reklama 11B

Jedenáctý dostihový den v Praze se Zlatým pohárem

V neděli 10. září proběhne v Praze Velké Chuchli jedenáctý metropolitní dostihový den. Hlavním bodem programu bude Zlatý pohár Elektrizace železnic Praha, který je nejbohatším a nejdelším tuzemským dostihem přes proutěné překážky.
06.09.2017 15:24  |  Rubrika: Dostihy  |   FANCLUB
reklama 12A
Ilustrační foto: archiv Jezdci.cz
 
Vrcholem nedělní jedenácté kapitoly letošní sezóny v Conseq Parku Velká Chuchle bude jedenáctý ročník nejbohatšího a nejdelšího tuzemského dostihu přes proutěné překážky, Zlatého pohár Elektrizace železnic Praha, a. s. (I. k., 4200 m, 360 tis. Kč), na jehož start míří devítka velmi kvalitních účastníků. Celkem je do osmi položek programu nominováno 78 koní a 28 jezdců, úvodní dostih startuje ve 14 hodin, areál Conseq Parku bude otevřen od 12 hodin.
 

Zlatý pohár má vysokou úroveň

Hodně zdatní adepti se střetnou v nedělním vrcholu a týmy většiny startovního pole si mohou dělat oprávněné ambice na přední umístění, přičemž hlavní kandidáti vítězné trofeje by měli být tři, ani jeden z nich nad pražskými překážkami ještě nestartoval.
 
Osmiletý Dangerous Gleam (tr. Popelka, stáj www.trdelnik.com-Luka), v jehož sedle se vůbec poprvé na pražské dráze představí rutinovaný sedmačtyřicetiletý žokej Paul Andrew Johnson (vítěz více než stovky rovinových dostihů včetně Německého Oaks 2001 a téměř tří set překážkových včetně např. Gran Corsa Siepi di Merano 2007 s fenomenálním Royal Mouginsem), se v první, rovinové části kariéry propracoval až ke třetímu místu ve vytrvaleckém Zlatém poháru při derby-dni 2013, kde si připsal skalp i výtečné mezinárodní vítězky Leo Gali. V další sezóně přešel na skoky, předloňský rok zcela vynechal a po čtyřkové výhře na konci minulé sezóny se letos v Pardubicích prosadil do nejvyšší kategorie. V květnové jedničkové steeplechase skončil druhý za Mustamirem, v červnu lehce stylem start-cíl opanoval Zlatý pohár předsedy PS PČR a v červencové Stříbrné trofeji finišoval těsně čtvrtý.
 
O dva roky mladší Mustamir (ž. Stromský, tr. F. Holčák, stáj Ray Racing) přicestoval před dvěma lety z Anglie jako handicapový vítěz z Epsomu se solidním rovinovým ratingem, ale hned ukázal znamenité skokanské schopnosti, když první tři překážkové starty lehce vyhrál, včetně vratislavského proutěnkového vrcholu Wielka Partynicka. Letos zvítězil v pardubické jedničce Irish Ambassador`s Gold Cup před Dangerous Gleamem a pak obsadil čtvrté místo ve Zlatém poháru předsedy PS PČR, což je jeho „nejhorší“ umístění za dobu v českém tréninku, jinak střídá první a druhá místa, včetně předloňské Corsa Siepi Di 4 Anni (Gr.II) v Meranu.
 
Nejzkušenějším z preferované trojice je devítiletý odchovanec slavného německého hřebčína Schlenderhan Tahini (tr. J. Váňa, stáj Scuderia Tania), jenž první dvě sezóny kariéry v barvách svého rodiště dotáhl až k šestému místu v Německém derby a páté příčce v Německém St Leger. V sedle dvojnásobného a úřadujícího českého překážkového žokeje-šampióna Jana Kratochvíla, s nímž letos v březnu lehce vyhrál Steeple Chase Di Treviso kategorie listed. Druhý sezónní triumf pak (pod Petrem Tůmou) přidal v červencovém karlovarském Poháru Josefa Váni, kde mu k suverénnímu prvenství pomohl i pád jezdce z jednoho z dnešních soupeřů na posledním skoku.
 
Byl jím šestiletý Aztek (tr. T. Váňa, stáj Dr. Charvát), někdejší vynikající rovinový vytrvalec, vítěz Velké ceny českého turfu 2014 či dvojnásobný premiant Ceny prezidenta republiky. Vloni na podzim přešel na překážky, dosud vyhrál tři menší skokanské testy, v tom jediném velkém se do cíle nedostal (viz výše). Jeho sedlo obsadí zkušený žokej Jiří Kousek, s nímž se na začátku srpna prosadil v karlovarské třetí kategorii.
 
