reklama 11D

Jezdecký magazín EquiTV 22. září 2016

Tentokrát nás Jezdecký magazín zavede nejprve do Hořovic. Tam se konal od 15. do 18. září Český skokový pohár. Navštívíme slovenský Šamorín, kde se jelo 17. září mistrovství světa ve vytrvalosti a na závěr se přesuneme na MČR v reiningu do Kozlovic.
22.09.2016 17:08  |  Rubrika: Sport  |   FANCLUB
reklama 12C

CELÝ JEZDECKÝ MAGAZÍN SLEDUJTE POD TÍMTO ODKAZEM

Seriál Český skokový pohár 2016 se chýlí pomalu ke svému konci. Předposledním kolem byl mítink v Hořovicích, který se odehrál ve dnech 14. až 18. září. Provázela ho nepřízeň počasí, kvůli níž musel být sobotní program zrušen, a některé soutěže tak byly přesunuty do posledního dne.

Díky tomu si můžeme připomenout i soutěž stupně ST* pro jezdce ve věku do 25 let, která je jinak tradičně na programu v sobotu. Na parkuru s překážkami do 135 centimetrů se nejlépe dařilo Nicole Grünthalové, která s koněm Careful Z porazila v rozeskakování zbytek startovního pole, když dojela bez zaváhání s náskokem celé sekundy

V neděli vrcholila také túra pro amatérské jezdce, kterou pro vás pravidelně monitorujeme. Dílčí finále se jelo na parkuru s překážkami do 120 centimetrů a do rozeskakování se probojovaly tři dvojice. Podruhé bez chyby a navíc s výrazným časovým odstupem dokončila rozeskakování Zuzana Tyšerová v sedle Dony 9. Ve vedení průběžného bodování série pro amatéry je před posledním kolem Alžběta Ducká

Jako hendikep s překážkami do 120 až 130 centimetrů bylo postavené dílčí finále hořovického Czech Junior Cupu. Také v této soutěži rozhodovalo o bodovém přídělu do žebříčku rozeskakování. Kateřina Tomanová s Rain Manem byla jednou z jezdkyň, které dokončily rozhodující jízdu bez trestných bodů. Dosažený čas 39,89 sekund stačil na celkové třetí místo. O šedesát setin sekundy méně stačilo bezchybnému Petrovi Dajbychovi na Allo Allo, aby překonal kurz rozeskakování, a obsadil tak druhou příčku. Vítězkou dílčího finále juniorské rundy se stala Sára Finsterle s Elektrou, která si tak připsala za hořovické kolo nejvyšší bodový příděl. Bodování Czech Junior Cupu vede Markéta Miková mezi jezdci mladší věkové kategorie, ve skupině starších juniorů se do čela dostal Petr Dajbych.

Vrcholem závodů byla Velká cena Hořovic, kterou se celý mítink uzavíral. Do finále soutěže do 145 centimetrů jako obvykle postupovalo deset nejlepších dvojic ze základní části. Ondřej Pospíšil a Zandiro byli jednou z nich. K vydařenému výsledku ze základního kola ovšem přidali v druhém parkuru dvě chyby a výsledkovou listinu finálové TOP desítky uzavřeli. Velmi častým finalistou letošních Velkých cen ČSP je Jan Chýle s hřebcem Cool Paradise. Také v Hořovicích se čistým výkonem v základním parkuru dostal i do finálového klání. Jenže tam přišla dvě shození a Jan Chýle bral deváté místo.

Osmou příčku obsadil Rudolf Doležal. V sedle klisny Lary Croft se dopustil po jedné chybě v každé z jízd. Po delší zdravotní přestávce se ve vysokém sportu objevil plemeník Sapril Aristo Z s Jiřím Hruškou. Dvojice v první jízdě nezaváhala, poté však přišla dvě shození a bylo z toho sedmé místo. Bezchybný výkon předvedla v první části Velké ceny Kateřina Málková na Bugatti Dwerse Hagen. Ve finále se pak dopustila jedné chyby, což s přihlédnutím k dosaženému času, stačilo na šestou příčku.

S jednou chybou vstupoval do finálové jízdy Roman Špičák na Cool MC Flynn. Napodruhé nezaváhal a s 4 trestnými body si dojel pro páté místo. Čtvrtý řádek výsledkové listiny obsadil Jiří Hruška s klisnou Acoradií, s níž měl v součtu také 4 trestné body, které inkasovalve finále. Výborný výkon předvedl v první části Velké ceny Aleš Opatrný, který v Hořovicích sedlal Quintu. Jenže ani on se nevyhnul chybě ve finálové jízdě a dosažený čas 45,74 mu vynesl konečnou třetí příčku. Čas ve finále pomohl k druhému místu Jiřímu Lužovi. S Benitem-S patřili totiž také ke dvojicím, které měly v součtu z obou jízd 4 trestné body. Finále ovšem zajel v bezkonkurenčně nejlepším čase 42,75 sekund.

