 40 let plus ovládl Zdeněk Žíla v sedle Calou. V kategorii jezdců do 25 let se muselo uskutečnit rozeskakování mezi čtveřicí bezchybných. – Čtvrtá skončila Barbora Vojtková s koněm Chakito, která jako jediná v rozhodující části chybovala. Druhé a třetí místo obsadila se svými svěřenci Kateřina Málková. Cornils a Dedijtje dělil pouze časový rozdíl tří sekund. Z prvenství se nakonec radovala Alžběža Vojtková na Pinky Pay. Ta dokázala projet kurzem rozeskakování nejen čistě, ale i ze všech nejrychleji.

Hlavní soutěž středně těžké obtížnosti nazvaná Top Ten Cup byla vypsaná jako tříkolová s finále pro deset nejlepších dvojic. Nakonec jich však do něj nastoupilo jen sedm. S devíti trestnými body přicházela do rozhodující jízdy Alžběta Vojtková s Capuou. Ve finále k nim přidala ještě jedenáct a umístila se tak na konečném sedmém místě. Bez zaváhání si s finálovým parkurem poradila Denisa Vegrichtová v sedle klisny Violett. Jenže její konto bylo zatížené dvěma chybami z druhého kola, a tak se musela nakonec spokojit s šestou příčkou.

Pátá dojela Tereza Mücková s Control Me Karsit, která v poslední části také neshodila ani jednu z překážek. Jenže chybu si dovezla z druhého i třetího kola soutěže, takže její skóre mělo hodnotu osm trestných bodů. Miloslav Příhoda se letos velmi úspěšně prezentuje nejen ve všestrannosti, ale také v parkurovém skákání. V sedle Clear Jolie procházel soutěží hladce až do třetího kola. V něm chyboval jednou, stejně jako ve finále a dokončil na čtvrtém místě. Jednoho zaváhání hned v první jízdě litovala Kateřina Zigová. Ta totiž pak s Elllou 1 až do samého závěru tříkolové soutěže ani jednou nechybovala a se čtyřmi trestnými body si dojela pro třetí příčku.

Čistě překonal finálový parkur Zdeněk Žíla s hřebcem Dominkou B. Bohužel ani oni se v průběhu soutěže nevyhnuli trestným bodů za jedno shození v druhém kole, a tak byli nakonec druzí. Jediným jezdcem, který dokázal bez chyb překonat tři základní kola Top Ten Cupu a přidat k nim nulu i ve finále byl Jiří Skřivan, který si tak s Flying Star dojel pro vítězství v letošním finále Champions Tour. 

Od 10. září probíhají v brazilském Riu v rámci letních paralmypijských her paradrezurní soutěže. Poprvé v historii je v této disciplíně zastoupena na paralympiádě díky Anastasje Vištalové i Česká republika.

Jak se Anstasja Vištalová na tento vrchol sezony připravovala, na to jsme se jí zeptali krátce před odletem. Další podrobnosti nám prozradila trenérka Nasti Renata Habásková. Nás samozřejmě zajímalo, jak probíhala přeprava klisny Laty Brandis do Ria, a tak jsme požádali asistentku trenérky Michaelu Habáskovou, aby nám transport na letiště v belgickém Lutychu zprostředkovala.

Nezbývá než popřát Anastasje Vištalové, aby se jí v Riu dařilo co nejlépe a s klisnou i celým paradrezurním týmem se domů vrátili s úsměvem na tváři.

SMS SOUTĚŽ

Do pondělí 12. září 12.00 hodin s námi opět můžete soutěžit prostřednictvím SMS o nákup za 500 Kč v e-shopu Bukefalos. Stačí správně odpovědět na soutěžní otázku, jejíž řešení je jednoduché, pokud jste pozorně sledovali dnešní magazín.

Soutěžní otázka zní:

Kdo se stal v Hradištku vítězem finále parkurové Champions Tour 2016?

A) Jiří Skřivan
B) Jiří Hruška

Odpovědi posílejte formou SMS ve tvaru: Q mezera ODPOVED (Q A, nebo Q B) na telefonní číslo: 900 11 10. Cena SMS je 10 Kč vč. DPH. Počet SMS z jednoho telefonního čísla není omezen! Přesná pravidla soutěže najdete na www.jezdeckymagazin.cz, nebo na www.equitv.cz. 

POZVÁNKA ZA KOŇMI 

Také během druhého zářijového víkendu nebudou kamery EquiTV chybět hned u několika zajímavých akcí. V Kozlovicích se rozdají tituly mistrů České republiky v reiningu pro rok 2016.

První ročník takzvaného Czech Equestrian Masters se bude konat od 7. do 11. září v Martinicích u Březnice. Během něj se odehraje finále Českého drezurního poháru 2016. 

Na vítěze Českého skokového poháru si budeme muset ještě pár týdnů počkat. Desáté kolo parkurové extraligy z celkových dvanácti se pojede ve dnech 9. až 11. září ve Frenštátu pod Radhoštěm. Celý nedělní program budete mít opět možnost sledovat živě online na našem webu s adresou www.equitv.cz. Vysíláme již od 9. hodiny dopolední, kdy začne Amateur Tour a po ní bude následovat Czech Junior Cup. Velká cena Frenštátu přijde na řadu po 14. hodině.

Nezapomeňte také sledovat příští Jezdecký magazín, jehož premiéra bude nachystána tradičně na čtvrtek. Na viděnou!




reklama 13C

NEPŘEHLÉDNĚTE