reklama 11A

Jezdecký sport 2016: neolympijské disciplíny

Jezdecká sezona 2016 nabídla spoustu zajímavých událostí, při kterých nechyběly kamery EquiTV. Pojďte si s námi připomenout nejdůležitější sportovní okamžiky, které se odehrály na domácích kolbištích. Tentokrát se zaměříme na neolympijské disciplíny.
20.10.2016 17:08  |  Rubrika: Sport  |   FANCLUB
reklama 12A

 

VIDEOREPORTÁŽ SLEDUJTE ZDE

Vozatajství v České republice se těší z čím dál, tím větší obliby jak mezi samotnými sportovci, tak mezi diváky. To se projevuje i na počtu pořádaných závodů

Prvním mítinkem, který otevírá sérii mezinárodních klání spřežení konaných v Česku, je tradičně Rudolfův pohár. Letos připadl jeho termín na 21. – 24. dubna a závodilo se ve třech kategoriích. Soutěž jednospřeží vyhrál polský reprezentant Bartolomiej Kwiatek, který byl po drezuře pátý, ale bezchybnými výkony v maratonu a v parkuru se katapultoval na první příčku. Nejlépe z českých reprezentantů se umístil Jan Exnar, který dojel celkově jako pátý. Pomohl mu zejména pěkný výkon v sobotním maratonu.

Další z českých vozatajů Jiří Nesvačil mladší nastoupil v rámci Rudolfova poháru do dvou kategorií. Po čase okusil znovu soutěž párů a v domácím prostředí vyhrál maraton. Celkově si dojel pro třetí místo. Druhou příčku obsadil Slovák Miroslav Matúška, který zajel druhý nejlepší maraton dvojspřeží a v jízdě mezi kužely dokonce nenašel přemožitele. Vítězem se stal ovšem německý jezdec Sandro Koalick, který naopak těžil z nejlepší drezury, a přestože v dalších dvou částech soutěže chyboval, na první místo to stačilo.

V královské disciplíně čtyřspřeží se na stupních vítězů objevili dva čeští zástupci. Jiří Nesvačil starší si po vyrovnaných výkonech dojel pro třetí místo. Jeho syn Jiří Nesvačil mladší vybojoval druhou příčku. Stejně jako v případě jeho účasti v kategorii dvojspřeží se mu nejvíce vydařil maraton. Suverénním vítězem v soutěži čtyřek se stal maďarský reprezentant Jozsef Dobrovitz, který ve třech dílčích disciplínách třikrát vyhrál, a potvrdil tak, že právem patří mezi nejlepší vozataje světa. 

Elitní sestava jezdců se sjela během posledního červencového víkendu do západočeských Nebanic. Konaly se tam závody spřežení zapsané do bodování Světového poháru, a navíc se v kategorii čtyřspřeží jela týmová soutěž CAIO.

V jednospřeží prošla bez zaváhání celým závodem nizozemská jezdkyně Jaqueline de Groot-Apon, která nenašla přemožitele ani v jedné z vozatajských disciplín. Soutěž dvojspřeží ovládli jezdci v německých barvách, když obsadili prvních pět příček. Z českých jezdců se nejlépe prezentoval domácí Martin Gössl, který dojel na šestém místě. Jediným bezchybným výkonem v parkuru se blýskl Lars Schwitte, který celkově dokončil jako druhý. Vítězem se stal Sebastian Warneck, který sice chyboval v jízdě mezi kužely, ale podal výborné výkony v drezuře i v maratonu.

Kategorie čtyřspřeží přilákala do Nebanic, díky zařazení do Světového poháru a týmovému formátu soutěže, hvězdně obsazené startovní pole. Nechyběl obhájce prvenství z roku 2015 Němec Georg von Stein. Letos se mu v Nebanicích však tolik nedařilo, a po chybách v maratonu i parkuru dojel až patnáctý.O dvě příčky výše se v konečném pořadí umístil nejlepší z Čechů Jiří Nesvačil mladší, kterému se dařilo hlavně v závěru soutěže, kdy v obtížné jízdě mezi kužely dojel čtvrtý. Vítěz jarního kladrubského Rudolfova poháru Maďar Jozsef Dobrovitz obsadil v Nebanicích třetí místo. Dařilo se mu na drezurním obdélníku, i na trati sobotního maratonu.

Drezura naopak příliš nevyšla švýcarskému jezdci Jeromovi Voutazovi. Vše pak napravil v dalších dvou soutěžních dnech, v maratonu podal druhý nejlepší výkon, jízdu mezi kužely dokonce zvládl jako jediný bez chyb, a nakonec z toho bylo druhé místo. Soutěž ovládl mistr Evropy z roku 2015 a účastník letošního finále Světového poháru Němec Michael Brauchle. Přestože neexceloval v úvodní drezuře, ani v parkuru, bezkonkurenční výkon v maratonu mu zajistil náskok, který se nikomu nepodařilo dostihnout.