Vítězem Velké ceny Hořovic se stal Sergei Motyguine, který s Dylanem jako jediný ani jednou nechyboval na překážkách. Jeho konto zatížil pouze 1 trestný bod za překročení času v základním parkuru. V čele průběžného bodování Českého skokového poháru je s výrazným náskokem Marek Klus. V první čtyřce jsou před posledním kolem ještě Jiří Hruška, Jiří Luža a Rudolf Doležal. 

O poslední body se pojede v sobotu 24. září při dvanácté pohárové Velké ceně v Olomouci. O den později se rozhodne v superfinále pro nejlepší čtyři jezdce o celkovém vítězi letošní parkurové extraligy.

V sobotu 17. září se v Šamoríně na jihu Slovenska konalo mistrovství světa ve vytrvalosti. Do závodu na sto šedesát kilometrů se postavilo bezmála sto čtyřicet dvojic z šesti kontinentů.

Trasa byla rozdělena na pět etap. A od startu se zdálo, že zejména jezdci ze Spojených arabských emirátů budou těžko hledat konkurenci. V cíli první části, když měly dvojice za sebou čtyřicet kilometrů, se na čele držela skupinka reprezentantů právě z této arabské země. 

Nejrychleji zdolal první úsek Šejk Rashid Dalmook Al Maktoum s klisnou Ajayeb, následován třemi krajany. Krok s nimi držel také loňský mistr Evropy Španěl Jaume Punti Dachs, který dojel do takzvaného Gatu 1, tedy první veterinární prohlídky, na průběžném druhém místě.  Hned v úvodní části zhasly naděje jedné z českých dvojic. Lucie Škábová a Eros 6 byli vyloučeni veterinárním lékařem a v soutěži tak dál nepokračovali. Další z našich želízek v ohni Petr Jadlovský v sedle klisny Naomi Dakoty se držel v druhé polovině startovního pole. Cílem první etapy projel v čase 2 hodiny 21 minut a 14 sekund.

Druhý úsek, který měřil pětatřicet kilometrů, na prvních dvou průběžných příčkách nic nezměnil. K veterinární kontrole přijel první Šejk Al Maktoum v těsném závěsu se španělským jezdcem Punti Dachsem. Ve shodném čase se Španělem dorazil další z jezdců z emirátů Hamad Bin Al Maktoum, a na dalších pozicích se pak drželi zástupci Bahrajnu, Španělska a Uruguaje. Petr Jadlovský dokončil úspěšně i druhou část, i když v cíli ztrácel na špičku už více než hodinu. 

V třetí etapě se španělským jezdcům zástupci arabských zemí nepatrně vzdálili. V rozestupech jedné sekundy protnuli cíl úseku nejprve čtyři reprezentanti Spojených arabských emirátů, po nich na čtvrtém místě Raed Mahmood z Bahrajnu. Ve stejný okamžik dorazil také Jonatan Rivera Iriarte z Uruguaje. Nejlepší dva Španělé za touto skupinkou zaostali o tři minuty. Čech Petr Jadlovský se i po třetím úseku stále držel ve hře.

Na stočtyřicátém kilometru byla veterinární kontrola po čtvrtém úseku. A opět to byli arabští jezdci, kteří v tomto okamžiku už s náskokem sedmi minut na druhou skupinku, přijeli v čele startovního pole. První projel cílem Abdulla Ghanim Al Marri ze Spojených arabských emirátů. Čtvrtou etapu zdolal i Petr Jadlovský, po veterinární prohlídce se však jezdec s ohledem na kondici klisny Naomi Dakoty rozhodl v závodě nepokračovat. Z českých reprezentantů tak celou trať mistrovství světa nezdolal žádný.

O držitelích světových titulů se rozhodovalo v poslední, páté etapě, a to až v samotném jejím závěru. První totiž cílem projel arabský jezdec Abdulla Ghanim Al Marri, jenže jeho kůň byl vyloučen při závěrečné veterinární kontrole. Stejný osud postihl také dvojice, které dojely na dalších medailových pozicích, tedy na druhého Uruguayce Jonatana Riveru Iriarte i na Saifa Ahmeda Al Mozroui, který dorazil jako třetí. Mistrem světa se tak stal Španěl Jaume Punti Dachs s koněm Twyst Maison Blanche, který projel cílem jednu sekundu po vyloučeném jezdci z emirátů. K absolvování sto šedesáti kilometrů potřeboval zlatý medailista 6 hodin 46 minut a 42 sekund.