Ve velice nelehké roli obhájce loňského triumfu nastoupí osmiletý klenot stáje LorenzoWinfieldSyndicate Adiutant, kterého trenér Tomáš Hurt svěří přednímu rovinovému žokeji Janu Vernerovi, jenž však za posledního dva a půl roku z patnácti překážkových startů šest vyhrál. Pro Adiutanta půjde o letošní skokanskou premiéru a comeback po bezmála čtyřech měsících od květnových rovinových vystoupení v Lysé nad Labem a Mostě.
 
Druhým čtyřletým koněm a první klisnou v listině vítězů by se mohla stát nejmladší aktérka Flower of Love (j. Vyhnálek, tr. R: Holčák, Stáj Březová), loňská dvojnásobná vítězka menších dostihů v Anglii koncem července s velkou převahou vyhrála čtyřkové proutěnky v Pardubicích, o tři týdny později pak tamtéž o kategorii výše obsadila druhé místo.
 
V Itálii dokázal čtyřikrát zvítězit pětiletý reprezentant stáje Statek Blata Český ráj Le Cirque, nastupující po půlroční odmlce od posledního vystoupení, jímž bylo březnové první místo v Trevisu. Druhého svěřence Josefa Váni povede aktuálně druhý jezdec překážkového šampionátu Sertash Ferhanov.
 
Dosud jediný vítězný zápis má na kontě sedmiletý Boisblanc (j. Odložil, tr. Žalud, stáj Quartis-Zámecký Vrch), který vyhrál v prosinci před čtyřmi lety v Pau, následně ale startoval v Mekce francouzského překážkového sportu Auteil, kde zaznamenal celkem šest umístění v grupových a listed dostizích. V ČR se prezentuje první sezónu a jeho zatím posledním počinem byl zisk čtvrtého honoráře v Poháru Josefa Váni, avšak více než třicet délek za vítězným Tahinim.
 
Zlatý pohár EŽ Praha z letos startujících jezdců nevyhrál žádný, z trenérů již pětkrát Josef Váňa  a jednou Tomáš Hurt, ze stájí jednou LorenzoWinfieldSyndicate.
 
 

Další program:

 

 
14.00 – Cena společnosti SUDOP Praha, a. s. (III. k., 1200 m): mezi devíti nezvítězivšími dvouletými mají největší šance na premiérový triumf bronzová ze Simsonovy ceny Rabbit Bated a nadějné duo úřadující trenérské šampiónky Heleny Vocáskové Arakanie a Saul.
 
14.30 – Cena společnosti AŽD Praha, spol. s r. o. (prout. př. IV. k., 3300 m): do menšího z obou nedělních překážkových dostihů, a také prvního dílu podzimního seriálu o Pohár EŽ Praha, nastupuje po předchozích skokanských vítězstvích trojice Rabbit Librettist, Dzinfizz a Osetin.
 
15.00 – Cena společnosti Českomoravská železniční opravna, spol. s r. o. (hdcp III. k., 1200 m): ve vyrovnaném sprinterském handicapu se mj. poprvé utkají polosourozenci (stejná matka, jiný otec) Tapajo a Tanitschka.
 
15.30 – Cena společnosti KK – provoz a opravy lokomotiv, s. r. o. (III. k., 1400 m): hned sedm z jedenácti aktérů třetí kapitoly seriálu Fitmin Cup pro dvouleté české odchovance zahájí kariéry, mezi debutanty je i dcera excelentní mílařky Corcovady Cunami.
 
16.00 – Cena Irish Thoroughbred Marketing (hdcp V. k., 1400 m): desítka adeptů tvoří vyrovnané pole i v dalším handicapu dne, dobré vyhlídky by měli mít Calistmen a Rakia, umístění před měsícem v obdobném dostihu na karlovarské dráze.
 
17.00 – Cena společnosti SUDOP Brno, spol. s r. o. (hdcp IV. k., 1600 m): mílový handicap je s dvanácti účastníky nejpočetněji obsazenou položkou, týden po dobrém výkonu z rámcového dostihu Evropského poháru žokejů by o letošní první výhru mohl usilovat Alfa Wolf.
 
17.30 – Cena společnosti SIGNALBAU, a. s. (hdcp V. k., 1800 m): ve čtvrtém pokračování celoročního seriálu pro žákovské a mladé jezdce Hipospol Cup absolvuje už 88. životní start dvanáctiletá veteránka Calabrie, která v době, kdy se narodil první z jejích nedělních soupeřů, měla už vyhrané tři dostihy.
 
Zdroj: Dostihový infoservis



reklama 13D

NEPŘEHLÉDNĚTE