Německo také vyhrálo hodnocení družstev v rámci CAIO, druzí byli Maďaři a třetí příčku obsadili zástupci Francie.

Jednapadesátý ročník seriálu Zlatá podkova přinesl v letošním roce šest vozatajských kol. Série odstartovala během prvního květnového víkendu v Semicích, kde soutěž jednospřeží ovládl celkem hladce Libor Kurka. Zcela suverénně prošel soutěží také vítěz kategorie dvojspřeží Jaroslav Kohout, který vyhrál všechny tři dílčí disciplíny, a v královské kategorii čtyřspřeží si stejně počínal Josef Hrouda.

Na konci seriálu byl tradičně Humpolec, kde se každoročně koná jeho finále. Jeho termín připadl v roce 2016 na 19. – 21. srpna. Soutěž párů pony vyhrál Michal Kořínek, který po celou dobu závodů podával vyrovnané výkony. V jednospřeží dominoval Jaroslav Petřek, jenž si vybudoval náskok hlavně díky vítězství v drezuře a v maratonu, takže jeho pozicí neotřáslo ani jedno zaváhání v závěrečné jízdě mezi kužely. V kategorii dvojspřeží se na stupeň nejvyšší po loňském třetím místě vrátil několikanásobný vítěz této série Ladislav Jirgala. Ten se ujal vedení už po drezuře, a udržel si ho až do úplného závěru soutěže. Jaroslav Juráň zahájil se svým čtyřspřežím finálovou účast třetí nejlepší drezurou, pak však využil zaváhání soupeřů, vyhrál maraton i parkur a dojel si pro celkové vítězství.

Mistrovství České republiky ve čtyřech vozatajských kategoriích hostil ve dnech 22. – 25. září Heřmanův Městec. Na jezdce čekal mimo jiné nově upravený maraton v krásném prostředí zámecké bažantnice. Trať maratonu vyhovovala Eriku Zuvačovi, který v něm zvítězil ve své kategorii dvojspřeží pony, a když přidal ještě bezchybný výkon v jízdě mezi kužely, bylo o držiteli titulu mistra republiky jasno. V soutěži jednospřeží získal zlatou medaili Jaroslav Petřek, který se ujal vedení už v úvodu šampionátu, když zajel nejvýše hodnocenou drezuru. Vyhrál i maraton, a zajistil si tak dostatečný náskok, takže ani chyby v parkuru jeho vítězství neohrozily.

S odstupem sedmi bodů dokončil na prvním místě mistrovství republiky v dvojspřeží Josef Hrouda. Ke zlatu mu nejvíce přispěla dvě dílčí vítězství, a to v úvodní drezurní zkoušce a na závěr v jízdě mezi kužely. Mistrovství republiky ve čtyřspřeží patřilo rodině Nesvačilů, kteří se seřadili na prvních třech medailových pozicích. Zlato vybojoval Jiří Nesvačil mladší, když po druhém místě v drezurní zkoušce zcela ovládl maraton a přemožitele nenašel ani v závěrečném vozatajském parkuru.

Ačkoliv voltiž patří mezi menšinové jezdecké disciplíny, na mezinárodní scéně jsou naši jezdci v tomto odvětví velmi úspěšní. Již několik let se také v České republice konají mezinárodní závody.

Voltižní jezdci z deseti zemí světa zamířili začátkem června na mezinárodní klání do Frenštátu pod Radhoštěm. Výborné druhé místo vybojovali zástupci JK voltiž Albertovec v soutěži juniorských skupin na dvouhvězdové úrovni. Porazili je pouze slovenští reprezentanti z Jezdeckého oddílu TJ Slavia Košice. Na úrovni tří hvězd se jela soutěž skupin v seniorské kategorii. Nejvyšší hodnocení od sboru rozhodčích získala rakouská ekipa, která dokončila se známkou 7,787.

Italská dvojice, která cvičila na českém Landarovi pod vedením Petry Cinerové si dojela pro první místo v tříhvězdovém Pas-de-deux. Soutěž mužů na nejvyšší úrovni vyhrál rakouský voltižér Stefan Csandl, který za svůj výkon na koni Pipetto obdržel 7,709 bodu. Radost fanouškům české voltiže udělala Jana Bartoňková, která s Landarem dokázala porazit všechny soupeřky a zvítězit v soutěži žen na tříhvězdové úrovni. 

Jedním z vrcholů voltižní sezony bylo mistrovství České republiky, které se konalo v Čeladné od 23. do 25. září. Jako obhájkyně zlata v soutěži dvojic, takzvaném pas-de-deux, přijely do Beskyd Tereza Viktorínová a Barbora Obluková z TJJ Lucky Drásov. Po nejvýše oceněném výkonu se ze zlatých medailí mohly radovat i




reklama 13C

NEPŘEHLÉDNĚTE