O závěrečné zhodnocení světového šampionátu jsme požádali šéfa české vytrvalecké výpravy – Antonína Terbera.

Ve dnech 10. a 11. září se v Kozlovicích konalo mistrovství České republiky v reiningu. Medaile se rozdělovaly v celkem v pěti kategoriích včetně soutěže družstev.
V kategorii mládeže se z bronzu radovala Klára Řeháčková, která v součtu dvou kol získala se Sauli Jay Happy  411 bodů. Po prvním kole se v této soutěži ujala vedení Veronika Zoulová na HS Jacberry, ale v součtu s hodnocením druhého kola to stačilo na stříbro. Vítězkou se stala Kristýna Kleiblová s koněm Top Sail Pop, jíž pomohla známka za výkon v druhém patternu ve výši 215,5 bodu.

Stejný kůň, tedy Top Sail Pop donesl ke zlatu Lukáše Brůčka v kategorii Junior. A Lukáš Brůček byl zároveň druhý s dalším svým svěřencem. Bronzovou medaili si z Kozlovic odvezl Jonáš Bujnoch, který závodil v sedle koně Mercedes Rooster.

V soutěži kategorie Amatér si pro titul mistra republiky s náskokem 2,5 bodu na zbytek startovního pole dojel Miroslav Doležal na HH Golden Shiner.

Vypsaná byla také soutěž Futurity, v níž vybojoval třetí příčku Marián Štíhel, který závodil s koněm SK Big Storm Sayo. Zlato i stříbro získal stejný jezdec. Byl jím Pavel Orel, který nejvyšší příčku obsadil s Whiznmercedes a druhé místo bral za výkon s koněm Stargunn.

Jedním z vrcholů mítinku byla soutěž jednotlivců v seniorské kategorii. Bronzovým medailistou se stal Antonín Solanský na Remedys Moonshine. Stříbro si na krk pověsil domácí Marián Štíhel na SK Whizchic, který dostal v součtu výborných 435,5 bodu. Absolutně nejvyšší hodnotu měl však součet bodů vítěze této kategorie Lukáše Brůčka s Lil Smokin Gun. Ten si titul mistra České republiky vysloužil díky 438 bodům, které ve dvou kolech obdržel od sboru rozhodčích.

Na závěr ještě dodejme, že v hodnocení družstev si nejlépe vedli reprezentanti Ranche Happy Hour Krakovany ve složení Kristýna Kleiblová, Lukáš Brůček a Miroslav Doležal.

SMS SOUTĚŽ

Do pondělí 26. září 12.00 hodin s námi opět můžete soutěžit prostřednictvím SMS o nákup za 500 Kč v e-shopu Bukefalos. Stačí správně odpovědět na soutěžní otázku, jejíž řešení je jednoduché, pokud jste pozorně sledovali dnešní magazín.

Soutěžní otázka zní:
Kde se koná finále Českého skokového poháru 2016?
A) v Olomouci
B) v Praze

Odpovědi posílejte formou SMS ve tvaru: Q mezera ODPOVED (Q A, nebo Q B) na telefonní číslo: 900 11 10. Cena SMS je 10 Kč vč. DPH. Počet SMS z jednoho telefonního čísla není omezen! Přesná pravidla soutěže najdete na www.jezdeckymagazin.cz, nebo na www.equitv.cz. 

POZVÁNKA ZA KOŇMI 

Během posledního zářijového víkendu se v Olomouci rozhodne o vítězi Českého skokového poháru. V sobotu 24. září se pojede poslední Velká cena, o den později se pak můžeme těšit na superfinále pro čtyři nejlepší jezdce s atraktivním střídáním koní.

Po oba dva dny můžete veškeré dění na kolbišti v Olomouci Lazcích sledovat živě prostřednictvím našeho webu www.equitv.cz.

Heřmanův Městec hostí ve dnech 23. až 25. září mistrovství České republiky spřežení ve všech kategoriích. O tituly mistrů republiky se pojede také v Čeladné, kde se ve stejném termínu sjedou jezdci voltiže.

Při všech třech akcích nebudou chybět kamery EquiTV, a tak se opět můžete těšit na souhrnné reportáže. U jejich sledování v příštím Jezdeckém magazínu se těšíme na viděnou!




reklama 13A

NEPŘEHLÉDNĚTE